This study was carried out to determine the effects of storage duration on nutrient composition and
silage quality parameters of corn silage made in plastic mini silo under laboratory conditions. Corn was used as a
silage material. Corn (31.87% of dry matter) was harvested at the dough stage, and ensiled at laboratory conditions
in PVC mini silos, for 90, 104, 118, 132, 146, 160, 174, 188 and 202 days. The dry matter, crude protein, ether
extract, ash and crude fber content of corn silage decreased with the longer storage time (P<0.05). However,
nitrogen free extract (NFE) content showed an increase througout the storage time. Storage time didn’t signifcantly
lead to change on EE content of corn silage. Lactic acid (LA) concentration of corn silage increased until the 104th
day, but it decreased between 104th and 188th days (P<0.05), after which it increased again. Prolongation of storage
time gave rise to fluctuation of LA concentration. Contrary to the decrease in LA concentration, acetic acid (AA)
concentration increased depending on storage time. Silage NH3-N concentration was highest at the 146th day, CO2
concentration increased until the 160th day, then, decreased in the other storage time (P<0.05). The lowest WSC
concentration of corn silage was found at the 118th day, but the highest at the 202th day (p<0.05). Silage pH values
were remained at normal levels. Flieg scores of corn silage were signifcantly affected by storage time. In this
research, changes were observed in nutrient composition and silage fermentation characteristics with the prolonged
storage time of corn silage made in mini silos in laboratory conditions
Bu çalışma; laboratuvar koşullarında plastik mini siloda yapılan mısır silajının, besin madde kompozisyonu ve
silaj kalite parametreleri üzerine depolama süresinin etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Silaj materyali olarak
mısır kullanılmıştır. % 31.87 Kuru madde (KM) içerikli Mısır hamur olumu devresinde hasat edilmiş, laboratuvar
koşullarında PVC mini silolarda 90, 104, 118, 132, 146, 150, 164, 178, 182, 196 ve 202 gün silolanmıştır. Silajın
depolama süresi uzadıkça kuru madde (KM) içeriğinde azalma görülmüştür. Silajın ham protein (HP), ham kül (HK)
ve ham sellüloz (HS) içeriğinde depolama süresi uzadıkça azalma, NÖM içeriğinde ise artış olmuştur (P<0.05).
Depolama süresi mısır silajının ham yağ (HY) içeriğinde önemli bir değişime neden olmamıştır. Silajın laktik
asit (LA) konsantrasyonu depolama süresinin 104. gününe kadar artmış, 104-188. günler arasında düşmüş, 188.
günden sonra tekrar artış göstermiştir (P<0.05). Depolama süresinin uzaması LA konsantrasyonunda dalgalanmaya
neden olmuştur. Depolama süresine bağlı olarak AA konsantrasyonu, LA konsantrasyonunun tam tersi bir durum
göstermiştir. Silajın NH3-N konsantrasyonu 146. günde en yüksek değeri göstermiş, CO2 konsantrasyonu 160.
güne kadar artmış sonra azalmıştır (P<0.05). Silajın SÇK konsantrasyonu en düşük 118. günde, en yüksek ise
202 günde elde edilmiştir. Silajın pH değeri her depolama periyodu için normal sınırlar arasında kalmıştır. Mısır
silajının Flieg puanı depolama zamanı ile etkilenmiştir. Bu çalışmada, laboratuvar koşullarında mini siloda yapılan
mısır silajının, depolama süresi uzadıkça besin madde kompozisyonu ve fermentasyon karakteristiklerinde değişim
olduğu görülmüştür.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Zootekni / Animal Science |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2016 |
Submission Date | January 26, 2016 |
Acceptance Date | April 14, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 3 |