Bu çalışmanın amacı, karadeniz bölgesinde en sık tüketilen taze yeşil yapraklı sebzelerin (Brassica oleracea var. Acephala (beyaz lahana), Spinacia oleracea L. (Ispanak) ve Portulaca oleracea L. (Semiz otu) gibi ) serbest radikal kapasitesini incelemektir. Antioksidan aktivite testi, taze yeşil yapraklı sebzelerin su ekstraktlar kullanılarak 2,2-difenil-1-pikrilhidrazi (DPPH) serbest radikalini temizleme yöntemi ile belirlenmiştir. Bu amaçla 5-600 µg/ml konsantrasyon aralıklarında hazırlanan 7 farklı konsantrasyonda vitamin C (standart) ile yeşil yapraklı sebzelerin su özütleri hazırlanmıştır. Bu özütlerin farklı konsantrasyonuna karşılık gelen DPPH radikalini temizleme aktivitelerinin inhibisyon değerleri (%) ile EC50 değerleri hesaplandı. Çalışmamızda P. oleracea, S. oleracea ve B.oleracea su özütlerinin EC50 değerleri sırası ile 2.124, 18.075 ve 38. 189 µg/ml olarak hesaplanmıştır. Vitamin C (standart)’nin EC50 değerleri ise 1.955 µg/ml dir. Özütler ile standartlar karşılaştırıldığında en yüksek antioksidan süpürücü aktiviteyi P. oleracea göstermiştir. Elde edilen sonuçlar, günlük diyetimizde tükettiğimiz yeşil yapraklı sebzelerin değişen oranlarda antioksidan kapasiteye sahip olduğudur.
The purpose of this study was to investigate the free radical scavenging capacity of the most frequently consumed fresh green leafy vegetables in the Black Sea region (such as Brassica oleracea var. Acephala (cabbage), Spinacia oleracea L. (spinach) and Portulaca oleracea L. (purslane). Antioxidant capacity test was determined by 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazide (DPPH) free radical scavenging method using water extracts of fresh green leafy vegetables. For this purpose, methanol extracts of green leafy vegetables were prepared with 7 different concentrations of vitamin C (standard) prepared in the concentration range of 5-600 µg/ml. Inhibition rate (%) and EC50 values of DPPH radical scavenging activities corresponding to different concentrations of these extracts were calculated. In our study, EC50 values of P. oleracea, S. oleracea and B. oleracea water extracts were calculated as 2.124, 18.075 and 38.189 µg/ml, respectively. The EC50 values of Vitamin C (standard) were 1.955 µg/ml. When the extracts and standards were compared, P. oleracea showed the highest antioxidant scavenging activity. The results obtained show that the green leafy vegetables we consume in our daily diet have varying levels of antioxidant capacity.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Plant Cell and Molecular Biology |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2024 |
Submission Date | September 26, 2024 |
Acceptance Date | December 29, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 6 Issue: 3 (In Honour of Nesrin Algan) |
JENAS | Journal of Environmental and Natural Search / Studies | JENAS | Çevresel ve Doğal Araştırmalar / Çalışmalar Dergisi