Research Article
BibTex RIS Cite

Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma

Year 2019, Volume: 2 Issue: 1, 15 - 21, 28.06.2019

Abstract

Bu çalışma, hemşirelerin
kalite algılarının belirlenmesi amacıyla bir hastanede tanımlayıcı olarak
yapılmıştır. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının kalite algıları yaş,
cinsiyet, unvan, meslek, çalışma süresi gibi demografik faktörlere göre incelenmiştir.
Araştırmada örneklem grubunun oluşturulmasında kolayda örneklem yöntemi
kullanılmıştır ve verilerin toplanmasında anket tekniğinden faydalanılmıştır.
Verilerin analizinde öncelikle tanımlayıcı istatistiki bilgiler incelenmiştir.
Verilerin normallik dağılımına Kolmogorov-Smirnov testiyle bakılmıştır. Veriler
%95 güvenle normal dağılımlı olduğu tespit edilmiştir. Verilerin analizinde
parametrik testler kullanılarak; Bağımsız Gruplarda t testi, One-way ANOVA ve
Pearson Korelasyon testinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda ölçek alt
boyutlarında en yüksek ortalamanın “Kalite Çalışmalarının Yararı” (3,41±0,66);
en düşük ortalamanın ise “Yönetim ve Liderlik” (3,04±1,11) alt boyutlarında
olduğu görülmüştür.

References

  • Aggarwal, A. Aeran, H. Rathee, M. (2018).Quality management in healthcare: The pivotal desideratum. Journal of Oral Biology and Craniofacial Research,1-3. https://doi.org/10.1016/j.jobcr.2018.06.006
  • Adebanjo, D. (2001) “TQM and business excellence: is there really a conflict?. Measuring Business Excellence, 5(3), 37-40. Aktepe, C. Baş, M. (2008). Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı Ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi Ve Gsm Sektörüne Yönelik Bir Analiz. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(1), 81 – 96.
  • Bayer, N. Baykal Ü. (2017). Sağlık Çalışanları Kalite Algı Ölçeğinin Geliştirilmesi. Journal of Health and Nursing Management (2), 86-99. doi:10.5222/SHYD.2018.086.
  • Dawkins, P. and F. Reichheld (1990), Customer Reten-tion as a Competitive Weapon, Directors and Boards, 14 (Summer), 42-47.
  • Franzen, G. (2002), Reklamın Marka Değerine Etkisi, (Çev.) Fevzi Yalım, Kapital Medya, İstanbul s:57.
  • Gökmen, N. (2018). İstanbul Tıp Fakültesinde Çalışan Hemşirelerde Kalite Algısının Belirlenmesi. (Yayım-lanmamış Yükseklisans Tezi). Okan Üniversitesi, Sağ-lık Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Jacobson, R. Aaker, D. A. (1987). The strategic role of Product Quality. Journal of Marketing, 51(4), 31–44.
  • Kocatürk Bilgen, E. (2017). Algılanan Kaliteye İlişkin Literatür Taraması Ve Algılanan Kalitenin Artırılma-sına Yönelik Öneriler. İstanbul Sosyal Bilimler Dergisi. (15), 42-66.
  • Naktiyok, A. (2003). İşgören (İç Müşteri) Ve Müşteri (Dış Müşteri) Tatmini, İşgören Tatmininin Müşteri Tatmini Üzerine Etkileri: Ampirik Bir Değerlendirme. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2(1),225-243.
  • Reichheld Frederick, W. Earl Sasser, Jr. (1990), Zero Defections: Quality Comes to Services, Harvard Busi-ness Review, 68 (September/October), 105-11.
  • Schellhase, R. Hardock, P. Ohlwein, M. (2000). Cus-torner Satisfaction in Business-to Business Marketing: The Case of Retai] Organizations and Theİr Suppliers. Joumal Of Busıness & lndustrial Marketıng, 15 (2),106-121.
  • Sloot, L.M. Verhoef, Peter C. (2008), “The Impact of Brand Delisting on Store Switching and Brand Switc-hing Intention, Journal of Retailing,84(3),281-296.
  • Şahin, F. (2000). Toplam Kalite Yönetimi ve Sosyal Hizmetin Temellerinin Karşılaştırılması. Sağlık Ve Toplum Dergisi 10(2).
  • Shin, Y.H. Kim, H.Severt, K. (2018). Consumer values and service quality perceptions of food truck experien-ces. International Journal of Hospitality Management, https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2018.12.008.
  • Özfidancı, S. (2019). Hastane Çalışanlarının Toplam Kalite Yönetimi (Tky) Uygulamalarına ilişkin Algı Düzeyleri. (Yayımlanmamış Yükseklisans Tezi). Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sağlık Bilimler Enstitüsü, Sivas.
  • Zeithaml, Valarie A., A. Parasuraman, and Leonard L. Berry (1990), Delivering Quality Service: Balancing Customer Perceptions and Expectations. New York: The Free Press.
  • Zeithaml, V. A. Parasuraman, A. Leonard L. B. (1996). The Behavioral Consequences of Service Quality. Journal of Marketing, (60) April ,31-46.
Year 2019, Volume: 2 Issue: 1, 15 - 21, 28.06.2019

