Research Article
BibTex RIS Cite

A Research on the Determination of the Consumption Habits of Milk among the Students in Erciyes University

Year 2018, Volume: 8 Issue: 1, 329 - 339, 31.03.2018
https://doi.org/10.21597/jist.407893

Abstract

In this study, the habits of milk consumption of undergraduate students of Erciyes University were

investigated. The data used in this study was obtained from surveys that carried out on 240 students educated at the

Erciyes University with face-to-face interview technique. The average age of participants was determined as 21.4.

While, 35% of the participant students were studying at social sciences, 34% were studying at the health sciences

and 31% were studying at the natural and applied sciences. 75% of the participants stated that they consume 100-

250 ml milk per day. Students also reported that, inciting programs which performed by state or non-governmental

organizations are not enough to increase of consumption of milk and audio-visual media can be the most effective

method for this purpose.

References

  • Akbay C, Tiryaki GY, 2007. Tüketicilerin ambalajlı ve açık süt tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi: Kahramanmaraş Örneği. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 10(1): 89-96.
  • Altun B, Besler T, Ünal S, 2002. Ankara’da satılan sütlerin değerlendirilmesi. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 11 (2): 45-55.
  • Andiç S, Şahin K, Koç Ş, 2002. Van merkez ilçe kentsel alanda süt tüketimi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2): 33-38.
  • Anonim, 2000. Türk Gıda Kodeksi. Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği. Tebliğ No: 2000/6.
  • Ayar A, Sert D, 2005. Toplum beslenmesinde süt ve süt ürünlerinin yeri ve önemi. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 7(1): 1-5.
  • Çetin C, 2003. İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. http://dspace.trakya.edu.tr:8080/jspui/handle/1/70. (Erişim Tarihi: 20 Eylül, 2017).
  • Çetinkaya A, 2010. Kafkas üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 5(2): 73-84.
  • Erdal G, Tokgöz K, 2011. Tüketicilerin ambalajlı ve açık süt tüketim tercihlerini etkileyen faktörler: Erzincan ili örneği. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2011(1): 111-115.
  • Kahraman EM, 2016. İçme sütü tüketim alışkanlıkları ve marka seçiciliğinde etkili faktörlerin analizi: izmir ili örneği. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Doktora Tezi, 166s.
  • Karagözlü N, Karagözlü C, Karaca S, Eren S, 2005. Üniversite öğrencilerinde süt ve ürünleri tüketim alışkanlıkları ve beslenme bilinçleri üzerine bir araştırma. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 1(2): 101-108.
  • Mazıcıoğlu MM, Öztürk A, 2003. Üniversite 3 ve 4. sınıf öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ve bunu etkileyen faktörler. Erciyes Tıp Dergisi (Erciyes Medical Journal), 25(4): 172-178.
  • Onurlubaş E, Doğan HG, Demirkıran S, 2015. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Gaziosman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(3): 61-69.
  • Selçuk Ş, Tarakçı Z, Şahin K, Coşkun H, 2003. Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 23-31.
  • Şimşek B, Açıkgöz İ, 2011. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1): 12-18.
  • Tarakçı Z, Selçuk Ş, Şahin K, Coşkun H, 2003. Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 15-21.
  • Uzunöz M, Gülşen M, 2007. Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 3: 15-21.

Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Year 2018, Volume: 8 Issue: 1, 329 - 339, 31.03.2018
https://doi.org/10.21597/jist.407893

Abstract

Bu araştırmada, Erciyes Üniversitesinde eğitim gören öğrencilerin süt tüketim alışkanlıkları araştırılmıştır.
Çalışmada kullanılan veriler, toplam 240 öğrenci ile yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak uygulanan anketler
vasıtasıyla elde edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 21.4 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların %35’ini sosyal
bilimler, %34’ünü sağlık bilimleri ve %31’ini ise fen bilimleri branşında eğitim gören öğrenciler oluşturmuştur.
Katılımcıların %75’i günlük 100-250 ml süt tükettiklerini belirtmişlerdir. Ankete katılan öğrenciler, süt tüketiminin
teşviki amacıyla kamu ve sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan bilinçlendirme çalışmalarını yetersiz bulduğunu
ve bu amaçla kullanılabilecek en etkili yöntemin görsel-işitsel medya olabileceğini belirtmişlerdir.

