Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar uzanan tarih serüveninde mutfak kültürleri birçok değişikliğe uğramıştır. Türklerin konar göçer yaşantıdan yerleşik hayata geçmesi, İslam’ın kabulü, ticari aktivite ve kültürel etkileşimleri sayesinde mutfak kültürleri çeşitlenmiştir. Bu çeşitlilik sürecinde tatlı kültürleri de önemli ölçüde gelişmiştir. Geçmişte bulunan Türk Devletlerinde, coğrafi ve tarihsel koşullar sebebiyle tatlı tüketimi azken, zamanla gelişen imkanlar ve farklı coğrafi koşullar sayesinde Türk tatlılarının büyük bir çeşitlilik kazandığı söylenebilir. Türklerin geçmişte geleneksel olarak tükettikleri tatlıların bazıları günümüzde de popülerliğini korumaktadır. Buna rağmen bazı tatlıların unutulduğu veya geleneksel tariflerden farklı olarak üretildiği söylenebilir. Bu çalışmanın amacı; Türk Mutfak Kültürü ve Türklerin tatlı kültürleri hakkında literatüre katkı sağlamaktır. Çalışmada, literatürde bulunan benzer çalışmalardan farklı olarak Türk Mutfağından çok Türk Tatlı Kültürüne yer verilerek kapsamın daraltılması sağlanmıştır. Detaylı literatür taraması yapılarak Türklerin geçmişten günümüze kadar değişen tatlı kültürleri hakkında bilgi verilmiştir. Değişen tatlı kültürüyle unutulmaya yüz tutan bazı tatlıların tanıtılması veya geleneksellikten uzaklaşan tatlıların korunması hedeflenmektedir.
Culinary cultures have undergone numerous changes in the historical journey of Turks from Central Asia to Anatolia. These culinary cultures have diversified due to the Turks' transition from a nomadic to a settled lifestyle, the embrace of Islam, increased commercial activities, and vibrant cultural interactions. Within this realm of diversification, dessert cultures have also witnessed significant development. It can be asserted that while sweet consumption was limited in historical Turkish States to geographical and historical conditions, Turkish desserts have gained tremendous variety through the opportunities that have emerged due over time, coupled with diverse geographical influences. Some of the sweets that were traditionally consumed by Turks in the past remain popular even today. Nevertheless, it can be observed that certain desserts have been relegated to obscurity or prepared differently from their original traditional recipes. The objective of this study is to contribute to the existing literature on Turkish Culinary Culture, specifically focusing on Turkish dessert cultures. In contrast to comparable studies in the literature, this study narrows its focus by exclusively considering Turkish Dessert Culture rather than the entirety of Turkish Cuisine. By conducting an exhaustive literature review, this study furnishes insights into the dessert cultures of Turks from the past to the present. The aim is to reintroduce certain desserts that are on the verge of being forgotten due to evolving dessert culture, as well as to safeguard desserts that have strayed from their traditional origins.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2025 |
Submission Date | April 29, 2024 |
Acceptance Date | July 3, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 4 Issue: 1 |