Research Article
BibTex RIS Cite

Potential and Current Status of Viticulture Undertaking in Savur (Mardin) District

Year 2015, Volume: 5 Issue: 1, 9 - 19, 30.09.2015

Abstract

This study was conducted in 100 vineyard enterprises representing Mardin Savur district. Data

are obtained by questionnaire from 100 producers. In the light of the data gathered in the study it was aimed to

determine of the educational status, age, bond business conditions and the size of the organization. According to

the results of the questionnaire, it was determined that the level of education for producers dealing with vineculture

in that district was low (75.0% primary school). The average age of the surveyed manufacturers were found to

be 47.1%of the bond is determined as under 20. Operators of the vast majority (97%) were found to have its own

vineyard land ownership. Viticulture is done as a family business in the region. Producers are determined who are

not members of the cooperatives or the union. Knows the grape production techniques, the manufacturer stating

that the ratio of viticulture activities and require more labor to increase production of agricultural knowledge was

found to be 43%. District, provincial and even of the problems encountered in general, have tried to determine with

this research and were presented solutions for solving these problems.

References

  • Akşit İ. 1981. Hititler. Türkiye’nin Tarih Hazineleri Orta Anadolu Uygarlığı, Sandoz yayınları:2, s.160
  • Cebeci, N.A., Yener, H., Aydın, Ş. 2010. Alaşehir Yöresi Bağ İşletmelerinin Pazarlama ve Örgütlenme Durumu Üzerine Bir Araştırma. C.B.Ü. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi. (2): 13.
  • Çakır A., Karakaya E., Kuzu K. 2014. Diyarbakır İli Eğil İlçesi Bağcılığının Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(4): 490–500
  • Çelik H., Ağaoğlu Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B. ve Söylemezoğlu, G. 1998. Genel Bağcılık. SUNFİDAN A.S., Mesleki Kitaplar Serisi:1. Fersa Matbaacılık San. ve Tic Ltd.Sti. Ankara, s. 253
  • Güneş T., Arıkan, R. 1988. Tarım Ekonomisi İstatistiği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1049, Ders Kitabı:305, Ankara, s. 293.
  • Karakaya, E., Kızıloğlu, S. 2014. Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Örgütlenme Yapısı Bingöl İli Örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(4): 552–560
  • Kızılaslan N., Somak E. 2013. Tokat İli Erbaa İlçesinde Bağcılık İşletmelerinde Tarımsal İlaç Kullanımında Üreticilerin Bilinç Düzeyi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi. (4): 79-93.
  • Miran B., 2003. Temel İstatistik, İzmir, s.137
  • Newbold P., 1995. Statistics for business and economics. Prentice Hall, New Jersey, USA.
  • Oraman M.N., 1965. Arkeolojik Buluntuların Işığı altında Türkiye Bağcılığının Tarihçesi Üzerinde Araştırmalar-I. Ankara Ün. Ziraat Fak. Yıllığı 15(2): 96-108
  • Özdemir, G., Tangolar, S. 2005. Diyarbakır ve Adana Koşullarında Yetiştirilen Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Fenolojik Devreler ile Etkili Sıcaklık Toplamı Değerleri ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye VI. Bağcılık ve Şarapçılık sempozyumu. 19-23 Eylül, Tekirdağ, Cilt 2:446-453
  • Özdemir S, Tangolara Z, Gürsöz A, Çakır SG, Tangolar AR, Öztürkmen, 2008. Effect of Ö different organic manure applications on grapevine nutrien values. Asian journal of chemistry 20(3): 1841 1847.
  • Özden M., Karipçin Z. 2007. GAP Bağcılığının Üretim Boyutları ve Bugünkü Durumu. GAP V. Tarım Kongrersi. 17-19 Ekim 2007, Şanlıurfa, 5-12
  • Winkler A.J., Cook J.A., Kliewer, W.M. & Lider L.A., 1974, General Viticulture, Univ. Calif. Press. Berkeley, Los Angeles.
  • Yener, H., Aydın Ş. Cebeci N.A. 2008. Alaşehir Yöresinde Bağ İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Bazı Kültürel İşlemlerin Uygulama Durumları Üzerine Bir Araştırma. C.B.Ü. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi. (2): 10.
  • Yener H., Cebeci N.A. 2013. Manisa ili Sarıgöl ilçesi bağ işletmelerinin yapısal özellikleri ve bazı kültürel işlemlerin uygulanma durumları üzerine bir araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2013, 50 (2): 223-230.

