Eikenella corrodens (E.corrodens)D is a facultative and opportunistic pathogen that is part of the microflora occupying the oropharyngeal, gastrointestinal, and genitourinary systems. It is mainly associated with human bites and lately, it has been shown that it causes infections in the lungs and other sites. In this case report, we show for the first time that E.corrodens can The patient was 33 years old male living in a nursing home due to mental retardation. He presented with mild fever, swelling of the left scrotal area, and discharge on admission to the emergency department. After urologic consultation, Gram and culture testing of the abscess were requested. At the same time, the patient underwent empirical therapy with ceftriaxone. Gram staining revealed leukocytes and low numbers of Gram-negative bacilli. Culturing for 48 hours in EMB media proved negative for growth but small grayish colonies appeared in blood and chocolate agar.. As a result of conventional microscopic and VITEK®2 automated system investigations, E.corrodens was isolated. The results of the antibiotic sensitivity tests supported the continuation of therapy with ceftriaxone. As a result of abscess draining and antibiotic treatment, the symptoms waned and the patient was discharged after 7 days. E.corrodens can cause invasive infections as well as abscesses in different sites of the body. E.corrodens can cause abscess formation accompanied by swelling, redness, and discharge in any area of the body where it resides including the scrotal region in those with immunosuppressive states including poor self-care.
-
Eikenella corrodens (E.corrodens) orofarenks, gastrointestinal ve genitoüriner sistem floralarında yer alan fakültatif anaerobik Gram negatif bir basil olup fırsatçı bir patojendir. Daha çok insan ısırığı ile ilişkilendirilen E.corrodens son zamanlarda akciğer başta olmak üzere farklı bölgelerde enfeksiyona sebeb olmaktadır. Bu olgu raporunda ülkemizde şu ana kadar hiç bildirimi yapılmamış olan E. corrodens’e bağlı gelişen skrotal apse vakasının sunulması amaçlanmıştır. Bakımevinde yaşayan mental retarde 33 yaşında erkek hasta hafif ateş, sol skrotal bölgede şişlik ve akıntı şikayeti ile acil servisimize başvurdu. Değerlendirmesi yapılan hastanın Üroloji konsültasyonunda skrotal apseden Gram Boyama ve kültür istemi yapıldı. Aynı zamanda hastaya ampirik olarak seftriakson tedavisi başlandı. Yapılan Gram boyamada lökosit ve az sayıda Gram negatif basil görüldü. Skrotal apse kültüründe ise 48 saat sonrasında EMB besiyerinde üreme olmazken Kanlı ve Çukulata agar besiyerinde küçük, grimsi kolonilerin ürediği saptandı. Konvansiyonel mikrobiyolojik yöntemler ve VITEK® 2 Compact otomatize sistem (BioMérieux, France) ile yapılan identifikasyon sonucu E.corrodens izole edildi. Antimikrobiyal duyarlılık sonucu seftiriakson tedavisinin devamına karar verildi. Apse drenajı ve antibiyotik tedavisinden sonra hasta şikayetlerinde gerileme olması üzerine seftriakson tedavisi 7 güne tamamlanan hasta şifa ile taburcu edildi. E.corrodens temelde iyi klinik göstermesinin yanında invaziv enfeksiyonlara ilerleyebilen ve vücudun herhangi bir bölgesinde apse oluşumuna neden olabilen fırsatçı bir patojendir. İmmunsistemi baskılanmış, bir nedenle özbakımı tam olmayan hastalarda vücudun herhangi bir yerinde oluşan enfeksiyonlarda ve skrotal bölgede şişlik, kızarıklık ve akıntı semptomlarının eşlik ettiği skrotal apse vakalarında etken olabileceği akılda tutulmalıdır.
-
-
-
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Internal Diseases |
Journal Section | Case Reports |
Authors | |
Project Number | - |
Publication Date | June 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 7 Issue: 2 |
Creative Commons Attribution Non-Commercial License: The articles in the Journal of Immunology and Clinical Microbiology are open access articles licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non-Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/) which permits unrestricted, non-commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited.