Review
BibTex RIS Cite

Silage Studies in Turkey: 2005-2014

Year 2015, Volume: 5 Issue: 2, 79 - 88, 30.06.2015

Abstract

The aim of this review was to make a general assessment about silage studies made in our country and present new information to researchers who want to study on this subject. Therefore, 48 scienti c researches concerning with silage which were made in last decade (2005-2014) were gathered. Studies were determined via keywords “silage and silage additives” by getting on internet through the archives of national and international peer-reviewed journals, graduate thesis and congress reports. All studies were assessed in view of silage main material, additive and ensiling time. As a result of assessment, it is detected that the most widely used silage main materials are corn, pulps and alfalfa; additives are bacteria inoculants, feedstuffs and acids; ensiling time is 60 days.

References

  • Adıyaman E, 2009. Broiler altlığı ile bazı buğdaygil yem bitkilerinin silolanma olanakları. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 35s.
  • Akgül B, 2010. Laktik asit bakterileri ve enzim karışımı inokulantların düşük kuru maddeli mısır silajlarında fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerine etkileri. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 42s.
  • Aktaş F, 2012. Ökse otu (Viscum album)’nun ve silajının, in situ ve in vitro tekniklerle yem ve enerji değerinin ve silaj kalitesinin belirlenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 76s.
  • Akyıldız AR, 1981. Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. 2. Tıpkı Basım, Ankara, 397s.
  • Arslan M, Çakmakçı S, 2011. Mısır (Zea mays) ve sorgumun (Sorghum bicolor) farklı bitkilerle birlikte yapılan silajlarının karşılaştırılmaları. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1): 47-53.
  • Arslan C, Essiz D, 2009. Establishing the optimum cutting date and additives for pasture grass silage and its mycotoxin levels. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(4): 531-538.
  • Atalay Aİ, 2009. Melas ve defne yaprağı karışımının yonca silajı yapımında kullanımı ve silaj kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 40s.
  • Avcı M, Akdeniz H, Deniz S, 2005. Değişik katkılarla hazırlanan yaş şeker pancarı posası silajlarının kalitesinin belirlenmesi. III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 7-10 Eylül 2005, Adana.
  • Ayaşan T, Karakozak M, 2012. İnokulant kullanımının değişik yem bitkilerinden oluşan silajlarda ham besin maddeleri ile kalite üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 26(2): 93-98.
  • Bakır G, Han F, 2014. Yalova ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerini etkileyen faktörler: yem ve besleme alışkanlıkları. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1:55-62.
  • Ballı H, 2014. Zeytinyağı sanayi katı atıklarının şeker pancarı posası ile silolanabilme olanaklarının araştırılması. Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 35s.
  • Baytok E, Aksu T, Karslı MA, Muruz H, 2005. The effects of formic acid, molasses and inoculant as silage additives on corn silage composition and ruminal fermentation characteristics in sheep. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 29: 466-475.
  • Bingöl NT, Karslı MA, Bolat D, Akça İ, 2005. Arpa-macar ği hasılına melas ve sülfürik asit ilavesinin silaj kalitesi ve in vitro kuru madde sindirilebilirliği üzerine etkisi. III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 7-10 Eylül 2005, Adana.
  • Bingöl NT, Bolat D, Karslı MA, Akça İ, 2009. Arpa hasılı ve korunga karışımı silaja farklı düzeylerde melas ilavesinin silaj kalitesi ve sindirilebilirliği üzerine etkileri. V. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 30 Eylül- 3 Ekim 2009, Tekirdağ.
  • Bingöl NT, Karslı MA, Akça İ, 2010. Yerelması (Helianthus tuberosus L.) hasılına katılan melas ve formik asit katkısının silaj kalitesi ve sindirilebilirliği üzerine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21(1): 11-14.
  • Boyar S, Yumak H, 2000. Isparta ve Burdur illeri süt sığırcılığı işletmelerinde kaba ve karma yem mekanizasyon düzeyi, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 10(1):11-18