Mardin İli Savur İlçesi Bağ İşletmelerinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli

Year 2015, Volume: 5 Issue: 1, 9 - 19, 30.09.2015

Abstract

Bu çalışma Mardin ili Savur ilçesini temsil eden 100 adet bağ işletmelerinde yürütülmüştür. Veriler 100
üreticiden anket yoluyla elde edilmiştir. Çalışmayla elde edilen verilerin ışığında üreticilerin eğitim durumları, yaş
durumları, bağ işletmelerinin büyüklük durumları ve örgütlenme durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Anket
çalışmasının sonuçlarına göre; bağcılıkla uğraşan üreticilerin eğitim düzeyi (%75’i ilkokul) düşüktür. Ankete katılan
üreticilerin yaş ortalaması 47 olarak saptanmıştır. Bağ alanlarının %1’i 20 da’nın altında olarak belirlenmiştir.
İşletmecilerin büyük bir çoğunluğunun (%97) bağ arazilerinin kendi mülkiyetleri olduğu saptanmıştır. Bağcılık
yörede aile işletmeciliği şeklinde yapılmaktadır. Üreticilerin tamamının kooperatif ya da birlik üyesi olmadıkları
belirlenmiştir. Üzüm üretim tekniğini iyi bilen, bağcılık faaliyetinin işçilik gerektirdiğini ve daha fazla tarımsal
bilginin üretimi arttıracağını belirten üretici oranı %43 olarak saptanmıştır. Bu araştırma ile ilçe, il ve hatta bölge
genelinde karşılaşılan sorunlar tespit edilmeye çalışılmış ve bu sorunların çözülmesine yönelik çözüm önerileri
sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler:

References

  • Akşit İ. 1981. Hititler. Türkiye’nin Tarih Hazineleri Orta Anadolu Uygarlığı, Sandoz yayınları:2, s.160
  • Cebeci, N.A., Yener, H., Aydın, Ş. 2010. Alaşehir Yöresi Bağ İşletmelerinin Pazarlama ve Örgütlenme Durumu Üzerine Bir Araştırma. C.B.Ü. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi. (2): 13.
  • Çakır A., Karakaya E., Kuzu K. 2014. Diyarbakır İli Eğil İlçesi Bağcılığının Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(4): 490–500
  • Çelik H., Ağaoğlu Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B. ve Söylemezoğlu, G. 1998. Genel Bağcılık. SUNFİDAN A.S., Mesleki Kitaplar Serisi:1. Fersa Matbaacılık San. ve Tic Ltd.Sti. Ankara, s. 253
  • Güneş T., Arıkan, R. 1988. Tarım Ekonomisi İstatistiği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1049, Ders Kitabı:305, Ankara, s. 293.
  • Karakaya, E., Kızıloğlu, S. 2014. Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Örgütlenme Yapısı Bingöl İli Örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(4): 552–560
  • Kızılaslan N., Somak E. 2013. Tokat İli Erbaa İlçesinde Bağcılık İşletmelerinde Tarımsal İlaç Kullanımında Üreticilerin Bilinç Düzeyi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi. (4): 79-93.
  • Miran B., 2003. Temel İstatistik, İzmir, s.137
  • Newbold P., 1995. Statistics for business and economics. Prentice Hall, New Jersey, USA.
  • Oraman M.N., 1965. Arkeolojik Buluntuların Işığı altında Türkiye Bağcılığının Tarihçesi Üzerinde Araştırmalar-I. Ankara Ün. Ziraat Fak. Yıllığı 15(2): 96-108
  • Özdemir, G., Tangolar, S. 2005. Diyarbakır ve Adana Koşullarında Yetiştirilen Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Fenolojik Devreler ile Etkili Sıcaklık Toplamı Değerleri ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye VI. Bağcılık ve Şarapçılık sempozyumu. 19-23 Eylül, Tekirdağ, Cilt 2:446-453
  • Özdemir S, Tangolara Z, Gürsöz A, Çakır SG, Tangolar AR, Öztürkmen, 2008. Effect of Ö different organic manure applications on grapevine nutrien values. Asian journal of chemistry 20(3): 1841 1847.
  • Özden M., Karipçin Z. 2007. GAP Bağcılığının Üretim Boyutları ve Bugünkü Durumu. GAP V. Tarım Kongrersi. 17-19 Ekim 2007, Şanlıurfa, 5-12
  • Winkler A.J., Cook J.A., Kliewer, W.M. & Lider L.A., 1974, General Viticulture, Univ. Calif. Press. Berkeley, Los Angeles.
  • Yener, H., Aydın Ş. Cebeci N.A. 2008. Alaşehir Yöresinde Bağ İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Bazı Kültürel İşlemlerin Uygulama Durumları Üzerine Bir Araştırma. C.B.Ü. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi. (2): 10.
  • Yener H., Cebeci N.A. 2013. Manisa ili Sarıgöl ilçesi bağ işletmelerinin yapısal özellikleri ve bazı kültürel işlemlerin uygulanma durumları üzerine bir araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2013, 50 (2): 223-230.
There are 16 citations in total.

