Objective: Preterm neonates were approximately 70% of total low birth weight infants in developed countries. The aim of this study is to evaluate the low birth weight neonates who were hospitalized in the neonatal unit of our hospital between the years 2010-2011, retrospectively. Methods: 626 infants that born with under 2500 gram were enrolled to the study. Family history, natal, prenatal, postnatal, maternal and demographic features and risk factors were recorded retrospectively. Results: Mother giving birth age was 21-35 years, gestational age was at 33 weeks and birth weight was found 2001-2500 gram mostly and the mortality rate was found 29.7% in our study. Maternal age, multipl pregnancy ratio, place of birth, birth presentation, duration of hospitalization, causes of premature birth and mortality rate is found statistically significant difference between low birth weight infants when comparing with birth weight (p<0.05). The most common cause of premature birth was preeclampsia-eclampsia in all infants while oligohydramnios was mostly found in ≤1000 gram infants. Respiratory distress and convulsion in the 2001-2500 g infants, hyperbilirubinemia in the 1501-2000 gram infants and required mechanical ventilation in the ≤1000 gram infants were found significantly higher (p<0.05). Conclusion: Improving the educational level of the society, ensuring adequate prenatal monitoring, establishment of appropriate and adequate neonatal intensive care unit, following out delivery of premature at neonatal intensive care unit centers, appropriate transporting should be done, identifying the common risks such as sepsis and respiratory distress syndrome for mortality causes and taken measures againts them are serious importance for the prevention of premature birth. J Clin Exp Invest 2015; 6 (3): 291-295
Amaç: Gelişmiş ülkelerde düşük doğum ağırlıklı yenidoğanların yaklaşık %70’ini preterm yenidoğanlar oluşturmaktadır. Çalışmamızda 2010-2011 yılları arasında hastanemiz yenidoğan servisinde yatan düşük doğum ağırlıklı bebeklerin geriye dönük olarak değerlendirilmesi amaçlandı.
Yöntemler: Bu çalışmaya, 2500 gram altı doğan 626 yenidoğan alındı. Retrospektif olarak, aile öyküsü, natal, prenatal, postnatal, anne ve demografik özellikleri ile risk faktörleri kaydedildi.
Bulgular: Çalışmamızda anne yaşı en sık 21-35 yaş arası, gebelik haftası 33 hafta üstü, doğum ağırlığı 2001-2500 gram arası ve mortalite oranı %29,7 olarak bulundu. Düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğum kilolarına göre karşılaştırmalarında; anne yaşı, çoğul gebelik oranı, doğum yeri, doğum prezentasyonu, yatış süresi, erken doğum nedenleri ve mortalite oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05). Tüm bebeklerde en sık erken doğum nedeni eklampsi -preeklampsi iken, ≤1000 gram yenidoğanlarda en sık neden oligohidroaminos idi. Solunum distresi ile konvülziyon doğum kilosu 2001-2500 gram olan bebeklerde, hiperbilirubinemi doğum kilosu 1501-2000 gram olan bebeklerde ve mekanik ventilatör ihtiyacı ise ≤1000 gram bebeklerde istatistiksel olarak yüksek idi (p<0.05).
Sonuç: Prematüre doğumların önlenmesi için toplumun eğitim düzeyinin arttırılması, yeterli düzeyde prenatal takibin sağlanması, uygun ve yeterli miktarda yenidoğan ünitelerinin kurulması, yenidoğan üniteleri olan merkezlerde prematüre doğumlarının gerçekleştirilmesi, prematürelerin uygun koşullarda transportlarının sağlanması, sepsis ve respiratuvar gibi sık görülen mortalite nedenleri için risklerin belirlenmesi ve bunlara karşı önlem alınmasının ciddi önem taşıdığı kanaatindeyiz.
Anahtar kelimeler: Yenidoğan, düşük doğum ağırlığı, demografik özellikler, önlem
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 25, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 6 Issue: 3 |