Research Article
BibTex RIS Cite

Determination of Current Condition and Some Production Features of Dairy Processing Facilities in the Region of Kars

Year 2015, Volume: 5 Issue: 3, 77 - 82, 30.09.2015

Abstract

This study was conducted in order to determine the current condition, production capacities and marketing opportunities of dairy processing facilities in the Province of Kars, as well as their problems about raw milk supply, cold chain, and prices levels and offer solutions. The data used in the study were obtained from 21 dairy processing facilities which were operating in the Organized Industrial Site of Kars, where 40% of milk produced in Kars province is processed, according to the complete inventory method. As a result of the study, it was determined that facilities operated with 11% capacity and processed averagely 18 tons/days of milk; the ultimate purchase price was paid for the milk obtained from the cold chain (0.80 TL Lt-1); majority of facilities (95%) had chrome vehicles for transporting and storing milk, which are important in terms of hygiene; 71% had a packaging unit, 81% had HACCP, ISO and TSE certi cates and no marketing problems. Dairy processing facilities expect producers to increase the hygiene, cold milk production and the number of animals; on the other hand, they expect the government to give support to cold milk production and dairy farming (52.4%), train producers on milk production (28.6%) and struggle with unrecorded production (19.0%) according to order of importance.

References

  • Açıkgöz M, 2001. Türkiye-Hollanda Besi ve Süt Hayvancılığı Sempozyumu Hilton/Ankara 11-12 Haziran.
  • Anonim, 2005. Türk Gıda Kodeksi. “Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütler Tebliği” (No:200/6).
  • Anonim, 2011. Doğu Anadolu Bölgesi Büyükbaş Hayvancılık Çalıştay Raporu. www.serka.gov.tr. (Erişim tarihi 04.04.2014).
  • Anonim, 2012. Dairy Policy Issues for the 2012 Farm Bill. Food and Agricultural Policy Research Instute. Univercity of Missoury. http://www.iatp.org/ les/258_2_107651.pdf (Erişim tarihi 09.04.2015).
  • Anonim, 2014. tuik. gov.tr. Temel istatistikler. (erişim. www.tuik. gov.tr 01.04.2014).
  • Arabacıoğlu ÖZ, 1993. İçme Sütü Tüketiminin Arttırılması ve Okul Sütü Programları. 5. Türkiye Sütçülük Kongresi. 20-21 Mayıs. Ankara.
  • Arıkan R, 2007. Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama. Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti. ISBN;975-8784-35-8. Ankara.
  • Boz İ, 2013. Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısı. Sorunları ve Çözüm Önerileri. KSÜ Doğa Bil. Derg. 16(1). 2013. Kahramanmaraş.
  • Çiçek A, Erkan. O., 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniv. Ziraat Fak. Y. No:12 Ders Notları Serisi No:6 Tokat.
  • Çiçek H, Sakarya E, 2006. Afyon İli Sığır Besi İşletmelerinde Fiyat ve Ağırlık Marjlarının İşletme Geliri Üzerine Etkisi. Ankara Üniv. Vet. Fak. Derg. 53. 53-56. Ankara.
  • Demir P, Aral S, 2009. Kars İlinde Faaliyet Gösteren Süt Sığırcılık İşletmelerinin Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri; Vet. Hek. Dern. Derg. 88 (3). 17-22.
  • Demir P, Aral S, 2010. Kars İli Süt Sanayi İşletmelerinde Üretim ve Sanayi Entegrasyonunun Ekonomik ve Sosyo-Ekonomik Analizi. Kafkas Univ Vet Fak Derg. 16 (4): 585-592. 2010 DOI:10.9775/kvfd.2009.1179
  • Demir P, Aral Y, Sarıözkan S, 2013. Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı ve Üretim Maliyetleri. YYU Veteriner Fakültesi Dergisi. 2014. 25 (1). 1-6 ISSN: 1017-8422: e-ISSN: 1308-3651
  • Green MJ, Bradley AJ, Newton H, Browne WJ, 2006. Seasonal variation of bulk milk somatic cell counts in UK dairy herds: Investigations of the summer rise. Prev. Vet.Med., 74, 293– 308.
  • Karadaş K, Şahin K, Ertürk K, Demir O, 2014. Iğdır İli Tarım İşletmelerinde Örgütlenme Bilincinin Belirlenmesi. 11. Tarım Ekonomisi Kongresi. s:1221-1226. 3-5 Eylül 2014 Samsun.
  • Kobryn L, 2013. State And Prospects Of Mılk Processıng Branch In Lvıv Regıon Of Ukraıne. Lviv National Agrarian University. Oeconomia 12 (4) 2013. 71–84. Ukraine.
  • Koyubenbe N, 2005. İzmir İli Ödemiş İlçesinde Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Olanakları Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim 46 (1):8-13. 2005.
  • Koyubenbe N, Konca, Y, 2006. İzmir İli Ödemiş İlçesi Süt Sanayiindeki Gelişmeler Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim Dergisi. 47(1): 47-53. İzmir.
  • Losch B, Fréguin-Gresh, S, White, ET, 2012. Structural Transformation and Rural Change Revisited. Challenges for Late Developing Countries in a Globalizing World. The World Bank.
  • Ma Y, Ryan C, Barbano DM, Galton DM, Rudan MA, Boor KJ, 2000. Effects of somatic cell count on quality and shelf-life of pasteurized uid milk. J. Dairy Sci., 83, 264-274.
  • Özhan M, Tüzemen N, Yanar M, 2004. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 134, 604 s, Erzurum.
  • Sayın C, Taşcıoğlu Y, Mencet MH, 2011. Seyyar Sütçülere Süt Veren Üreticilerin Seyyar Sütçülüğe Bakış Açılarının Değerlendirilmesi: Antalya İli Örneği. Anadolu Tarım Bilim. Derg.. 2011.26(2):149-155 Anadolu J Agr Sci. 2011.26(2):149- 155
  • Sirohi S, Kumar A, Steven JS, 2009. Formal Milk Processing Sector in Assam: Lessons to be Learnt from Institutional. Failure Agricultural Economics Research Review Vol. 22 July- December 2009 pp 245-254. 10p. 4 Charts. 5 Graphs.
  • Şahin K, Gül A, Koç B, Dağıstan E, 2001. Adana İlinde Entansif Süt Sığırcılığı Üretim Ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi. Ziraat Fakültesi. Tarım Bilimleri Dergisi. J. Agric. Sci.. 11(2):19-2.
  • Topaloğlu N, Güneş H, 2005. İngiltere de yetiştirilen Siyah-Alaca sığırların süt verimi özellikleri üzerinde araştırmalar. İ. Ü. Vet. Fak.Derg., 31, 99-119.
  • Uzmay A, Koyubenbe N, Konca Y, 2006. İzmir İlinde Süt ve Süt Ürünleri İşleyen ve Pazarlayan İşletmelerin Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2006. 43 (3):43-53. ISSN 1018-8851
  • Yamane T, 2010. Temel Örnekleme Yöntemleri. Literatür Yayıncılık. ISBN;978-975-8431-34-2. İstanbul.

Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2015, Volume: 5 Issue: 3, 77 - 82, 30.09.2015

Abstract





Bu çalışma Kars İlinde bulunan süt işleme tesislerinin mevcut durumları; üretim kapasiteleri ve pazarlama
olanakları, çiğ süt temini, soğuk zincir ve yat seviyesi ile ilgili problemlerini tespit etme ve çözüm önerileri sunma
amacıyla yapılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler, Kars ilinde üretilen sütün % 40’ının işlendiği Kars Organize
Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren 21 adet süt işleme tesisinden tam sayım yöntemine göre elde edilmiştir.
Çalışma sonucunda işletmelerin % 11 kapasite ile çalışarak, ortalama 18 ton/gün süt işledikleri, en yüksek süt
alım yatının soğuk zincirden elde edilen süte ödendiği (0.80 TL Lt
-1), tesislerin çoğunluğunda (% 95) hijyen
açısından önemli olan krom süt taşıma ve depolama araçlarının bulunduğu, % 71’inin ambalajlama ünitesi olduğu,
% 81’inin HACCP, ISO ve TSE belgelerine sahip oldukları ve pazarlama problemlerinin olmadığı belirlenmiştir.
Süt işleme tesislerinin üreticilerden beklentileri hijyen, soğuk süt üretimi ve hayvan sayısının arttırılması, devletten
beklentileri ise önem sırasına göre, soğuk süt üretimine ve süt sığırcılığına destek verilmesi (% 52.4), üreticilere süt
üretimi konusunda eğitim verilmesi (% 28.6) ve kayıt dışı üretimle mücadeledir (% 19.0). 





