The determination of the energy use efficiency by determining the inputs in the agricultural production stage is an important component of sustainable agriculture. Energy use analyzes provide information about the economic efficiency of production and determine the measures to be taken in sustainable agricultural production. The aim of this research determination of energy balance in the apricot production of Iğdır province. For this purpose, data were collected and calculated by means of survey form 50 apricot producers. According to obtained results total energy input and output values were determined as 22 485.9 MJ ha-1 and 48 600 MJ ha-1, respectively. Energy input/output ratio determined as 1.91 at the end of the production period. In addition to these results maximum energy input value observed at the use of chemical fertilizer with 39.88 %. Chemical fertilizer usage followed by diesel fuel and pesticide use with 28.8% and 14.71 %, respectively. In addition to these results, it has been determined that vaccination and pruning procedures are the most important problems of producers. In particular, the lack of specialist cooks in the region is an important problem for producers. Finally, reducing the use of chemical fertilizers and herbicides in apricot cultivation, improving the mechanization possibilities especially during the harvesting stage and modern techniques such as drip irrigation will greatly contribute to the reduction of energy inputs in Iğdır province.
Tarımsal üretim aşamasında girdilerin belirlenerek enerji kullanım etkinliğinin belirlenmesi sürdürülebilir tarımın önemli bileşenlerinden biridir. Üretim periyodundaki enerji kullanım analizleri ile üretimin ekonomik sonuçlarını değerlendirilmek ve tarımda sürdürülebilirliği devam ettirmek amacıyla gerekli önlemleri almak mümkün hale gelmektedir. Bu araştırmanın amacı Iğdır ili Aralık ilçesinde yapılan kayısı yetiştiriciliğinde üretim periyodu sürecindeki enerji bilançosunu belirlenmektir. Bu amaç doğrultusunda ilçe genelinde tam sayım yöntemi kullanılarak 50 üreticiden anket yoluyla bilgiler temin edilmiş ve hesaplamalar yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre il genelinde yapılan kayısı yetiştiriciliğinde toplam enerji girdisi 22 485.9 MJ ha-1, enerji çıktısı ise 48 600 MJ ha-1 olarak belirlenmiştir. Üretim sonunda enerji girdi/çıktı oranı ise 1.91 olarak tespit edilmiştir. Buna ilaveten kayısı üretiminde en fazla enerji girdisi %39.88 ile kimyasal gübre kullanımı sonucunda oluşmaktadır. Bunu %28.8 ile dizel yakıt ve % 14.71 ile pestisit kullanım takip etmektedir. Bu sonuçlara ilaveten üreticilerin en çok zorlandığı konuların başında aşılama ve budama işlemlerinin geldiği belirlenmiştir. Özellikle bölgede uzman aşıcıların bulunmaması bu konuda üreticileri çıkmaza sokmaktadır. Sonuç olarak Iğdır ilinde yapılan kayısı yetiştiriciliğinde kimyasal gübre ve ilaç kullanımının makul düzeylere çekilmesi, özellikle hasat aşamasında mekanizasyon olanaklarının iyileştirilmesi ve sulama işlemenin damla sulama gibi modern tekniklerle yapılması enerji girdilerinin azalmasına büyük ölçüde katkıda bulunacağı sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Biyosistem Mühendisliği / Biosystem Engineering |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2019 |
Submission Date | January 31, 2019 |
Acceptance Date | March 27, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 3 |