  • Boylu U, 2009. Üzüm posası silajlarında farklı katkı maddesi kullanımının farklı fermantasyon gelişimi ve bazı mikrobiyolojik parametreler üzerine etkileri. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 49s.
  • Canbolat Ö, Kalkan H, Karaman Ş, Filya İ, 2010. Üzüm posasının yonca silajlarında karbonhidrat kaynağı olarak kullanılma olanakları. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(2): 269-276.
  • Canbolat Ö, Kalkan H, Filya İ, 2013. Yonca silajlarında katkı maddesi olarak gladiçya meyvelerinin (Gleditsia triacanthos) kullanılma olanakları. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(2): 291-297.
  • Canbolat Ö, Kamalak A, Kara H, 2014. Nar posası silajına (Punica granatum L.) katılan ürenin silaj fermantasyonu, aerobik stabilite ve in vitro gaz üretimi üzerine etkisi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 61: 217-223.
  • Çerçi İ H, Çiftçi M, Güler T, Dalkılıç B, Ertaş ON, 2005. Silolamada yoncaya şeker ve arpaya alternatif olarak pazarlanamayan elmanın katılma olanağının araştırılması. III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 7-10 Eylül 2005, Adana.
  • Demirci U, Gülşen N, Keleş G, 2011. Effects of bacterial inoculants on fermentation and aerobic stability of baled triticale- hungarian vetch silage and lamb performance. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(2): 297-302.
  • Denek N, Can A, Avcı M, Aksu T, 2012. The effect of fresh and frozen pre-fermented juice on the fermentation quality of alfalfa silage. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(5): 785-790.
  • Denek N, Can A, 2006. Feeding value of wet tomato pomace ensiled with wheat straw and wheat grain for Awassi sheep. Small Ruminant Research, 65: 260–265.
  • Duru A, 2012. Zeytinyağı sanayi yan ürünü yaş zeytin posasının silolanabilme olanaklarının araştırılması. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 137s.
  • Erdoğan S, Demirel M, 2011. Farklı hasat dönemlerinde biçilen ayçiçeği hasılına artan düzeylerde enzim ilavesinin silajların enerji içerikleri ile ham besin maddelerinin sindirilebilirliği üzerine etkisi. VI. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi (Uluslararası Katılımlı), 29 Haziran-2 Temmuz 2011, Samsun.
  • FAO, 2013. Food and Agriculture Organization of The United Nations, Statistics Division. http://faostat3.fao.org/browse/Q/ QC/E. (Erişim tarihi: 10. Nisan, 2015).
  • Filya İ, 2001. Silaj Teknolojisi. İzmir, Türkiye. 66s.
  • Filya İ, Sucu E, 2005. Formik asitin düşük kuru maddeli mısır silajlarının aerobik stabilite ve besleme değeri üzerine etkileri. III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 7-10 Eylül 2005, Adana.
  • Filya İ, Sucu E, 2007. The effect of bacterial inoculants and a chemical preservative on the fermentation and aerobic stability of whole-crop cereal silages. Asian-Australian Journal Animal Science, 20(3):378-384.
  • Gündüz E, 2007. Hal-pazarlama artığı sebze ve meyve karışımlarının silolanması ve keçilerde tüketim düzeyleri üzerine çalışmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 48s.
  • Güven İ, 2011. Gladiçya meyvesinin çayır otu silajında kullanımı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 91s.
  • Kaiser AL, Piltz JW, Burns HM, Grif ths NW, 2004. Successful Silage. Second Edition, Australia, 420p.
  • Kaplan M, Kökten K, Akçura M, 2014. Determination of silage characteristics and nutritional values of some triticale genotypes. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(2): 102- 107.
  • Kara B, Yıldız F, Özkul J, 2013. Sebze olarak tüketilen bazı bitki hasat artıklarının silaj olarak değerlendirilme olanakları. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 17(1): 76-80.
  • Karslı MA, Bingöl NT, 2009. Dikim sıklığının yerelmasının (Helianthus tuberosus L.) hasıl verimi ve silaj kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(4): 581-586.
  • Kaya İ, Ünal Y, Aksu Elmalı D, 2009. Effects of different additives on the quality of grass silage and rumen degradability and rumen parameters of the grass silage in rams. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(1): 19-24.
  • Keleş G, Ateş S, Güneş A, Halıcı İ, 2012. Kimyasal ve biyolojik silaj katkıları ile silolanmış karabuğday silajının fermantasyon özellikleri. Uluslararası Türk ve Akraba Topluluklar Zootekni Kongresi, 11-13 Eylül 2012, Isparta.
