Amaç: Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye’deki Ar-Ge harcamalarının hem ekonomik büyüme hem de işsizlik ile ilişkisini
tespit etmektir.
Yöntem: ARDL sınır testinden ve Toda-Yamamoto (1995) nedensellik analizinden faydalanılarak Ar-Ge harcamaları, işsizlik ve büyüme ilişkisi Türkiye için yıllık veriler kullanılmak suretiyle 1990-2019 dönemi için analiz edilmiştir.
Bulgular: Elde edilen sonuçlar, Türkiye’de Ar-Ge harcamalarından işsizliğe doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğunu ortaya koymaktadır. AR-GE harcamaları ve işsizlik arasındaki nedensel ilişkinin aksine, ne AR-GE harcamaları ve ekonomik büyüme arasında ne de işsizlik ve ekonomik büyüme arasında herhangi nedensel bir ilişki bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Sonuç ve Öneriler: 1990-2019 dönemleri itibariyle Ar-Ge harcamalarının işsizliğin nedeni olduğu görülmüştür. Çalışmanın bulgularına dayanılarak, Ar-Ge harcamalarındaki bir değişimin işsizlik oranında bir değişime sebep olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda, işsizlik oranını azaltmaya yönelik olarak kamu otoritesi tarafından Ar-Ge harcamalarının politika haline getirilmesi
bir çözüm yolu olarak görülebilir. Buna ek olarak, işgücünden tasarruf eden üretim süreci yerine istihdam imkânı sunan ve hane halkı gelirini artıran yüksek teknolojik uygulamaların ve sektörlerin desteklenmesi gerektiği söylenebilir.
Özgün Değer: Son yıllarda teknoloji önemli bir rekabet unsuru haline gelmiştir. Bu nedenle, Ar-Ge finansmanı ve faaliyetlerinin artırılmasına yönelik hem devlet otoriteleri hem de büyük ölçekli işletmeler tarafından sıklıkla çağrılar yapılmaktadır. Bu çalışmada 30 yılı kapsayan geniş bir zaman diliminde, Türkiye’deki Ar-Ge harcamaları, ekonomik büyüme ve işsizlik arasındaki ilişki ortaya konulmuştur
Purpose: The main purpose of the research is to determine the relationship of R&D expenditures in Turkey with both economic
growth and unemployment.
Methodology/Approach: By employing the ARDL bounds test and Toda-Yamamoto (1995) causality analysis, the relationship between R&D expenditures, unemployment, and growth were analyzed for the 1990-2019 period by using annual data for Turkey.
Findings: The obtained results reveal that one-way causality from R&D expenditures to unemployment in Turkey. In contrast to the causal relationship between R&D expenditures and unemployment, it is concluded that there is neither causal relationship between R&D expenditures and economic growth, nor causal relationship between unemployment and economic growth.
Practical Implications: It has been observed that R&D expenditures are the cause of unemployment for 1990-2019 periods. Based on the findings of the study, it was determined that a change in R&D expenditures causes a change in the unemployment rate. In this context, making R&D expenditures a policy by the public authority to reduce the unemployment rate can be seen as a solution. In addition, it can be said that high-tech applications and sectors that provide employment opportunities and increase household income should be supported instead of labor-saving production processes.
Originality: Technology has become an important competitive factor, especially in recent years. In this context, frequent calls are made by both government authorities and large-scale enterprises to increase R&D financing and activities. In this study, covering a wide period of time of 30 years, the relationship between R&D expenditures, economic growth and unemployment. in Turkey was revealed.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Business Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 11 Issue: 1 |