Aims: Postmenopausal osteoporosis (PMOP) is one of the most common bone diseases. We aimed to investigate the relationship between pan-immune inflammatory value and decreased bone mineral density in postmenopausal women.
Methods: This prospective cross-sectional study was composed of 186 postmenopausal women. Osteoporosis was diagnosed with dual‐energy X‐ray absorptiometry (DEXA) results according to World Health Organization (WHO) recommendations and patients were separated into 3 groups; 1. control group with a T-score >-1; 2. group osteopenia with a T-score between -1.0 and -2.5; 3. group osteoporosis with a T-score ≤-2.5. After the physical examinations of all patients, venous blood samples were collected and the pan-immune inflammation value (PIV) was calculated. The parameters were evaluated statistically with the PIV value between the groups.
Results: Groups are similar in terms of age, menopausal age, education, and occupation. PIV was significantly higher in postmenopausal women with osteoporosis than women with osteopenia and the control group (p<0.001, p<0.001). PIV was significantly higher in postmenopausal women with osteopenia than the control group (p<0.001). Distinguishing between osteoporosis and osteopenia, PIV ≥306.20 was 72.6% sensitivity, 69.4% specificity, and 71.7% negative predictive value. Distinguishing between osteopenia and control, PIV ≥152.02 was 85.5% sensitivity, 56.5% specificity, 66.3% positive predictive value, and 79.5% negative predictive value.
Conclusion: In our study, we found that the PIV was statistically higher in PMOP, it was also statistically higher in postmenopausal women with osteopenia compared to healthy controls. We believe that PIV can be a cheap, easy, and reliable evaluation parameter for determining the risk of osteoporosis and osteopenia in women with PMOP.
Amaç: Postmenopozal osteoporoz (PMOP) en yaygın kemik hastalıklarından biridir. Bu çalışmada postmenopozal kadınlarda pan-immün inflamatuar değer ile azalmış kemik mineral yoğunluğu arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Bu prospektif kesitsel çalışma 186 postmenopozal kadından oluşmaktadır. Osteoporoz tanısı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) önerilerine göre dual-enerji X-ray absorpsiyometri (DEXA) sonuçları ile konuldu ve hastalar 3 gruba ayrıldı; 1. T-skoru >-1 olan kontrol grubu; 2. T-skoru -1,0 ile -2,5 arasında olan osteopeni grubu; 3. T-skoru ≤-2,5 olan osteoporoz grubu. Tüm hastaların fiziksel muayenelerinin ardından venöz kan örnekleri alındı ve pan-immün inflamasyon değeri (PIV) hesaplandı. Gruplar arasında PIV değeri ile osteoporoz düzeyi arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirildi.
Bulgular: Gruplar yaş, menopoz yaşı, eğitim ve meslek açısından benzerdir. PIV değeri postmenopozal osteoporozlu kadınlarda osteopenili kadınlara ve kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksektir (p<0.001, p<0.001). PIV, osteopenisi olan postmenopozal kadınlarda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksektir(p<0.001). Osteoporoz ve osteopeni ayrımında, PIV ≥306.20 %72.6 duyarlılık, %69.4 özgüllük ve %71.7 negatif prediktif değere sahiptir. Osteopeni ve sağlıklı kontrol arasındaki ayrımda, PIV ≥152.02 iken %85.5 duyarlılık, %56.5 özgüllük, %66.3 pozitif prediktif değer ve %79.5 negatif prediktif mevcuttur.
Sonuç: Çalışmamızda, PIV'nin PMOP'de istatistiksel olarak daha yüksek olduğunu, ayrıca osteopenisi olan postmenopozal kadınlarda sağlıklı kontrollere kıyasla istatistiksel olarak daha yüksek olduğunu saptadık. PIV'in PMOP'lu kadınlarda osteoporoz ve osteopeni riskini belirlemede ucuz, kolay ve güvenilir bir değerlendirme parametresi olabileceğine inanıyoruz.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Endocrinology, Physical Medicine and Rehabilitation |
Journal Section | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2024 |
Submission Date | March 4, 2024 |
Acceptance Date | March 19, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 5 Issue: 2 |
TR DİZİN ULAKBİM and International Indexes (1d)
Interuniversity Board (UAK) Equivalency: Article published in Ulakbim TR Index journal [10 POINTS], and Article published in other (excuding 1a, b, c) international indexed journal (1d) [5 POINTS]
Our journal is in TR-Dizin, DRJI (Directory of Research Journals Indexing, General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, CrossRef (DOI), ROAD, ASOS Index, Turk Medline Index, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI), and Turkiye Citation Index.
EBSCO, DOAJ, OAJI and ProQuest Index are in process of evaluation.
Journal articles are evaluated as "Double-Blind Peer Review".