Abstract
Amaç: İlaçla ilgili sorunlar, hastanede yatan hastalarda optimal hasta sonuçlarını etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Çalışmanın amacı, klinik eczacılık asistanının rotasyonları sırasında hastanede yatan hastalarda tespit ettiği ilaçla ilgili sorunları sınıflandırmak ve sağlık ekibine yapılan girişimleri değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Nisan-Kasım 2018 tarihleri arasında iç hastalıkları servislerinde yatan hastaların klinik eczacılık asistanının rotasyonları sürecinde ilaçla ilgili sorunlarının incelendiği retrospektif bir çalışmadır. Hastaların demografik bilgileri, reçete edilen ilaçlar, laboratuvar bulguları kaydedildi. İlaçla ilgili sorunlar, Avrupa Farmasötik Bakım Ağı Versiyon 9.1 sistemi ile sınıflandırıldı.
Sonuç ve Tartışma: Çalışmaya 92 hasta dahil edilmiştir. Hastaların ortanca yaşı 60.5'tir ve %59.8'i kadındı. Hastaların çoğunda (%63) üç veya daha fazla ek eşlik eden hastalık vardır. En sık eşlik eden hastalıklar hipertansiyon (%21.70) ve diabetes mellitus'tur (%10.64). Hastaların 57'sinde (%62) 147 adet ilaçla ilgili sorun saptandı. Potansiyel ilaç-ilaç etkileşimleri (%55.78), doz zamanlama talimatlarındaki hatalar (%9.52) ve kılavuzlara göre uygunsuz ilaç kullanımı (%8.16) ilaçla ilgili sorunların en yaygın nedenleri olarak belirlenmiştir. İlaçla ilgili sorunların çözümüne yönelik önerilerin kabul oranı %65'tir. Bu çalışmada en yaygın karşılaşılan ilaçla ilgili sorunlar ilaç seçiminden kaynaklanmaktadır. İlaçla ilgili sorunlar için önerilerin kabul oranı literatüre kıyasla daha düşüktür. Ancak klinik eczacılık hizmetinin henüz kurulmadığı bir merkezde bu ilk kabul oranları başarılı olarak kabul edilebilir.