  • Keleş G, Demirci U, 2011. Homofermantatif ve heterofermantatif laktik asit bakterilerinin balyalanmış tritikale- macar ği silajının fermantasyon özellikleri ile toklularda performansa etkileri. VI. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi (Uluslararası Katılımlı), 29 Haziran-2 Temmuz 2011, Samsun.
  • Keleş G, Yazgan O, 2011. Fermentation characteristics of maize silages ensiled with lactic acid bacteria and the effect of inoculated baled maize silages on lamb performance. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(2): 229-234.
  • Keskin B, Yılmaz İH, Karslı MA, Nursoy H, 2005. Effects of urea or urea plus molasses supplementation to silages with different sorghum varieties harvested at the milk stage on the quality and ın vitro dry matter digestibility of silages. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 29: 1143-1147.
  • Koc F, Coskuntuna L, Ozduven ML, 2008. The effect of bacteria+enzyme mixture silage inoculant on the fermentation characteristic, cell wall contents and aerobic stabilities of maize silage. Pakistan Journal of Nutrition, 7 (2): 222-226
  • Levendoğlu T, Karslı MA, 2010. Yaş şeker pancarı posasının buğday kepeği ile birlikte silolanma olanakları ile silaj kalitesi ve sindirilebilirliğinin belirlenmesi (I. Silaj kalitesi). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21(3): 175-178.
  • Mutlu Y, 2009. Mısır silajında enzim-inokulant kullanımının fermantasyon gelişimi ve aerobik stabilite üzerine etkileri. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 58s.
  • Ozduven ML, Koc F, Polat C, Coskuntuna L, 2009. The effects of lactic acid bacteria and enzyme mixture inoculants on fermentation and nutrient digestibility of sun ower silage. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(2): 195- 199
  • Ozduven ML, Kursun Onal Z, Koc F, 2010. The effects of bacterial inoculants and/or enzymes on the fermentation, aerobic stability and in vitro dry and organic matter digestibility characteristics of triticale silages. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(5): 751-756.
  • Özdemir MY, Karaman S, 2008. Tokat merkez ı̇lçedekı̇ süt sığırı ahırlarının yapısal ve çevre koşulları yönünden yeterlı̇ lı̇ klerı̇ nı̇ n ve gelı̇ ştı̇ rme olanaklarının araştırılması. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 1(2):27-36.
  • Özkan ÇÖ, 2012. Gladiçya (Gleditsia triacanthos) meyvesinin şeker pancarı posası silajında kullanımı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 69s.
  • Saricicek BZ, Kilic U, 2009. The effects of different additives on silage gas production, fermantation kinetics and silage quality. Ozean Journal of Applied Sciences, 2(1): 11-18.
  • Sucu E, Filya İ, 2006a. The effects of bacterial inoculants on the fermentation, aerobic stability and rumen degradability characteristics of wheat silages. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 30: 187-193.
  • Sucu E, Filya İ, 2006b. Effects of homofermentative lactic acid bacterial inoculants on the fermentation and aerobic stability characteristics of low dry matter corn silages. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 30: 83-88.
  • Temur C, Çelik S, Güney M, Demirel M, 2009. Soya, ayçiçeği ve soya ayçiçeği karışımlarının fermantasyon özellikleri ve ham besin maddelerinin sindirilme derecelerinin belirlenmesi. V. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 30 Eylül- 3 Ekim 2009, Tekirdağ.
  • TUİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. (Erişim tarihi: 10. Mart, 2015).
  • Tugay A, Bakır G, 2008. Giresun yöresindeki sığırcılık işletmelerinde kullanıılan yem çeşitleri ve hayvan besleme alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(2): 231-239.
  • Vatansever M, Polat C, Koç F, Özdüven ML, 2011. Yonca balya silajlarında farklı katkı maddesi kullanımının silaj fermantasyonu ve aerobik stabilite üzerine etkileri. VI. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi (Uluslararası Katılımlı), 29 Haziran-2 Temmuz 2011, Samsun.
  • Yalçınkaya MY, 2012. Değişik meyve posası silajlarının biyokimyasal özellikleri. Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 35s.
  • Yüksel Ş, 2011. Anason posalarına melas ve/veya laktik asit bakteri inokulantları ilavesinin silaj fermantasyon özellikleri ve aerobik stabilite üzerine etkileri. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 44s.