References

  • Açıkgöz M, 2001. Türkiye-Hollanda Besi ve Süt Hayvancılığı Sempozyumu Hilton/Ankara 11-12 Haziran.
  • Anonim, 2005. Türk Gıda Kodeksi. “Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütler Tebliği” (No:200/6).
  • Anonim, 2011. Doğu Anadolu Bölgesi Büyükbaş Hayvancılık Çalıştay Raporu. www.serka.gov.tr. (Erişim tarihi 04.04.2014).
  • Anonim, 2012. Dairy Policy Issues for the 2012 Farm Bill. Food and Agricultural Policy Research Instute. Univercity of Missoury. http://www.iatp.org/ les/258_2_107651.pdf (Erişim tarihi 09.04.2015).
  • Anonim, 2014. tuik. gov.tr. Temel istatistikler. (erişim. www.tuik. gov.tr 01.04.2014).
  • Arabacıoğlu ÖZ, 1993. İçme Sütü Tüketiminin Arttırılması ve Okul Sütü Programları. 5. Türkiye Sütçülük Kongresi. 20-21 Mayıs. Ankara.
  • Arıkan R, 2007. Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama. Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti. ISBN;975-8784-35-8. Ankara.
  • Boz İ, 2013. Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısı. Sorunları ve Çözüm Önerileri. KSÜ Doğa Bil. Derg. 16(1). 2013. Kahramanmaraş.
  • Çiçek A, Erkan. O., 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniv. Ziraat Fak. Y. No:12 Ders Notları Serisi No:6 Tokat.
  • Çiçek H, Sakarya E, 2006. Afyon İli Sığır Besi İşletmelerinde Fiyat ve Ağırlık Marjlarının İşletme Geliri Üzerine Etkisi. Ankara Üniv. Vet. Fak. Derg. 53. 53-56. Ankara.
  • Demir P, Aral S, 2009. Kars İlinde Faaliyet Gösteren Süt Sığırcılık İşletmelerinin Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri; Vet. Hek. Dern. Derg. 88 (3). 17-22.
  • Demir P, Aral S, 2010. Kars İli Süt Sanayi İşletmelerinde Üretim ve Sanayi Entegrasyonunun Ekonomik ve Sosyo-Ekonomik Analizi. Kafkas Univ Vet Fak Derg. 16 (4): 585-592. 2010 DOI:10.9775/kvfd.2009.1179
  • Demir P, Aral Y, Sarıözkan S, 2013. Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı ve Üretim Maliyetleri. YYU Veteriner Fakültesi Dergisi. 2014. 25 (1). 1-6 ISSN: 1017-8422: e-ISSN: 1308-3651
  • Green MJ, Bradley AJ, Newton H, Browne WJ, 2006. Seasonal variation of bulk milk somatic cell counts in UK dairy herds: Investigations of the summer rise. Prev. Vet.Med., 74, 293– 308.
  • Karadaş K, Şahin K, Ertürk K, Demir O, 2014. Iğdır İli Tarım İşletmelerinde Örgütlenme Bilincinin Belirlenmesi. 11. Tarım Ekonomisi Kongresi. s:1221-1226. 3-5 Eylül 2014 Samsun.
  • Kobryn L, 2013. State And Prospects Of Mılk Processıng Branch In Lvıv Regıon Of Ukraıne. Lviv National Agrarian University. Oeconomia 12 (4) 2013. 71–84. Ukraine.
  • Koyubenbe N, 2005. İzmir İli Ödemiş İlçesinde Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Olanakları Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim 46 (1):8-13. 2005.
  • Koyubenbe N, Konca, Y, 2006. İzmir İli Ödemiş İlçesi Süt Sanayiindeki Gelişmeler Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim Dergisi. 47(1): 47-53. İzmir.
  • Losch B, Fréguin-Gresh, S, White, ET, 2012. Structural Transformation and Rural Change Revisited. Challenges for Late Developing Countries in a Globalizing World. The World Bank.
  • Ma Y, Ryan C, Barbano DM, Galton DM, Rudan MA, Boor KJ, 2000. Effects of somatic cell count on quality and shelf-life of pasteurized uid milk. J. Dairy Sci., 83, 264-274.
  • Özhan M, Tüzemen N, Yanar M, 2004. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 134, 604 s, Erzurum.
  • Sayın C, Taşcıoğlu Y, Mencet MH, 2011. Seyyar Sütçülere Süt Veren Üreticilerin Seyyar Sütçülüğe Bakış Açılarının Değerlendirilmesi: Antalya İli Örneği. Anadolu Tarım Bilim. Derg.. 2011.26(2):149-155 Anadolu J Agr Sci. 2011.26(2):149- 155
  • Sirohi S, Kumar A, Steven JS, 2009. Formal Milk Processing Sector in Assam: Lessons to be Learnt from Institutional. Failure Agricultural Economics Research Review Vol. 22 July- December 2009 pp 245-254. 10p. 4 Charts. 5 Graphs.
  • Şahin K, Gül A, Koç B, Dağıstan E, 2001. Adana İlinde Entansif Süt Sığırcılığı Üretim Ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi. Ziraat Fakültesi. Tarım Bilimleri Dergisi. J. Agric. Sci.. 11(2):19-2.
  • Topaloğlu N, Güneş H, 2005. İngiltere de yetiştirilen Siyah-Alaca sığırların süt verimi özellikleri üzerinde araştırmalar. İ. Ü. Vet. Fak.Derg., 31, 99-119.
  • Uzmay A, Koyubenbe N, Konca Y, 2006. İzmir İlinde Süt ve Süt Ürünleri İşleyen ve Pazarlayan İşletmelerin Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2006. 43 (3):43-53. ISSN 1018-8851
  • Yamane T, 2010. Temel Örnekleme Yöntemleri. Literatür Yayıncılık. ISBN;978-975-8431-34-2. İstanbul.
There are 27 citations in total.

