Türkiye 479 024 hektar alandan 4 264 720 ton yaş üzüm ile dünyadaki en önemli üzüm üreten ülkelerden birisidir. Bağlarda esas ürün olarak üzüm yoğun olarak yetiştirilmekle birlikte, asma yaprakları da Dolma yapımında değerlendirilmektedir. Tokat bölgesi Türkiye’de salamuralık asma yaprağının en önemli üretim merkezlerinden birisidir. 2010 yılında yürütülen bu araştırmada, salamuralık yaprak ve üzüm üretim modellerini ekonomik açıdan incelemek amaçlanmıştır. Denemede, Narince üzüm çeşidinde iki farklı düzeyde (üç ve beş dönem) salamuralık yaprak ve farklı dönemlerde hasadını üzüm (olgun ve koruk) içeren 6 farklı üretim modeli araştırılmıştır. Salamuralık yaprak toplanan asmalarda hem koruk hem de olgun üzüm verimi azalmıştır. Koruk üzüm verimi olgunlaşma döneminde elde edilen verime göre % 45 oranında daha üşük çıkmıştır. Salamuralık asma yaprağı verimi 126.8 kg da-1 ( üç dönem) ile 199.6 kg da-1 (beş dönem) arasında değişmiştir. Olgun ve koruk üzüm yetiştiriciliğinde en yüksek verim 2561.7 kg da-1 ve 1384 kg da-1 olarak kontrol uygulamasından elde edilmiştir. Üretim maliyeti 0.70 TL (olgun üzüm) ile 1.19 TL (beş dönem salamuralık yaprak+olgun üzüm) arasında değişmiştir. En yüksek brüt ve net kar 960.3 TL da-1 ve 422.6 TL da-1 olarak üç dönem salamuralık yaprak + olgun üzüm yetiştiriciliğinden saptanmıştır. Bu sonuçlara göre, üç dönem salamuralık yaprak + olgun üzüm yetiştiriciliğinin en karlı üretim modeli olduğu söylenebilir
Turkey is one of the most important grape-growing countries in the world, with a viticultural area of
about 479 024 ha, and a production of 4 264 720 tons. Grape at vineyard is cultivated predominantly for fruits but
the grape leaves have also been used to make Dolma (stuffed leaves). Tokat province is one of the most important
production center of stuffed grape leaves in Turkey. In this study carried out in 2010, it was aimed to examine of
economically of different models of brined-grape leaves and grape growing. In the experiment, six different growing
method at Narince grape cultivar were investigated that brined-vine leaves were picked two levels in grapevines
( three times and five times) and harvested two stages in grapes (ripe and unripe). Both ripe and unripe grape yield
were decreased in grapevines on which brined-grape leaves were picked. Unripe grape yield was 45 % lower than
ripe grape yield. Brined-grape leaves yield changed between 126.8 kg da-1 and 199,6 kg da-1 in three and five times
harvest, respectively. The highest ripe and unripe grape yields were obtained with 2561.7 kg da-1 and 1384 kg da-1
from control treatment, respectively. Production cost changed between 0.70 TL (ripe grape growing) and 1.19 TL
(five times brined-grape leaves + ripe grape growing). The highest gross and net profits were determined with 960.3
TL da-1 and 422.6 TL da-1 (three times brined-grape leaves + ripe grape growing). According to these results, it can
be said that the three times brined-leaves picking + ripe grape growing is a profitable activity.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Tarım Ekonomisi / Agricultural Economy |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2011 |
Submission Date | April 25, 2011 |
Acceptance Date | May 27, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 1 Issue: 2 |