References

  • Akbay C, Tiryaki GY, 2007. Tüketicilerin ambalajlı ve açık süt tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi: Kahramanmaraş Örneği. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 10(1): 89-96.
  • Altun B, Besler T, Ünal S, 2002. Ankara’da satılan sütlerin değerlendirilmesi. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 11 (2): 45-55.
  • Andiç S, Şahin K, Koç Ş, 2002. Van merkez ilçe kentsel alanda süt tüketimi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2): 33-38.
  • Anonim, 2000. Türk Gıda Kodeksi. Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği. Tebliğ No: 2000/6.
  • Ayar A, Sert D, 2005. Toplum beslenmesinde süt ve süt ürünlerinin yeri ve önemi. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 7(1): 1-5.
  • Çetin C, 2003. İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. http://dspace.trakya.edu.tr:8080/jspui/handle/1/70. (Erişim Tarihi: 20 Eylül, 2017).
  • Çetinkaya A, 2010. Kafkas üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 5(2): 73-84.
  • Erdal G, Tokgöz K, 2011. Tüketicilerin ambalajlı ve açık süt tüketim tercihlerini etkileyen faktörler: Erzincan ili örneği. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2011(1): 111-115.
  • Kahraman EM, 2016. İçme sütü tüketim alışkanlıkları ve marka seçiciliğinde etkili faktörlerin analizi: izmir ili örneği. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Doktora Tezi, 166s.
  • Karagözlü N, Karagözlü C, Karaca S, Eren S, 2005. Üniversite öğrencilerinde süt ve ürünleri tüketim alışkanlıkları ve beslenme bilinçleri üzerine bir araştırma. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 1(2): 101-108.
  • Mazıcıoğlu MM, Öztürk A, 2003. Üniversite 3 ve 4. sınıf öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ve bunu etkileyen faktörler. Erciyes Tıp Dergisi (Erciyes Medical Journal), 25(4): 172-178.
  • Onurlubaş E, Doğan HG, Demirkıran S, 2015. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Gaziosman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(3): 61-69.
  • Selçuk Ş, Tarakçı Z, Şahin K, Coşkun H, 2003. Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 23-31.
  • Şimşek B, Açıkgöz İ, 2011. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1): 12-18.
  • Tarakçı Z, Selçuk Ş, Şahin K, Coşkun H, 2003. Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 15-21.
  • Uzunöz M, Gülşen M, 2007. Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 3: 15-21.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Zootekni / Animal Science
Authors

Gül Para 0000-0001-9332-6517

İsmail Ülger This is me 0000-0003-3606-0737

Mahmut Kaliber This is me 0000-0001-5572-6384

Publication Date March 31, 2018
Submission Date October 1, 2017
Acceptance Date November 30, 2017
Published in Issue Year 2018 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Para, G., Ülger, İ., & Kaliber, M. (2018). Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Journal of the Institute of Science and Technology, 8(1), 329-339. https://doi.org/10.21597/jist.407893
AMA Para G, Ülger İ, Kaliber M. Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. J. Inst. Sci. and Tech. March 2018;8(1):329-339. doi:10.21597/jist.407893
Chicago Para, Gül, İsmail Ülger, and Mahmut Kaliber. “Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Journal of the Institute of Science and Technology 8, no. 1 (March 2018): 329-39. https://doi.org/10.21597/jist.407893.
EndNote Para G, Ülger İ, Kaliber M (March 1, 2018) Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Journal of the Institute of Science and Technology 8 1 329–339.
IEEE G. Para, İ. Ülger, and M. Kaliber, “Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”, J. Inst. Sci. and Tech., vol. 8, no. 1, pp. 329–339, 2018, doi: 10.21597/jist.407893.
ISNAD Para, Gül et al. “Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Journal of the Institute of Science and Technology 8/1 (March 2018), 329-339. https://doi.org/10.21597/jist.407893.
JAMA Para G, Ülger İ, Kaliber M. Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. J. Inst. Sci. and Tech. 2018;8:329–339.
MLA Para, Gül et al. “Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 8, no. 1, 2018, pp. 329-3, doi:10.21597/jist.407893.
Vancouver Para G, Ülger İ, Kaliber M. Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. J. Inst. Sci. and Tech. 2018;8(1):329-3.