Giriş: Varfarin antikoagulasyon amacı ile sık olarak kullanılan bir
ilaç olup sitokrom P450 enzimleri ile metabolize edilir ve bu enzimlerin
aktivitelerini azaltan çeşitli ilaç veya besinler varfarinin etkisini
arttırabilir. Literatürde nar suyunun sitokrom P450 enzimlerinin
aktivitesini inhibe ettiğine dair yayınlar vardır ancak nar suyu
varfarin olası etkileşimini bildiren sadece birkaç olgu sunumu
mevcuttur. Acil servise nar suyu ve varfarin’in eşzamanlı kullanımı
sonrası INR yüksekliği ile başvuran olgunun sunulması amaçlandı.
Olgu Sunumu: 54 yaşında erkek hasta acil servise atriyal fibrilasyon
tedavisi için yeni başlanan günde 1x5mg varfarin tedavisinin
6. gününde INR kontrolü yaptırmak amacı ile başvurdu. Herhangi
bir yakınması olmayan hastanın yapılan fizik incelemesinde patolojik
bulgu tespit edilmedi. Laboratuvar tetkiklerinde INR: 12,9
(0.8-1,2) olarak saptandı. Öykü derinleştirildiğinde hastanın hergün
yaklaşık 200 ml nar suyu içtiği ve varfarin ile etkileşimi bilinen
başka bir ilaç ya da gıda alımı olmadığı öğrenildi. Nar suyu ve
varfarin birlikte kesildi, INR düşüşü gözlendi, daha sonra varfarin
tekrar 1x5mg olarak başlandı ve hastanın kontrollerinde INR terapötik
aralıkta kaldı. Herhangi bir komplikasyon gelişmedi.
Sonuç: Varfarin kullanımı olan hastalarda ilacın metabolizmasını
etkileyebilecek tüm ilaç, gıda ve meyve suyu tüketimi gibi bilgilerin
öyküde sorulması ve hastaların bu konuda bilgilendirilmesi
çok önemlidir.
Introduction: Warfarin is a frequently used anticoagulation drug that is metabolized by cytochrome P450 enzymes. There are publications that show that pomegranate juice inhibits the activity of these enzymes, but there are only a few case reports about the possible interaction of pomegranate juice with warfarin. A patient with high INR after simultaneous use of warfarin and pomegranate juice is presented
Other ID | JA34BJ83RR |
---|---|
Journal Section | Case Report |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2014 |
Submission Date | March 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 5 Issue: 3 |