Research Article
BibTex RIS Cite

Evaluation of Some Spring Barley (Hordeum vulgare L.) Genotypes In Terms of Yield and Quality

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1, 31 - 38, 31.03.2017

Abstract

This study investigation was carried out to determine the properties of some barley genotypes on
the yield and quality in different ecological conditions in 2011-2012 growing season in Diyarbakır. In the study,
we used total of five varieties consisting of twenty lines obtained from ICARDA. Experiments were randomized
complete block design with replications and they were conducted in GAP International Agricultural Research and
Training Center field trial. In the study, heading date, plant height, thousand grain weight, test weight, protein
content, starch content, lodging, grain of humidity and grain yield were investigated. According to the results
obtained from the analysis, the average values among the spring barley genotypes were as follows heading time
was changed between 112.0 -117.5 day, plant height betwen 90-117 cm, thousand grain weight between 32.0 and
46.4 g hectoliter weight between 65.1 73.5 kg h
-1, protein content between 14.0 - 17.2 %, humidity between 68.6
–70.5 %, starch content between 8.0 - 8.4 %, grain of humidity between 0 – 60 % and grain yield changed between
609.2 and 787.0 kg da
-1. In terms of grain yield lines 2, 16 and Lignee 131 varieties, In terms of quality, the Salmas
varieties and lines 17, came to the fore and while some genotypes were tend to more litle others were. Depending
on the results of a top-performing lines and varieties moved forward step.



References

  • Anonim, 2012. www.IGC.org.uk (Erişim tarihi: 20.02.2012).
  • Anonim, 2015. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul ( Erişim tarihi: 2015).
  • Akkaya A, Akten Ş, 1990. Erzurum yöresinde yetiştirilebilecek yazlık arpa çeşitlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Atatürk Üni. Zir. Fak. Der. 17: 1-4, Erzurum.
  • Çölkesen M, Öktem A, Engin AA, Öktem G, 2002. Bazı arpa çeşitlerinin (Hordeum vulgare L.) Kahramanmaraş ve Şanlıurfa koşullarında tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi, KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 5(2) , Kahramanmaraş.
  • Genç İ, AC, Ülger T, Yağbasanlar Y, Kırtok M, 1988. Çukurova koşullarında tritikale, buğday ve arpanın verim ve verim öğeleri üzerinde kıyaslamalı bir araştırma. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Dergisi 3(2): 1-14s.
  • Karahan T, 2005. Güneydoğu Anadolu ekolojik koşullarında bazı arpa çeşitlerinin (Hordeum vulgare L. conv. distichon) verim ve verim unsurlarının incelenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2005-Van.
  • Kaydan D, Yağmur M, 2007. Van ekolojik koşullarında bazı iki sıralı arpa çeşitlerinin (Hordeum vulgare L. conv. distichon) verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi 2007, 13 (3) 269-278s.
  • Kendal E, Kılıç H, Aydemir T, Tekdal S, Aktaş H, Altıkat A, 2011. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde tescil adayı bazı arpa hat ve çeşitlerinin genotip x çevre interaksiyonu ve stabilizesi. On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, IV. Tohumluk Kongresi, 14–17 Haziran 2011, 217–223s, -Samsun.
  • Kendal E, Doğan Y, 2012. Bazı yazlık arpa genotiplerinin verim ve kalite yönünden değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi (YYU J AGR SCI) 2012, 22(2): 77-84s.
  • Kendal E, Tekdal S, Aktaş H, Karaman M, Bereketoğlu K, Doğan H, 2014. Biplot analiz kullanılarak yazlık arpa genotiplerinin verim ve evrim unsurlarının belirlenmesi. Trakya University Journal of Natural Sciences, 15 (2): 95-103s, 2014.
  • Kılınç M, Kırtok Y, Yağbasanlar T, 1992. Çukurova koşullarına uygun arpa çeşitlerinin geliştirilmesi üzerine araştırmalar. II. Arpa-Malt Semineri, 205-218s, 25-27 Mayıs 1992, Konya.
  • Kün E, 1996. Tahıllar-I (Serin iklim Tahılları). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1451. 322 s, Ankara.
  • Nasr HG, Shands HL, Foersberg RA, 1972. Variation in kernel plumpness, lodging and other haracteristics in six-rowed barley crosses. Crop Sci.12:159-162p.
  • Öztürk İ, Avcı R, Kahraman T, 2007. Trakya Bölgesi’nde yetiştirilen bazı arpa (Hordeum vulgare L) çeşitlerinin verim ve verim unsurları ile bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Trakya Üniv. Zir. Fakültesi Dergisi, 21 (1): 59-68s.
  • Öztürk A, Çağlar Ö, Atken Ş, 1997. Erzurum yöresinde maltlık olarak yetiştirilebilecek arpa (Hordeum vulgare L) genotiplerinin belirlenmesi. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi, 22-25 Eylül 1997, 70-75s, Samsun.
  • Turgut İ, Konak C, Yılmaz R, Arabacı O, 1997. Büyük Menderes Havzası koşullarına uyumlu ve yüksek verimli arpa (Hordeum vulgare L) çeşitlerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar. Türkiye II.Tarla Bitkileri Kongresi 22-25 Eylül 1997, 80-83s, Samsun.
  • Whitman CE, JL, Haffield RJ, Reginato 1985. Effect of slope position on the micro climate growth and yield of barley. Agron. J. 77:663-669p.
  • Yağbasanlar T, AC, Ülger İ, Genç 1988. Çukurova koşullarında bazı yabancı tritikale (x Triticosecale Wittmack ex. A. Camus) çeşitlerinin verim ve verim öğeleri üzerinde bir araştırma. Doğa Bilim Dergisi 3 (3b): 1353-1362s.

