Objective: Outpatient anesthesia requires a safe anesthetic method and an anesthetic agent that provides a rapid anesthesia depth and hemodynamic stability. To provide an uneventfully recovery, the anesthetic must also be rapidly metabolized, and its metabolites should not accumulate in the body. This study compared sedo-analgesia effects, recovery times, postoperative complications, Modified Aldrete Scale, Visual Analog Scores, and patient and surgeon satisfaction between propofol and ketofol, administered as anesthetics during the probe curettage procedure.
Methods: A total of 60 female patients included in the study. Group P was administered 2 mg/kg of propofol and a 1 μg/kg intravenous bolus of fentanyl for induction and 100 μg/kg/min of propofol for maintenance. Group K was administered a 600 µg/kg IV bolus of ketofol for induction and 100 µg/kg/min of ketofol for maintenance. Additional fentanyl (50 µg) was administered to Group P, and 25 µg/kg/min of ketofol was administered to Group K according to autonomic and hemodynamic responses.
Results: Demographic data of the 2 groups were similar. A significant decrease in hemodynamic values was detected in patients in Group P after induction. No change in these values was detected during or after induction in Group K. The additional analgesia requirement was 66.6% in Group P. Nausea was detected in 2 patients in Group K. Additionally, hallucination was detected in 2 patients in Group K. Patient and surgeon satisfaction were complete in both groups.
Conclusion: According to our findings, ketofol anesthesia may be a good option in uterine curettage, patients recover quickly and comfortably, and ketofol both provides sufficient analgesia for the minor surgical intervention and reduces complications. J Clin Exp Invest 2015; 6 (3): 244-250
Key words: Ketofol, propofol, sedo-analgesia, uterine curettage
Amaç: Günübirlik anestezi, hemodinamik stabiliteyi koruyacak ve anestezi derinliğini hızla sağlayacak bir anestezik ajan ile güvenli bir anestezi metodu gerektirir. Sorunsuz bir uyanma sağlamak için anestezik ilaçlar hızla metabolize olmalıdır ve metabolitleri vücutta birikmemelidir. Bu çalışma da; probe küretaj işlemi uygulanacak hastalarda, propofol ve ketofol anestezisinin sedoanaljezik etkisine, uyanma zamanına, postoperatif komplikasyonlara, Modifiye Aldrete Skalasına, Visüel Analog Skoruna, hasta ve cerrah memnuniyetine bakmayı amaçladık.Yöntemler: Çalışmaya 60 kadın hasta alındı. Grup p’ye indüksiyonda intravenöz 2 mg/kg propofol ve 1μg/kg fentanyl uygulandı. İdamede propofol 100 μg/kg/dk ile devam edildi. Grup K’ya ise indüksiyonda intravenöz 600 µg/kg ketofol ve idamede 100µg/kg/dk ketofol verildi. Otonomik ve hemodinamik cevaplara göre Grup P’ye 50 µg fentanyl, Grup K’ya ise 25µg/kg/dk ketofol ek doz yapıldı. Bulgular: Her iki grupta demografik veriler benzerdi. Grup P’de indüksiyondan sonra hemodinamik parametrelerde belirgin bir düşme görüldü. Grup K’da indüksiyondan sonra hemodinamik parametrelerde herhangi bir değişiklik gözlemlenmedi. Grup P’de ek analjezik gereksinimi %66,6 idi. Grup K’da 2 hastada bulantı ve 2 hastada halüsinasyonlar görüldü. Hasta ve cerrah memnuniyeti her iki grupta tamdı. Sonuç: Bizim bulgularımıza göre küçük cerrahi girişim olan uterin küretaj da Ketofol anestezisi iyi bir seçenektir. Hasta da rahat ve hızlı bir uyanma sağlar, ayrıca minör cerrahi girişimlerde analjezi gereksinimini azaltarak postoperatif komplikasyonları da azaltır
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 25, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 6 Issue: 3 |