Details

Journal Section Bahçe Bitkileri / Horticulture
Authors

Atilla Çakır

Ersin Karakaya This is me

Hatice Kübra Uçar This is me

Publication Date September 30, 2015
Submission Date September 8, 2014
Acceptance Date November 27, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Çakır, A., Karakaya, E., & Uçar, H. K. (2015). Potential and Current Status of Viticulture Undertaking in Savur (Mardin) District. Journal of the Institute of Science and Technology, 5(1), 9-19.
AMA Çakır A, Karakaya E, Uçar HK. Potential and Current Status of Viticulture Undertaking in Savur (Mardin) District. J. Inst. Sci. and Tech. March 2015;5(1):9-19.
Chicago Çakır, Atilla, Ersin Karakaya, and Hatice Kübra Uçar. “Potential and Current Status of Viticulture Undertaking in Savur (Mardin) District”. Journal of the Institute of Science and Technology 5, no. 1 (March 2015): 9-19.
EndNote Çakır A, Karakaya E, Uçar HK (March 1, 2015) Potential and Current Status of Viticulture Undertaking in Savur (Mardin) District. Journal of the Institute of Science and Technology 5 1 9–19.
IEEE A. Çakır, E. Karakaya, and H. K. Uçar, “Potential and Current Status of Viticulture Undertaking in Savur (Mardin) District”, J. Inst. Sci. and Tech., vol. 5, no. 1, pp. 9–19, 2015.
ISNAD Çakır, Atilla et al. “Potential and Current Status of Viticulture Undertaking in Savur (Mardin) District”. Journal of the Institute of Science and Technology 5/1 (March 2015), 9-19.
JAMA Çakır A, Karakaya E, Uçar HK. Potential and Current Status of Viticulture Undertaking in Savur (Mardin) District. J. Inst. Sci. and Tech. 2015;5:9–19.
MLA Çakır, Atilla et al. “Potential and Current Status of Viticulture Undertaking in Savur (Mardin) District”. Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 5, no. 1, 2015, pp. 9-19.
Vancouver Çakır A, Karakaya E, Uçar HK. Potential and Current Status of Viticulture Undertaking in Savur (Mardin) District. J. Inst. Sci. and Tech. 2015;5(1):9-19.