Abstract

References

  • Aggarwal, A. Aeran, H. Rathee, M. (2018).Quality management in healthcare: The pivotal desideratum. Journal of Oral Biology and Craniofacial Research,1-3. https://doi.org/10.1016/j.jobcr.2018.06.006
  • Adebanjo, D. (2001) “TQM and business excellence: is there really a conflict?. Measuring Business Excellence, 5(3), 37-40. Aktepe, C. Baş, M. (2008). Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı Ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi Ve Gsm Sektörüne Yönelik Bir Analiz. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(1), 81 – 96.
  • Bayer, N. Baykal Ü. (2017). Sağlık Çalışanları Kalite Algı Ölçeğinin Geliştirilmesi. Journal of Health and Nursing Management (2), 86-99. doi:10.5222/SHYD.2018.086.
  • Dawkins, P. and F. Reichheld (1990), Customer Reten-tion as a Competitive Weapon, Directors and Boards, 14 (Summer), 42-47.
  • Franzen, G. (2002), Reklamın Marka Değerine Etkisi, (Çev.) Fevzi Yalım, Kapital Medya, İstanbul s:57.
  • Gökmen, N. (2018). İstanbul Tıp Fakültesinde Çalışan Hemşirelerde Kalite Algısının Belirlenmesi. (Yayım-lanmamış Yükseklisans Tezi). Okan Üniversitesi, Sağ-lık Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Jacobson, R. Aaker, D. A. (1987). The strategic role of Product Quality. Journal of Marketing, 51(4), 31–44.
  • Kocatürk Bilgen, E. (2017). Algılanan Kaliteye İlişkin Literatür Taraması Ve Algılanan Kalitenin Artırılma-sına Yönelik Öneriler. İstanbul Sosyal Bilimler Dergisi. (15), 42-66.
  • Naktiyok, A. (2003). İşgören (İç Müşteri) Ve Müşteri (Dış Müşteri) Tatmini, İşgören Tatmininin Müşteri Tatmini Üzerine Etkileri: Ampirik Bir Değerlendirme. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2(1),225-243.
  • Reichheld Frederick, W. Earl Sasser, Jr. (1990), Zero Defections: Quality Comes to Services, Harvard Busi-ness Review, 68 (September/October), 105-11.
  • Schellhase, R. Hardock, P. Ohlwein, M. (2000). Cus-torner Satisfaction in Business-to Business Marketing: The Case of Retai] Organizations and Theİr Suppliers. Joumal Of Busıness & lndustrial Marketıng, 15 (2),106-121.
  • Sloot, L.M. Verhoef, Peter C. (2008), “The Impact of Brand Delisting on Store Switching and Brand Switc-hing Intention, Journal of Retailing,84(3),281-296.
  • Şahin, F. (2000). Toplam Kalite Yönetimi ve Sosyal Hizmetin Temellerinin Karşılaştırılması. Sağlık Ve Toplum Dergisi 10(2).
  • Shin, Y.H. Kim, H.Severt, K. (2018). Consumer values and service quality perceptions of food truck experien-ces. International Journal of Hospitality Management, https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2018.12.008.
  • Özfidancı, S. (2019). Hastane Çalışanlarının Toplam Kalite Yönetimi (Tky) Uygulamalarına ilişkin Algı Düzeyleri. (Yayımlanmamış Yükseklisans Tezi). Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sağlık Bilimler Enstitüsü, Sivas.
  • Zeithaml, Valarie A., A. Parasuraman, and Leonard L. Berry (1990), Delivering Quality Service: Balancing Customer Perceptions and Expectations. New York: The Free Press.
  • Zeithaml, V. A. Parasuraman, A. Leonard L. B. (1996). The Behavioral Consequences of Service Quality. Journal of Marketing, (60) April ,31-46.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Yorulmaz

Mahfure Pirol

Publication Date June 28, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Yorulmaz, M., & Pirol, M. (2019). Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi, 2(1), 15-21.
AMA Yorulmaz M, Pirol M. Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma. SKAD. June 2019;2(1):15-21.
Chicago Yorulmaz, Mehmet, and Mahfure Pirol. “Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma”. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi 2, no. 1 (June 2019): 15-21.
EndNote Yorulmaz M, Pirol M (June 1, 2019) Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi 2 1 15–21.
IEEE M. Yorulmaz and M. Pirol, “Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma”, SKAD, vol. 2, no. 1, pp. 15–21, 2019.
ISNAD Yorulmaz, Mehmet - Pirol, Mahfure. “Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma”. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi 2/1 (June 2019), 15-21.
JAMA Yorulmaz M, Pirol M. Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma. SKAD. 2019;2:15–21.
MLA Yorulmaz, Mehmet and Mahfure Pirol. “Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma”. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi, vol. 2, no. 1, 2019, pp. 15-21.
Vancouver Yorulmaz M, Pirol M. Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma. SKAD. 2019;2(1):15-21.


BİLİMSEL VE ETİK SORUMLULUK

Dergimize gönderilen çalışmalarda tüm yazarların akademik-bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır. Dergi ile iletişim görevini yapan yazar, tüm yazarlar adına yazının son halinin sorumluluğunu taşır.

Yazar/lar tarafından “İnsan” öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda Helsinki Deklerasyonu Prensipleri’ne uyulduğu ve “Hayvan” öğesi kullanılan çalışmalarda ise Guide for the Care and Use of Laboratory Animals  prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını belirtilmelidir. Olgu sunumlarında hastanın kimliğinin ortaya çıkmasına bakılmaksızın hastalardan “Bilgilendirilmiş Olur” (informed consent) alınmalıdır.

Eğer makalede direkt-indirekt ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum mevcut ise yazarlar; kullanılan ticari ürün, ilaç, firma vb. ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını ve varsa nasıl bir ilişkisinin olduğunu (konsültan, diğer anlaşmalar), editöre sunum sayfasında belirtmelidirler.

Makalede “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; yazarlar etik kurul izni-onayı aldıklarını beyan etmelidir.