Balığın değerlendirildiği ürünlerden bir tanesi olan Surimi, Japonca kıyılmış et anlamına gelen genel bir terim olup, balık kas proteinin yaş konsantresi olarak tanımlanabilmektedir. Surimi bazlı ürünler, yarı işlenmiş kıyma materyali olan suriminin yengeç bacağı, ıstakoz kuyruğu, deniz tarağı, karides gibi kabuklu su ürünlerine benzer şekilde tekstür oluşturulup biçimlendirilmesiyle elde edilen ürünlerdir. Bu derlemede, sırasıyla surimi kaynaklı ürünlerin tarihçesi ve ürün tipleri ile ürün kalitesini etkileyen etmenler konularına yer verilmiştir
Surimi, a sort of fish by-product, is a general term in Japanese and characterized as wet concentrate
of fish muscle protein.
Surimi-based products mainly consist of semi-processed mince material of surimi and formed or given shape of
crab leg, lobster tail, clam and shrimp similar to crustacean texture.
In this review, the history of surimi-based products, product types and factors affect the product quality were
touched on respectively.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Su Ürünleri / Fisheries |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2011 |
Submission Date | June 30, 2011 |
Acceptance Date | August 2, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 1 Issue: 3 |