Details

Journal Section Zootekni / Animal Science
Authors

İsa Yılmaz This is me

Köksal Karadaş This is me

Mehmet Sarı This is me

Ali Kaygısız This is me

Publication Date September 30, 2015
Submission Date April 10, 2015
Acceptance Date May 28, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 5 Issue: 3

Cite

APA Yılmaz, İ., Karadaş K., Sarı, M., Kaygısız, A. (2015). Determination of Current Condition and Some Production Features of Dairy Processing Facilities in the Region of Kars. Journal of the Institute of Science and Technology, 5(3), 77-82.
AMA Yılmaz İ, Karadaş K, Sarı M, Kaygısız A. Determination of Current Condition and Some Production Features of Dairy Processing Facilities in the Region of Kars. J. Inst. Sci. and Tech. September 2015;5(3):77-82.
Chicago Yılmaz, İsa, Karadaş Köksal, Mehmet Sarı, and Ali Kaygısız. “Determination of Current Condition and Some Production Features of Dairy Processing Facilities in the Region of Kars”. Journal of the Institute of Science and Technology 5, no. 3 (September 2015): 77-82.
EndNote Yılmaz İ, Karadaş K, Sarı M, Kaygısız A (September 1, 2015) Determination of Current Condition and Some Production Features of Dairy Processing Facilities in the Region of Kars. Journal of the Institute of Science and Technology 5 3 77–82.
IEEE İ. Yılmaz, Karadaş K., M. Sarı, and A. Kaygısız, “Determination of Current Condition and Some Production Features of Dairy Processing Facilities in the Region of Kars”, J. Inst. Sci. and Tech., vol. 5, no. 3, pp. 77–82, 2015.
ISNAD Yılmaz, İsa et al. “Determination of Current Condition and Some Production Features of Dairy Processing Facilities in the Region of Kars”. Journal of the Institute of Science and Technology 5/3 (September 2015), 77-82.
JAMA Yılmaz İ, Karadaş K, Sarı M, Kaygısız A. Determination of Current Condition and Some Production Features of Dairy Processing Facilities in the Region of Kars. J. Inst. Sci. and Tech. 2015;5:77–82.
MLA Yılmaz, İsa et al. “Determination of Current Condition and Some Production Features of Dairy Processing Facilities in the Region of Kars”. Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 5, no. 3, 2015, pp. 77-82.
Vancouver Yılmaz İ, Karadaş K, Sarı M, Kaygısız A. Determination of Current Condition and Some Production Features of Dairy Processing Facilities in the Region of Kars. J. Inst. Sci. and Tech. 2015;5(3):77-82.