Türkiye’deki Silaj Çalışmaları: 2005-2014

Year 2015, Volume: 5 Issue: 2, 79 - 88, 30.06.2015

Abstract





Bu derlemenin amacı, ülkemizde yapılmış silaj çalışmaları hakkında genel bir değerlendirme yapmak ve
bu konuda çalışmak isteyen araştırmacılara güncel bilgiler sunmaktır. Bu amaçla son on yıl içerisinde (2005-2014)
yapılmış 48 bilimsel araştırma bir araya getirilmiştir. Çalışmalar, “silaj ve silaj katkı maddesi” anahtar kelimeleri ile
internet ortamı üzerinden ulusal ve uluslararası hakemli dergilerin arşivleri, lisansüstü tezler ve kongre bildirilerine
ulaşılarak belirlenmiştir. Çalışmalar silaj ana materyali, kullanılan katkı maddesi ve silolama süresi açısından
değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda, en çok kullanılan silaj ana materyali; mısır, posalar ve yonca,
kullanılan katkı maddeleri; bakteri inokulantı, besin maddesi ve asitler; tercih edilen silolama süresi 60 gün olarak
belirlenmiştir.





References

  • Adıyaman E, 2009. Broiler altlığı ile bazı buğdaygil yem bitkilerinin silolanma olanakları. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 35s.
  • Akgül B, 2010. Laktik asit bakterileri ve enzim karışımı inokulantların düşük kuru maddeli mısır silajlarında fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerine etkileri. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 42s.
  • Aktaş F, 2012. Ökse otu (Viscum album)’nun ve silajının, in situ ve in vitro tekniklerle yem ve enerji değerinin ve silaj kalitesinin belirlenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 76s.
  • Akyıldız AR, 1981. Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. 2. Tıpkı Basım, Ankara, 397s.
  • Arslan M, Çakmakçı S, 2011. Mısır (Zea mays) ve sorgumun (Sorghum bicolor) farklı bitkilerle birlikte yapılan silajlarının karşılaştırılmaları. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1): 47-53.
  • Arslan C, Essiz D, 2009. Establishing the optimum cutting date and additives for pasture grass silage and its mycotoxin levels. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(4): 531-538.
  • Atalay Aİ, 2009. Melas ve defne yaprağı karışımının yonca silajı yapımında kullanımı ve silaj kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 40s.
  • Avcı M, Akdeniz H, Deniz S, 2005. Değişik katkılarla hazırlanan yaş şeker pancarı posası silajlarının kalitesinin belirlenmesi. III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 7-10 Eylül 2005, Adana.
  • Ayaşan T, Karakozak M, 2012. İnokulant kullanımının değişik yem bitkilerinden oluşan silajlarda ham besin maddeleri ile kalite üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 26(2): 93-98.
  • Bakır G, Han F, 2014. Yalova ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerini etkileyen faktörler: yem ve besleme alışkanlıkları. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1:55-62.
  • Ballı H, 2014. Zeytinyağı sanayi katı atıklarının şeker pancarı posası ile silolanabilme olanaklarının araştırılması. Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 35s.
  • Baytok E, Aksu T, Karslı MA, Muruz H, 2005. The effects of formic acid, molasses and inoculant as silage additives on corn silage composition and ruminal fermentation characteristics in sheep. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 29: 466-475.
  • Bingöl NT, Karslı MA, Bolat D, Akça İ, 2005. Arpa-macar ği hasılına melas ve sülfürik asit ilavesinin silaj kalitesi ve in vitro kuru madde sindirilebilirliği üzerine etkisi. III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 7-10 Eylül 2005, Adana.
  • Bingöl NT, Bolat D, Karslı MA, Akça İ, 2009. Arpa hasılı ve korunga karışımı silaja farklı düzeylerde melas ilavesinin silaj kalitesi ve sindirilebilirliği üzerine etkileri. V. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 30 Eylül- 3 Ekim 2009, Tekirdağ.
  • Bingöl NT, Karslı MA, Akça İ, 2010. Yerelması (Helianthus tuberosus L.) hasılına katılan melas ve formik asit katkısının silaj kalitesi ve sindirilebilirliği üzerine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21(1): 11-14.
  • Boyar S, Yumak H, 2000. Isparta ve Burdur illeri süt sığırcılığı işletmelerinde kaba ve karma yem mekanizasyon düzeyi, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 10(1):11-18
  • Boylu U, 2009. Üzüm posası silajlarında farklı katkı maddesi kullanımının farklı fermantasyon gelişimi ve bazı mikrobiyolojik parametreler üzerine etkileri. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 49s.
  • Canbolat Ö, Kalkan H, Karaman Ş, Filya İ, 2010. Üzüm posasının yonca silajlarında karbonhidrat kaynağı olarak kullanılma olanakları. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(2): 269-276.
  • Canbolat Ö, Kalkan H, Filya İ, 2013. Yonca silajlarında katkı maddesi olarak gladiçya meyvelerinin (Gleditsia triacanthos) kullanılma olanakları. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(2): 291-297.
  • Canbolat Ö, Kamalak A, Kara H, 2014. Nar posası silajına (Punica granatum L.) katılan ürenin silaj fermantasyonu, aerobik stabilite ve in vitro gaz üretimi üzerine etkisi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 61: 217-223.
  • Çerçi İ H, Çiftçi M, Güler T, Dalkılıç B, Ertaş ON, 2005. Silolamada yoncaya şeker ve arpaya alternatif olarak pazarlanamayan elmanın katılma olanağının araştırılması. III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 7-10 Eylül 2005, Adana.
  • Demirci U, Gülşen N, Keleş G, 2011. Effects of bacterial inoculants on fermentation and aerobic stability of baled triticale- hungarian vetch silage and lamb performance. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(2): 297-302.
  • Denek N, Can A, Avcı M, Aksu T, 2012. The effect of fresh and frozen pre-fermented juice on the fermentation quality of alfalfa silage. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(5): 785-790.
  • Denek N, Can A, 2006. Feeding value of wet tomato pomace ensiled with wheat straw and wheat grain for Awassi sheep. Small Ruminant Research, 65: 260–265.
  • Duru A, 2012. Zeytinyağı sanayi yan ürünü yaş zeytin posasının silolanabilme olanaklarının araştırılması. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 137s.
  • Erdoğan S, Demirel M, 2011. Farklı hasat dönemlerinde biçilen ayçiçeği hasılına artan düzeylerde enzim ilavesinin silajların enerji içerikleri ile ham besin maddelerinin sindirilebilirliği üzerine etkisi. VI. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi (Uluslararası Katılımlı), 29 Haziran-2 Temmuz 2011, Samsun.
  • FAO, 2013. Food and Agriculture Organization of The United Nations, Statistics Division. http://faostat3.fao.org/browse/Q/ QC/E. (Erişim tarihi: 10. Nisan, 2015).
  • Filya İ, 2001. Silaj Teknolojisi. İzmir, Türkiye. 66s.
  • Filya İ, Sucu E, 2005. Formik asitin düşük kuru maddeli mısır silajlarının aerobik stabilite ve besleme değeri üzerine etkileri. III. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 7-10 Eylül 2005, Adana.
  • Filya İ, Sucu E, 2007. The effect of bacterial inoculants and a chemical preservative on the fermentation and aerobic stability of whole-crop cereal silages. Asian-Australian Journal Animal Science, 20(3):378-384.
  • Gündüz E, 2007. Hal-pazarlama artığı sebze ve meyve karışımlarının silolanması ve keçilerde tüketim düzeyleri üzerine çalışmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 48s.
  • Güven İ, 2011. Gladiçya meyvesinin çayır otu silajında kullanımı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 91s.
  • Kaiser AL, Piltz JW, Burns HM, Grif ths NW, 2004. Successful Silage. Second Edition, Australia, 420p.
  • Kaplan M, Kökten K, Akçura M, 2014. Determination of silage characteristics and nutritional values of some triticale genotypes. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(2): 102- 107.
  • Kara B, Yıldız F, Özkul J, 2013. Sebze olarak tüketilen bazı bitki hasat artıklarının silaj olarak değerlendirilme olanakları. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 17(1): 76-80.
  • Karslı MA, Bingöl NT, 2009. Dikim sıklığının yerelmasının (Helianthus tuberosus L.) hasıl verimi ve silaj kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(4): 581-586.
  • Kaya İ, Ünal Y, Aksu Elmalı D, 2009. Effects of different additives on the quality of grass silage and rumen degradability and rumen parameters of the grass silage in rams. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(1): 19-24.
  • Keleş G, Ateş S, Güneş A, Halıcı İ, 2012. Kimyasal ve biyolojik silaj katkıları ile silolanmış karabuğday silajının fermantasyon özellikleri. Uluslararası Türk ve Akraba Topluluklar Zootekni Kongresi, 11-13 Eylül 2012, Isparta.