Bazı Yazlık Arpa (Hordeum vulgare L.) Genotiplerinin Verim ve Kalite Yönünden Değerlendirilmesi

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1, 31 - 38, 31.03.2017

Abstract

Bu araştırma, Diyarbakır ekolojik koşullarında farklı arpa genotiplerinin verim ve kalite özelliklerinin
belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada ICARDA’dan temin edilen ve düşük yağışlı alanlar için önerilen
20 adet yazlık arpa hattı ile 5 adet standart çeşit materyal olarak kullanılmıştır. Denemeler tesadüf blokları deneme
desenine göre tekrarlamalı olarak GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü deneme
alanında yürütülmüştür. Çalışmada başaklanma tarihi, bitki boyu, bin dane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein
oranı, nişasta oranı, yatma, tanede nem oranı ve tane verimi özellikleri incelenmiştir. Varyans analiz sonuçlarına
göre, başaklanma tarihi 112.0 - 117.5 gün, bitki boyu 90 - 117 cm, bin tane ağırlığı 32.0 – 46.4 g, hektolitre ağırlığı
65.1-73.5 kg hl
-1, protein oranı % 14.0 -17.2, nişasta oranı % 68.6 – 70.5, nem % 8.0 - 8.4, yatma % 0 - 60 ve tane
verimi 609.2 - 787.0 kg da
-1 arasında değişim göstermiştir. Tane verimi açısından, 2 ve 16 hatlar ile Lignee 131
çeşidi, kalite kriterleri açısından ise Salmas çeşidi ile 17 nolu hat öne çıkarken bazı genotipler orta düzeyde yatma
eğiliminde iken bazılarında çok az yatma görülmüştür. Sonuçlara bağlı olarak iyi performans gösteren hatlar ve
çeşitler bir ileri kademeye taşınmıştır



