Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Uşak İli Banaz İlçesinde Konut Mutfağında Kullanılan Tezgâh Malzemelerine Yönelik Kullanıcı Tercihleri Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 2, 405 - 421, 20.09.2016

Öz

Bu çalışmada, Uşak ili Banaz ilçesinin kentsel yerleşim alanını oluşturan farklı sosyo-ekonomik ve kültürel düzeylere sahip ailelerin (Alt/Orta/Üst/SED) mutfakları örnekleme tesadüfi yöntemiyle 196 adet seçilmiş olup, mutfak sabit donatı elemanlarından biri olan mutfak tezgâh malzeme çeşitlerinin tespitini yaparak bu çeşitliliğe bağlı olarak tercih sebepleri araştırılmıştır. Bu çalışmada veriler, yüz-yüze anket uygulama şeklinde elde edilmiştir. Sonuçlara göre; ailelerin mutfak tezgâh malzemesinin kullanım yaygınlığı bakımından incelendiğinde en çok granit, mermer ve mermerit, en az ise laminant kaplama, werzalit, diğer, seramik, kuvars esaslı taş ve akrilik esaslı taş malzemesini tercih ettikleri görülmektedir. Tezgâh malzemelerinden laminat kaplama, werzalit, mermer, kuvars esaslı taş, mermerit ve seramiğin ekonomik olması: werzalit ve kuvars esaslı taşın ekolojik (çevreyle ilgili) olması: kuvars esaslı taş, akrilik esaslı taş, seramik, mermer, granit ve mermeritin kimyasal maddelere karşı dayanıklı olması: kuvars esaslı taş, werzalit, akrilik esaslı taş, mermerit ve granitin mekaniksel (darbe, aşınma ve çizilmeye vb) etkilere karşı dayanıklı olması: akrilik esaslı taş, kuvars esaslı taş, werzalit, granit ve mermeritin fiziksel (su alma, rutubet, sıcaklığa vb) etkilere karşı dayanıklı olması nedeniyle tercih ettikleri görülmektedir.

Kaynakça

  • Akgül, F. (2008). http://www.sabittuncel.com/main.php?kid=5 95, 15 Aralık 2008.
  • Anonim, (2007a). Tezgâhlarınızı Giydiren Şıklık, Banyo+Mutfak Dergisi, 55, 182-189.
  • Anonim, (2007b). En İyi 10 Mutfak Tezgâhı, Evim Dergisi, 4,115.
  • Dellaloğlu, B. (2002). Konut Mutfaklarında Kullanılan Tezgâhların Fiziksel, Mekaniksel ve Teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Efendioğlu, S. (2001). Geçmişten Günümüze Konutta Mutfak Kavramı: Açık Mutfak, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Gürleyen, L. (2005). Kutu Mobilya ve Masif Sandalye Üretiminde Fabrika Planlama Sorunları ve Çözüm Önerileri, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Hasol, D. (2002). Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, 8. Baskı, Yem Yayın, İstanbul.
  • İlçe, A. C. (2001). Konut Mutfağı Fiziksel Çevre Düzenlenmesinde Alan Boyutu ve Birey Sosyo-Kültürel Yapısının Mutfak Mobilyası Tasarımına Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Işık, Z. (1992). Geleneksel ve Günümüz Evlerinin İç Mekân Analizi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
  • İmamoğlu, V. (1986). Ankara’da Alt Sosyo-Ekonomik Düzey Ailerinin Konutları ve Yaşam Biçimleri; ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dergisi. Cilt 8/1, Ankara.
  • Kalınkara, V. (1990). Yaşlı Kadınlarda Antropometrik Veri-Mutfak Donanımı İlişkisi Üzerine Bir Araştırma, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri. Enstitüsü, Ankara.
  • Küreli, İ. (1996). Yongalevha ve Lif Levhaların Islak Mekânlarda Kullanma İmkânları Üzerine Araştırmalar, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
  • Nemli, G. (2000). Yüzey Kaplama Malzemeleri ve Uygulama Parametrelerinin Yonga Levha Teknik Özellikleri Üzerine Etkileri, Doktora Tezi, KTÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Söğütlü, C. (1998). Konut Mutfak Tezgahlarında Malzemelerin Mekanik Etkilere Karşı Performanslarının Karşılaştırılması, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
  • Sözer, S. (1990). Konut Mutfaklarında Söz Konusu Eylemler, Bu eylemlere Yönelik Kullanıcı Gereksinmeleri ve İç Donatım Elemanları, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Tavşan, F. ve Küçük, P. (2013). Mutfak Mekânındaki Sabit Donatı Yüzeylerinde Kullanılan Malzemelerin Tespiti: Trabzon Örneği, 6. Ulusal Yapı Malzemeleri Kongresi, 7-9 Kasım, İstanbul.
  • URL-2, http://tr.wikipedia.org/wiki/Granit. 01 Nisan 2013.
  • URL-3,http://www.serki.com/index.php?bolumsec=terimler&id=t66rraSeramik. 01 04.2013.
  • URL-4,http://www.dekorguru.com/2011/05/yapay-tas-tezgâh-ustu malzemesi.html Yapay Taş. 01.04.2013.
  • URL5,http://corian.com.tr/Corian/tr_TR/assets/downloads/documentation/Corian_nedir_ tr.pdf Akrilik Esaslı Yüzey Malzemesi. 1 Nisan 2013.
  • Yeşilkavak, F. (2006). Apartman Konut Mutfaklarında İç Mekân Tasarımının Kullanıcı Memnuniyetine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Yıldırım, K. (1999). Konut Mutfaklarının Mekân ve Donatı Organizasyonunda Ergonomik Yaklaşım, Doktora Tezi, G.Ü. Fen. Bil. Enst., 242-248, Ankara.
  • Zorlu, T. (1996). Trabzon Kent Ölçeğinde Kullanıcı Gereksinmelerine Bağlı Olarak Mutfak Mekânı ve Tipleri Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdurrahman Karaman

Ali Naci Tankut Bu kişi benim

Mehmet Nuri Yıldırım Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karaman, A., Tankut, A. N., & Yıldırım, M. N. (2016). Uşak İli Banaz İlçesinde Konut Mutfağında Kullanılan Tezgâh Malzemelerine Yönelik Kullanıcı Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(2), 405-421.