The aim of this survey was to determine the current status of the animal products processing (meat,
milk and eggs) industry: raw material supply, production, quality, technical infrastructure, capacity utilization
situation, marketing conditions and expectations from the public authority. A total of 16 animal food products
manufacturing company were visited and the study was carried out with frm owners or responsible staffs by face
to face interviews. The questionnaire consisting of 34 questions directed to the related personels and the answers
were recorded. We obtained that there were 16 animal food products processing frms in Diyarbakir province, 8 of
them were dealing with milk and milk products processing and 7 of them were dealing with egg packaging and
one of them was with meat and meat products processing. Our results showed that technical facilities were found
adequate, enterprise owners have enough production capasity but, their plant utilization is quite low for yoghurt,
ayran, white cheese, butter and egg packaging as %16.6, %49.1, %11.7, %25 and %46.1, respectively. The unfair
competition was the most important business problem for the frms as 85.7% and this subject was the second
important problem for the frms as 14.3%. As a result, animal products processing companies in Diyarbakır have
operate with low capacity utilization rates and the main reason of this is determined as unfair competition between
companies.
Bu çalışma Diyarbakır ili hayvansal gıda (et, süt ve yumurta) işleme tesislerinin mevcut durumu, ham
madde temini, üretim, kalite, teknik altyapı, kapasite kullanım durumu ve pazarlama koşulları ile kamu otoritesinden
beklentileri ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Bu araştırma kapsamında, Diyarbakır ‘da bulunan toplam
16 gıda ürünleri imalat ve işleme tesisi ziyaret edilerek, işletme sahipleri veya sorumlu yöneticileri ile yüz yüze
görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplam 34 sorudan oluşan anket soruları işletmelerdeki yetkililere yöneltilmiş ve
elde edilen veriler kayıt altına alınarak değerlendirilmiştir. Araştırmada; Diyarbakır’da hayvansal gıdalarla ilgili
tesislerden 8’inin süt ve süt ürünleri işleme, 7’sinin yumurta paketleme tesisi ve birinin et ve et ürünleri işleme
tesisi olduğu saptanmıştır. Bu mevcut tesislerde toplam 115 kişinin istihdam edildiği belirlenmiştir. Tesislerin
kapasite kullanım oranları (KKO) yoğurtta %16.6, ayranda %49.1, peynirde %11.7, tereyağında %25 ve yumurta
paketlemede %46.1 seviyesinde oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Haksız rekabet sorununun işletmelerin
%85.7’si için en önemli sorun olduğu, %14.3’ü için ise bunun ikinci sırada önem arz ettiği saptanmıştır. Sonuç
olarak, Diyarbakır’da hayvansal ürün işleyen tesislerin düşük kapasiteyle çalıştıkları ve frmalar arası haksız
rekabetin, bu sonucun ortaya çıkmasında etkili olduğu belirlenmiştir
Journal Section | Zootekni / Animal Science |
---|---|
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 26, 2018 |
Acceptance Date | March 10, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 1 |