Ülkemiz topraklarının yüksek pH ve kireç içeriği, ya da yanlış gübreleme nedeniyle bazı bitki besin elementlerinin elverişliliği düşmekte ve stres koşulları oluşmaktadır. Ülkemizde örtü altı sebze yetiştiriciliğinde üretim ve ekiliş alanı bakımından önemli yer tutan hıyar (Cucumis sativus L.) bitkisinde kalite ve verim açısından olumsuz toprak koşulları ve bitki besin element elverişliliği büyük önem arzetmektedir. Olumsuz koşullara bağlı olarak oluşan oksijen radikallerinin olumsuz etkilerini gidermek için bitkide savunma mekanizmasının geliştirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla, yüksek pH düzeyine sahip toprakta yetiştirilen hıyar bitkisine (Cucumis sativus L.) kontrol ve 5 farklı dozda elementel toz kükürt (0, 20, 40, 80, 120 ve 200 kg da-1) uygulanmış ve deneme 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. 4 kg‘lık saksılarda kükürt uygulaması yapılarak karıştırılmış ve topraklar 3 aylık inkübasyon peryoduna bırakılmıştır. İnkübasyon peryodu sonucunda fide dikimi yapılmıştır. 2. hasat döneminden sonra, antioksidan enzim analizi için yaprak örnekleri alınmış ve antioksidant enzim analizleri yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda elementel toz kükürt uygulamasının optimum olarak 80-100 kg da-1 dozunda, bitki antioksidant enzim içeriğini artırdığı belirlenmiştir.
Due to the high pH and lime content of our country, or due to the wrong fertilization, the availability of some plant nutrients decreases and stress conditions occur. In our country cucumber (Cucumis sativus L.) plant, which is important in terms of production and cultivation area, the soil conditions and plant nutrient availability are of great importance in terms of quality and yield. In order to eliminate the negative effects of oxygen radicals due to adverse conditions, the defense mechanism must be developed in the plant. For the purpose of cucumber plant grown in soil with high pH six elemental sulphur doses (0, 20, 40, 80, 120 and 200 kg da-1) were applied. Sulphur doses were applied to pots filled with 4 kg soil and soils were exposed to 3-month incubation period. Seedlings were planted after the incubation period. At the end of the 2. harvest, sample were taken for antioxidant enzyme activity analysis, the leaves of the plants were removed and taken to the laboratory. Results revealed that in particular, sulfur applications have been shown to promote enzyme activity in plants up to a certain dozen. As a result of this study, it was determined that the optimum antioxidant activity of the plant would increase with sulfur application in the 80-100 kg da-1 S application doses.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Toprak Bilimi ve Bitki Besleme / Soil Science and Plant Nutrition |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2019 |
Submission Date | October 17, 2018 |
Acceptance Date | January 29, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 2 |