Üretim teknolojilerindeki gelişmeler ve dünya ekonomisindeki büyümeyle birlikte üretilen ürün ve hizmetlerin sayısı artmış, işletmelerin pazarda kendilerine yer bulmaları zorlaşmıştır. İşletmeler doğru oluşturulmuş bir markalama stratejisiyle rakiplerinden bir adım önde olmayı amaç edinmişlerdir. Markalar ürün ve hizmetleri diğerlerinden ayırmaya yarayan, her türlü işaret, yazı ve sembol olarak karşımıza çıkmaktadır. İşletmeler tarafından etkili bir şekilde oluşturulmuş markalar sadık müşteri yaratma konusunda işletmelere yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada İzmir ilindeki 666 tüketici üzerinde anket çalışması gerçekleştirilerek, tüketicilerin gazlı içecek tüketimlerinde marka algısı ölçülmüştür. Araştırma kapsamında 13 adet ifade hazırlanmıştır. Bu kapsamda SPSS 22 paket programı kullanılarak faktör analizi uygulanmıştır. Yapılan faktör analizi sonucunda marka bağımlılığı ve marka imajı olarak isimlendirilen iki faktör bulunmuştur. Faktör analizi ölçekleri için güvenilirlik analizi yapılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi ile iki boyutlu faktör netleştirilmiştir.
In conjuction with development of production techniques and growth of world economy; number of goods and services inrease ,business get difficult to find place in market . Business aim to have one step lead over its opponents thanks to right branding strategies. Trademark can be used as signs, symbol, writing to distinguish goods and services from those of other. Trademarks which have been created by business effectively help to create loyal customer In this study, making questionnaire study on 666 consumers. And survey brand perception about carbonated beverages consumption. 13 expression ‘prepared under research. Scope of research factor analysis by using SPSS 22 program. After researches two factor’ found such as called brand loyalty and brand image. Reliability analysis’s made for factor analysis scale. Its made 2 dimensions factor clear with confirmatory factor analysis.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 4 Issue: 3 |