Aim: Although bone metastasis is the most common bone cancer in adults, its spread to the upper extremity is relatively low. Distribution characteristics of upper extremity bone metastases are not clearly defined. In this study, we aimed to investigate upper extremity metastases, reveal the distribution of upper extremity metastases compared to primary cancers, and evaluate their relationship with additional bone metastases and additional visceral organ metastases.
Methods: Sixty-one patients diagnosed with upper extremity metastasis between 2018-2020 were included in the study and analyzed retrospectively. Clinical data, pathology, PET-CT and MRI reports were evaluated. Demographic characteristics (age, gender), primary cancer type, metastasis location (scapula, clavicle, humerus (proximal, diaphysis, distal) and forearm (proximal, diaphysis and distal)), number of metastases (single / multiple foci), additional bone and visceral organ metastases were evaluated.
Results: Thirteen (52.00%) female and 22 (61.11%) male patients had multiple upper extremity metastases (P=0.657). The most common location of metastasis was proximal humerus for both genders. Proximal humerus was the most common metastasis location in breast (58.82%), lung (55.56%) and prostate (87.50%) cancers. Scapula was the most common metastasis location in gastrointestinal (87.50%) and urinary tract (83.33%) cancers. Scapula and proximal humerus were the most common metastasis locations in gynecologic (66.67%) cancers. The most common accompanying bone metastasis site was the vertebra for both genders. The most common visceral organ metastasis was the lung (20.00%) in females and liver (16.67%) in males.
Conclusion: The most common location of metastases in the upper extremity is the proximal humerus, followed by the scapula. The incidence of upper extremity metastasis decreases from proximal to distal. Solving this mechanism may be beneficial for treatment and survival.
Amaç: Kemik metastazı yetişkinlerde en sık görülen kemik kanseri olmasına rağmen, üst ekstremiteye yayılımı nispeten azdır. Üst ekstremite kemik metastazlarının dağılım özellikleri açıkça tanımlanmamıştır. Bu çalışmada üst ekstremite metastazlarının araştırılması, üst ekstremite metastazlarının primer kanserler açısından dağılımının ortaya çıkarılması, ek kemik metastazları ve ek visseral organ metastazları ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntemler: 2018-2020 yılları arasında üst ekstremite metastazı tanısı olan 61 hasta çalışmaya dahil edildi ve retrospektif olarak incelendi. Klinik veriler, patoloji, PET-CT ve MRI raporları değerlendirildi. Demografik özellikler (yaş, cinsiyet), primer kanser tipi, metastaz lokalizasyonu (skapula, klavikula, humerus (proksimal, diafiz, distal) ve ön kol (proksimal, diafiz ve distal)), metastaz sayısı (tek/multiple odak), ek kemik ve viseral organ metastazları açısından hastalar değerlendirildi.
Bulgular: 13 kadın hastada (%52,00) multiple üst ekstremite metastazı varken 22 erkek hastada (%61,11) multiple üst ekstremite metastazı vardı (P=0,657). Metastazın en yaygın yeri her iki cinsiyet için proksimal humerustu. Proksimal humerus meme (%58,82), akciğer (%55,56) ve prostat (%87,50) kanserlerinde en sık metastaz bölgesiydi. Skapula, gastrointestinal sistem (%87,50) ve idrar yolu (%83,33) kanserlerinde en sık metastaz yeriydi. Jinekolojik kanserlerde (%66,67) en sık metastaz yerleri skapula ve proksimal humerustu. Eşlik eden en yaygın ek kemik metastaz alanı her iki cinsiyet için de vertebraydı. Kadınlarda en sık görülen viseral organ metastazı akciğer (%20,00), erkeklerde ise karaciğerde (%16,67) görüldü.
Sonuç: Üst ekstremite metastazlarının en sık yerleşim yeri proksimal humerustur ve bunu skapula izlemektedir. Üst ekstremite metastazının görülme insidansı proksimalden distale doğru azalmaktadır. Bu mekanizmanın çözülmesi tedavi ve sağ kalım için faydalı olabilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Orthopaedics, Radiology and Organ Imaging, Oncology and Carcinogenesis |
Journal Section | Research article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |