This study was conducted in order to determine the current condition, production capacities and marketing opportunities of dairy processing facilities in the Province of Kars, as well as their problems about raw milk supply, cold chain, and prices levels and offer solutions. The data used in the study were obtained from 21 dairy processing facilities which were operating in the Organized Industrial Site of Kars, where 40% of milk produced in Kars province is processed, according to the complete inventory method. As a result of the study, it was determined that facilities operated with 11% capacity and processed averagely 18 tons/days of milk; the ultimate purchase price was paid for the milk obtained from the cold chain (0.80 TL Lt-1); majority of facilities (95%) had chrome vehicles for transporting and storing milk, which are important in terms of hygiene; 71% had a packaging unit, 81% had HACCP, ISO and TSE certi cates and no marketing problems. Dairy processing facilities expect producers to increase the hygiene, cold milk production and the number of animals; on the other hand, they expect the government to give support to cold milk production and dairy farming (52.4%), train producers on milk production (28.6%) and struggle with unrecorded production (19.0%) according to order of importance.
Bu çalışma Kars İlinde bulunan süt işleme tesislerinin mevcut durumları; üretim kapasiteleri ve pazarlama
olanakları, çiğ süt temini, soğuk zincir ve yat seviyesi ile ilgili problemlerini tespit etme ve çözüm önerileri sunma
amacıyla yapılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler, Kars ilinde üretilen sütün % 40’ının işlendiği Kars Organize
Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren 21 adet süt işleme tesisinden tam sayım yöntemine göre elde edilmiştir.
Çalışma sonucunda işletmelerin % 11 kapasite ile çalışarak, ortalama 18 ton/gün süt işledikleri, en yüksek süt
alım yatının soğuk zincirden elde edilen süte ödendiği (0.80 TL Lt-1), tesislerin çoğunluğunda (% 95) hijyen
açısından önemli olan krom süt taşıma ve depolama araçlarının bulunduğu, % 71’inin ambalajlama ünitesi olduğu,
% 81’inin HACCP, ISO ve TSE belgelerine sahip oldukları ve pazarlama problemlerinin olmadığı belirlenmiştir.
Süt işleme tesislerinin üreticilerden beklentileri hijyen, soğuk süt üretimi ve hayvan sayısının arttırılması, devletten
beklentileri ise önem sırasına göre, soğuk süt üretimine ve süt sığırcılığına destek verilmesi (% 52.4), üreticilere süt
üretimi konusunda eğitim verilmesi (% 28.6) ve kayıt dışı üretimle mücadeledir (% 19.0).
Journal Section | Zootekni / Animal Science |
---|---|
Authors | |
Publication Date | September 30, 2015 |
Submission Date | April 10, 2015 |
Acceptance Date | May 28, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 5 Issue: 3 |