Antik çağlardan beri arı ürünleri; bal, propolis, polen, arı zehri, arı ekmeği (perga) ve arı sütü bir dizi hastalığa karşı terapötik etkilere sahip doğal ilaçlar olarak kabul edilmiştir. Güncel çalışmalar arı ürünlerinin protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve fenolik madde miktarı bakımından oldukça zengin olduğunu ortaya koymuştur. Bilinçli tüketicilerin daha sağlıklı ve kaliteli gıda tüketme isteği yeni çalışmalara ihtiyaç doğurmuştur. Son zamanlarda gelişen nanoteknoloji; sağlık, endüstri, ilaç, kozmetik ve gıda gibi alanlarında nano malzemenin mükemmel özellikleriyle yeni bir çağ açmıştır. Arı ürünlerinin; prebiyotik, probiyotik, antimikrobiyal, anti kanser, antioksidan ve antienflamatuar gibi birçok özelliği nanoteknoloji ile buluşarak faydalanabilirliği artmıştır.
Çalışmanın tüm süreçlerinin araştırma ve yayın etiğine uygun olduğunu, etik kurallara ve bilimsel atıf gösterme ilkelerine uyduğumu beyan ederim.
Antik çağlardan beri arı ürünleri; bal, propolis, polen, arı zehri, arı ekmeği (perga) ve arı sütü bir dizi hastalığa karşı terapötik etkilere sahip doğal ilaçlar olarak kabul edilmiştir. Güncel çalışmalar arı ürünlerinin protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve fenolik madde miktarı bakımından oldukça zengin olduğunu ortaya koymuştur. Bilinçli tüketicilerin daha sağlıklı ve kaliteli gıda tüketme isteği yeni çalışmalara ihtiyaç doğurmuştur. Son zamanlarda gelişen nanoteknoloji; sağlık, endüstri, ilaç, kozmetik ve gıda gibi alanlarında nano malzemenin mükemmel özellikleriyle yeni bir çağ açmıştır. Arı ürünlerinin; prebiyotik, probiyotik, antimikrobiyal, anti kanser, antioksidan ve antienflamatuar gibi birçok özelliği nanoteknoloji ile buluşarak faydalanabilirliği artmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering, Material Production Technologies |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | December 25, 2024 |
Acceptance Date | December 29, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 7 Issue: 2 |