  • Keleş G, Demirci U, 2011. Homofermantatif ve heterofermantatif laktik asit bakterilerinin balyalanmış tritikale- macar ği silajının fermantasyon özellikleri ile toklularda performansa etkileri. VI. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi (Uluslararası Katılımlı), 29 Haziran-2 Temmuz 2011, Samsun.
  • Keleş G, Yazgan O, 2011. Fermentation characteristics of maize silages ensiled with lactic acid bacteria and the effect of inoculated baled maize silages on lamb performance. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(2): 229-234.
  • Keskin B, Yılmaz İH, Karslı MA, Nursoy H, 2005. Effects of urea or urea plus molasses supplementation to silages with different sorghum varieties harvested at the milk stage on the quality and ın vitro dry matter digestibility of silages. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 29: 1143-1147.
  • Koc F, Coskuntuna L, Ozduven ML, 2008. The effect of bacteria+enzyme mixture silage inoculant on the fermentation characteristic, cell wall contents and aerobic stabilities of maize silage. Pakistan Journal of Nutrition, 7 (2): 222-226
  • Levendoğlu T, Karslı MA, 2010. Yaş şeker pancarı posasının buğday kepeği ile birlikte silolanma olanakları ile silaj kalitesi ve sindirilebilirliğinin belirlenmesi (I. Silaj kalitesi). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21(3): 175-178.
  • Mutlu Y, 2009. Mısır silajında enzim-inokulant kullanımının fermantasyon gelişimi ve aerobik stabilite üzerine etkileri. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 58s.
  • Ozduven ML, Koc F, Polat C, Coskuntuna L, 2009. The effects of lactic acid bacteria and enzyme mixture inoculants on fermentation and nutrient digestibility of sun ower silage. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(2): 195- 199
  • Ozduven ML, Kursun Onal Z, Koc F, 2010. The effects of bacterial inoculants and/or enzymes on the fermentation, aerobic stability and in vitro dry and organic matter digestibility characteristics of triticale silages. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(5): 751-756.
  • Özdemir MY, Karaman S, 2008. Tokat merkez ı̇lçedekı̇ süt sığırı ahırlarının yapısal ve çevre koşulları yönünden yeterlı̇ lı̇ klerı̇ nı̇ n ve gelı̇ ştı̇ rme olanaklarının araştırılması. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 1(2):27-36.
  • Özkan ÇÖ, 2012. Gladiçya (Gleditsia triacanthos) meyvesinin şeker pancarı posası silajında kullanımı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 69s.
  • Saricicek BZ, Kilic U, 2009. The effects of different additives on silage gas production, fermantation kinetics and silage quality. Ozean Journal of Applied Sciences, 2(1): 11-18.
  • Sucu E, Filya İ, 2006a. The effects of bacterial inoculants on the fermentation, aerobic stability and rumen degradability characteristics of wheat silages. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 30: 187-193.
  • Sucu E, Filya İ, 2006b. Effects of homofermentative lactic acid bacterial inoculants on the fermentation and aerobic stability characteristics of low dry matter corn silages. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 30: 83-88.
  • Temur C, Çelik S, Güney M, Demirel M, 2009. Soya, ayçiçeği ve soya ayçiçeği karışımlarının fermantasyon özellikleri ve ham besin maddelerinin sindirilme derecelerinin belirlenmesi. V. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 30 Eylül- 3 Ekim 2009, Tekirdağ.
  • TUİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. (Erişim tarihi: 10. Mart, 2015).
  • Tugay A, Bakır G, 2008. Giresun yöresindeki sığırcılık işletmelerinde kullanıılan yem çeşitleri ve hayvan besleme alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(2): 231-239.
  • Vatansever M, Polat C, Koç F, Özdüven ML, 2011. Yonca balya silajlarında farklı katkı maddesi kullanımının silaj fermantasyonu ve aerobik stabilite üzerine etkileri. VI. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi (Uluslararası Katılımlı), 29 Haziran-2 Temmuz 2011, Samsun.
  • Yalçınkaya MY, 2012. Değişik meyve posası silajlarının biyokimyasal özellikleri. Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 35s.
  • Yüksel Ş, 2011. Anason posalarına melas ve/veya laktik asit bakteri inokulantları ilavesinin silaj fermantasyon özellikleri ve aerobik stabilite üzerine etkileri. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 44s.
There are 57 citations in total.

