Enginar (Cynara Cardunculus L. Var. Scolymus) Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen önemli kültür bitkilerinden biridir. Ülkemizde Sakız, Bayrampaşa ve bazı hibrit tip enginarların yetiştiriciliği yapılmaktadır. Enginarın içeriğindeki önemli biyoaktif bileşenlerin, karaciğeri koruyucu, antibakteriyal, anti-HIV, safra taşı önleyici, antikarsinojenik, antioksidatif, kolesterol biyosentezi önleyici gibi sağlığa faydalı etkileri olduğu görülmüştür. Enginarın baş kısmın-da bulunan iç brakte ve olgunlaşmamış çiçek tablası bitkinin tüketilen kısmını oluşturmakta olup bu kısım enginar baş kısmının yaklaşık %30’luk kısmını oluşturmaktadır. Enginar bitkisinin diğer organları ise yaprak, sap ve dış brakte kısımlarında önemli biyoaktif bileşen içeriğine sahip olup büyük orada artık olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde Sakız enginarı farklı olgunluklarda hasat edilerek tüketiciye sunulmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizde yaygın bir şekilde yetiştiriciliği gerçekleştirilen sakız enginarının farklı olgunluklarına ait toplam fenol madde, DPPH antioksidan aktivite, CUPRAC antioksidan aktivite içerikleri ve önemli biyoaktif bileşen içerikleri belirlenmiş-tir. Ayrıca büyük oranda artık olarak ortaya çıkan enginar kısımlarının da katma değeri yüksek ürün dönüşüm potansiyeli araştırılması amacıyla, fenolik içerikleri, antioksidan aktivite ve biyoaktif bileşenleri incelenmiştir. Deneysel çalışma sonuçlarına göre, enginarın iç brakte kısımda en yüksek toplam fenolik bileşen ve antioksidan aktivite olduğu görülmüştür. Farklı olgunluktaki enginarlar incelendiğinde, bebek enginarın kalp kısmının fenolik içeriği daha yüksek bulunmuştur. Olgunluk değeri artıkça fenolik içerik ve antioksidan aktivitenin azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca enginarına artık olarak ortaya çıkan yaprak, sap ve dış brakte kısımlarının önemli fenol kaynağı olduğu görülmüştür.
Yalova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Daire Başkanlığı ,Tarım ve Orman Genel Müdürlüğü Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Ar-Ge Destek Programı
TAGEM/HSGYAD/A/ 20/A3/P4/1927 ; Proje No. 2019 / DR / 0001
Bu çalışma Yalova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Daire Başkanlığı (Proje No. 2019 / DR / 0001) ve Tarım ve Orman Genel Müdürlüğü Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Ar-Ge Destek Programı Proje Numarası: TAGEM/HSGYAD/A/ 20/A3/P4/1927 tarafından desteklenmiştir.
Artichoke (Cynara Cardunculus L. Var. Scolymus) is one of the most important cultivated plants grown in Mediterranean countries. Sakız, Bayrampaşa, and some hybrit types are grown in
Turkey. The important bioactive components in the artichoke have been shown beneficial effects on health, such as liver protection, antibacterial, anti-HIV, anti-gallstone, anticarcinogenic, antioxidative, and prevention of cholesterol biosynthesis. The edible parts of the artichoke are inner bracts and heart of artichoke that are found in the head part and constitute approximately 30% of the whole artichoke. Leaves, stems, and outer bracts have important bioactive components and produced to be a large residue. Sakiz artichoke is harvested at different maturity levels and presented to consumers in our country. In the present paper, total phenolic compounds, antioxidant activities, and important bioactive components of different maturity of Sakiz artichokes were determined. In addition, the parts of Sakiz artichoke's residues have been investigated and their phenolic contents, antioxidant activities and bioactive components were determined in order to investigate their potentials to be high value-added products. According to the experimental results, the highest total phenolic content and antioxidant activity have been determined in the internal bracts of the artichoke. The artichokes at different maturities were examined and the highest phenolic content value was determined in the heart part of the baby artichoke. It was determined that when the maturity degree increased, the phenolic contents and antioxidant activities decreased significantly.
TAGEM/HSGYAD/A/ 20/A3/P4/1927 ; Proje No. 2019 / DR / 0001
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | TAGEM/HSGYAD/A/ 20/A3/P4/1927 ; Proje No. 2019 / DR / 0001 |
Early Pub Date | March 10, 2022 |
Publication Date | March 10, 2022 |
Submission Date | May 22, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 8 Issue: 1 |
As of 2024, JARNAS is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Licence (CC BY-NC).