References

  • Anonim, 2012. www.IGC.org.uk (Erişim tarihi: 20.02.2012).
  • Anonim, 2015. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul ( Erişim tarihi: 2015).
  • Akkaya A, Akten Ş, 1990. Erzurum yöresinde yetiştirilebilecek yazlık arpa çeşitlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Atatürk Üni. Zir. Fak. Der. 17: 1-4, Erzurum.
  • Çölkesen M, Öktem A, Engin AA, Öktem G, 2002. Bazı arpa çeşitlerinin (Hordeum vulgare L.) Kahramanmaraş ve Şanlıurfa koşullarında tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi, KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 5(2) , Kahramanmaraş.
  • Genç İ, AC, Ülger T, Yağbasanlar Y, Kırtok M, 1988. Çukurova koşullarında tritikale, buğday ve arpanın verim ve verim öğeleri üzerinde kıyaslamalı bir araştırma. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Dergisi 3(2): 1-14s.
  • Karahan T, 2005. Güneydoğu Anadolu ekolojik koşullarında bazı arpa çeşitlerinin (Hordeum vulgare L. conv. distichon) verim ve verim unsurlarının incelenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2005-Van.
  • Kaydan D, Yağmur M, 2007. Van ekolojik koşullarında bazı iki sıralı arpa çeşitlerinin (Hordeum vulgare L. conv. distichon) verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi 2007, 13 (3) 269-278s.
  • Kendal E, Kılıç H, Aydemir T, Tekdal S, Aktaş H, Altıkat A, 2011. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde tescil adayı bazı arpa hat ve çeşitlerinin genotip x çevre interaksiyonu ve stabilizesi. On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, IV. Tohumluk Kongresi, 14–17 Haziran 2011, 217–223s, -Samsun.
  • Kendal E, Doğan Y, 2012. Bazı yazlık arpa genotiplerinin verim ve kalite yönünden değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi (YYU J AGR SCI) 2012, 22(2): 77-84s.
  • Kendal E, Tekdal S, Aktaş H, Karaman M, Bereketoğlu K, Doğan H, 2014. Biplot analiz kullanılarak yazlık arpa genotiplerinin verim ve evrim unsurlarının belirlenmesi. Trakya University Journal of Natural Sciences, 15 (2): 95-103s, 2014.
  • Kılınç M, Kırtok Y, Yağbasanlar T, 1992. Çukurova koşullarına uygun arpa çeşitlerinin geliştirilmesi üzerine araştırmalar. II. Arpa-Malt Semineri, 205-218s, 25-27 Mayıs 1992, Konya.
  • Kün E, 1996. Tahıllar-I (Serin iklim Tahılları). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1451. 322 s, Ankara.
  • Nasr HG, Shands HL, Foersberg RA, 1972. Variation in kernel plumpness, lodging and other haracteristics in six-rowed barley crosses. Crop Sci.12:159-162p.
  • Öztürk İ, Avcı R, Kahraman T, 2007. Trakya Bölgesi’nde yetiştirilen bazı arpa (Hordeum vulgare L) çeşitlerinin verim ve verim unsurları ile bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Trakya Üniv. Zir. Fakültesi Dergisi, 21 (1): 59-68s.
  • Öztürk A, Çağlar Ö, Atken Ş, 1997. Erzurum yöresinde maltlık olarak yetiştirilebilecek arpa (Hordeum vulgare L) genotiplerinin belirlenmesi. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi, 22-25 Eylül 1997, 70-75s, Samsun.
  • Turgut İ, Konak C, Yılmaz R, Arabacı O, 1997. Büyük Menderes Havzası koşullarına uyumlu ve yüksek verimli arpa (Hordeum vulgare L) çeşitlerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar. Türkiye II.Tarla Bitkileri Kongresi 22-25 Eylül 1997, 80-83s, Samsun.
  • Whitman CE, JL, Haffield RJ, Reginato 1985. Effect of slope position on the micro climate growth and yield of barley. Agron. J. 77:663-669p.
  • Yağbasanlar T, AC, Ülger İ, Genç 1988. Çukurova koşullarında bazı yabancı tritikale (x Triticosecale Wittmack ex. A. Camus) çeşitlerinin verim ve verim öğeleri üzerinde bir araştırma. Doğa Bilim Dergisi 3 (3b): 1353-1362s.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Bitkisel ve Hayvansal Üretim / Plant and Animal Production
Authors

Erol Oral

Enver Kendal This is me

Yusuf Doğan This is me

Publication Date March 31, 2017
Submission Date June 27, 2016
Acceptance Date August 15, 2016
Published in Issue Year 2017 Volume: 7 Issue: 1

Cite

APA Oral, E., Kendal, E., & Doğan, Y. (2017). Evaluation of Some Spring Barley (Hordeum vulgare L.) Genotypes In Terms of Yield and Quality. Journal of the Institute of Science and Technology, 7(1), 31-38.
AMA Oral E, Kendal E, Doğan Y. Evaluation of Some Spring Barley (Hordeum vulgare L.) Genotypes In Terms of Yield and Quality. J. Inst. Sci. and Tech. March 2017;7(1):31-38.
Chicago Oral, Erol, Enver Kendal, and Yusuf Doğan. “Evaluation of Some Spring Barley (Hordeum Vulgare L.) Genotypes In Terms of Yield and Quality”. Journal of the Institute of Science and Technology 7, no. 1 (March 2017): 31-38.
EndNote Oral E, Kendal E, Doğan Y (March 1, 2017) Evaluation of Some Spring Barley (Hordeum vulgare L.) Genotypes In Terms of Yield and Quality. Journal of the Institute of Science and Technology 7 1 31–38.
IEEE E. Oral, E. Kendal, and Y. Doğan, “Evaluation of Some Spring Barley (Hordeum vulgare L.) Genotypes In Terms of Yield and Quality”, J. Inst. Sci. and Tech., vol. 7, no. 1, pp. 31–38, 2017.
ISNAD Oral, Erol et al. “Evaluation of Some Spring Barley (Hordeum Vulgare L.) Genotypes In Terms of Yield and Quality”. Journal of the Institute of Science and Technology 7/1 (March 2017), 31-38.
JAMA Oral E, Kendal E, Doğan Y. Evaluation of Some Spring Barley (Hordeum vulgare L.) Genotypes In Terms of Yield and Quality. J. Inst. Sci. and Tech. 2017;7:31–38.
MLA Oral, Erol et al. “Evaluation of Some Spring Barley (Hordeum Vulgare L.) Genotypes In Terms of Yield and Quality”. Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 7, no. 1, 2017, pp. 31-38.
Vancouver Oral E, Kendal E, Doğan Y. Evaluation of Some Spring Barley (Hordeum vulgare L.) Genotypes In Terms of Yield and Quality. J. Inst. Sci. and Tech. 2017;7(1):31-8.