Gıda üretim
sürecinde mutfak çalışanları, gıda güvenliğinin sağlanması açısından önemli bir
yere sahiptir. Bu araştırma Antalya’nın Alanya İlçesi’ndeki beş yıldızlı otel
mutfaklarında çalışan personelin gıda güvenliği konusundaki algılarını
saptamayı amaçlamakta ve betimsel bir çalışma özelliği taşımaktadır.
Araştırmada amaca göre örnekleme yöntemi kullanılmış; zaman ve maliyet sınırlılıkları nedeniyle
Alanya’nın sadece Okurcalar Beldesi’nde faaliyet gösteren otellerdeki mutfak
çalışanları araştırmaya dâhil edilmiştir. Veri toplama yöntemi olarak anket
formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistik paket programı analiz
edilmiştir. Yüzde, frekans ve ki kare analizi sonuçlarına yer verilmiştir.
Araştırma sonucunda sezonluk çalışanlara kıyasla, tüm yıl çalışan personel
içinde gıda güvenliği eğitimi alanların oranının daha fazla olduğu görülmüştür.
Çalışma yılının gıda güvenliği konusunda bilgi sahibi olma üzerinde etkisi
olduğu görülmekle birlikte hala katılımcıların dörtte birinin HACCP kelimesini
hiç duymadıkları bulgusuna ulaşılmıştır.
In food production process, kitchen employees have an important role in terms of food safety. This research
aims to determine the level of knowledge of food safety of employees in the kitchen of the five star hotels in
the Alanya district of Antalya and has a descriptive study feature. Purposive Sampling method was used and
due to the time and cost limitations, only the kitchen employees in Alanya who are working in Okurcalar
town were included in this research. Questionnaire form used as data collection method. The obtained data
analyzed by statistical package program. Percentage, frequency and chi-square analysis results are given. As
a result of the research, it is seen that the ratio of having a food safety training is higher among the
personnel working all year compared to the seasonal workers. Although it seems that the working year has
an impact on having information about food safety, it has been revealed that one quarter of the participants
have never heard of the HACCP system.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Other ID | https://www.jomat.org/75-2017-2-1/156-2017-2-1-23-39 |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | November 21, 2017 |
Acceptance Date | November 21, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 2 Issue: 1 |