Details

Journal Section Zootekni / Animal Science
Authors

Birgül Yıldırım This is me

Publication Date June 30, 2015
Submission Date April 1, 2015
Acceptance Date April 29, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Yıldırım, B. (2015). Silage Studies in Turkey: 2005-2014. Journal of the Institute of Science and Technology, 5(2), 79-88.
AMA Yıldırım B. Silage Studies in Turkey: 2005-2014. J. Inst. Sci. and Tech. June 2015;5(2):79-88.
Chicago Yıldırım Birgül. “Silage Studies in Turkey: 2005-2014”. Journal of the Institute of Science and Technology 5, no. 2 (June 2015): 79-88.
EndNote Yıldırım B (June 1, 2015) Silage Studies in Turkey: 2005-2014. Journal of the Institute of Science and Technology 5 2 79–88.
IEEE B. Yıldırım, “Silage Studies in Turkey: 2005-2014”, J. Inst. Sci. and Tech., vol. 5, no. 2, pp. 79–88, 2015.
ISNAD Yıldırım Birgül. “Silage Studies in Turkey: 2005-2014”. Journal of the Institute of Science and Technology 5/2 (June 2015), 79-88.
JAMA Yıldırım B. Silage Studies in Turkey: 2005-2014. J. Inst. Sci. and Tech. 2015;5:79–88.
MLA Yıldırım Birgül. “Silage Studies in Turkey: 2005-2014”. Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 5, no. 2, 2015, pp. 79-88.
Vancouver Yıldırım B. Silage Studies in Turkey: 2005-2014. J. Inst. Sci. and Tech. 2015;5(2):79-88.