In this study, red cabbage extract (5, 10 and 15% v/v) added chitosan and starch films were prepared and the physical properties of the films such as thickness, density, water solubility and swelling, water vapor permeability, opacity and mechanical (tensile strength and maximum elongation at break) properties were characterized. In addition, total phenolic and monomeric anthocyanin contents of the films and phenolic releases at different pH for 48 hours were investigated. With the increase in the amount of red cabbage extract, the thickness and water solubility values of the films increased, while the swelling values decreased (p<0.05). Water vapor permeability properties were not affected by the addition of extract (p>0.05). More opaque films were obtained by increasing the amount of extract (p<0.05). While the maximum elongation at break decreased in films containing 10-15% extract (p<0.05), no change was observed in tensile strength (p>0.05). It was observed that there was phenolic release in the films with 10-15% extract in the acidic environment.
Bu çalışmada, kırmızı lahana ekstraktı (hacimce %5, 10 ve 15 oranlarında) eklenmiş kitosan ve nişasta filmler hazırlanarak filmlerin kalınlık, yoğunluk, suda çözünürlük ve şişme gibi fiziksel özellikleri, su buharı geçirgenliği, opaklık ve mekanik (kopma mukavemeti ve kopma anındaki maksimum uzama) özellikleri karakterize edilmiştir. Ayrıca filmlerin toplam fenolik madde ve monomerik antosiyanin içerikleri ve farklı pH’larda 48 saat boyunca fenolik salımları incelenmiştir. Kırmızı lahana eksrakt miktarının artmasıyla filmlerin kalınlık ve suda çözünürlük değerleri artarken, suda şişme değerleri azalmıştır (p<0.05). Su buharı geçirgenlik özellikleri ekstrakt ilavesinden etkilenmemiştir (p>0.05). Ekstrakt miktarının artmasıyla daha opak filmler elde edilmiştir (p<0.05). Kopma anındaki maksimum uzama miktarı %10-15 ekstrakt içeren filmlerde azalırken (p<0.05) kopma mukavemetinde değişiklik gözlenmemiştir (p>0.05). Ekstrakt miktarı %10-15 olan filmlerde asidik ortamda fenolik madde salımı olduğu görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Gıda Mühendisliği / Food Engineering |
Authors | |
Early Pub Date | May 28, 2024 |
Publication Date | June 1, 2024 |
Submission Date | September 7, 2023 |
Acceptance Date | January 5, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 14 Issue: 2 |