Bu çalışma Tekirdağ İli’nde Malkara, Saray, Süleymanpaşa ve Şarköy ilçelerinde Tingidae familyası türlerinin doğal düşmanları ve yayılışlarını saptamak amacıyla yürütülmüştür. Sörveyler 2011-2012 yıllarında odunsu bitkiler üzerinde yapılmıştır. Arazi çıkışları Nisan ayı başı-Ekim ayı sonu arasında, 10 gün aralıklarla gerçekleştirilmiştir. Örneklemelerde darbe ve gözle kontrol yöntemleri kullanılmıştır. Sörveyler sonucunda, Tingidae familyası türlerinin doğal düşmanı olarak; Coleoptera takımı Coccinellidae familyasından; Coccinella septempunctata (Linnaeus, 1758), Exochomus quadripustulatus (Linnaeus, 1758), Oenopia conglobata (Linnaeus, 1758), Stethorus gilvifrons (Mulsant, 1850), Hemiptera takımı Anthocoridae familyasından; Anthocoris nemoralis (Fabricius, 1794), Orius niger (Wolff, 1811), Orius vicinus (Ribaut, 1923), Miridae familyasından; Deraeocoris lutescens (Schilling, 1837), Stethoconus pyri (Mella, 1869) ve Neuroptera takımı Chrysopidae familyasından; Chrysoperla carnea (Stephens, 1836) olmak üzere toplam 10 predatör tür saptanmıştır. Hymenoptera takımı Mymaridae familyasından ise Erythmelus panis (Enock, 1909) türü yumurta parazitoiti olarak tespit edilmiştir. Tekirdağ genelinde en çok bulunan tür S. pyri olmuştur. Bu türü C. septempuctata takip etmiştir. İlde en az bulunan türlerin ise sırasıyla A. nemoralis ve S. gilvifrons olduğu saptanmıştır. Doğal düşmanların yayılışlarının da bulunma oranlarıyla hemen hemen benzer olduğu belirlenmiştir. İlde bulunan tüm doğal düşmanların Stephanitis pyri (Fabricius, 1775) (Armut kaplanı) ile beslendiği tespit edilmiştir. O. conglobata’nın Armut kaplanı dışında Monosteira unicostata (Mulsant ve Rey, 1852) ile; A. nemoralis, O. niger ve O. vicinus’un da Corythuca ciliata (Say, 1832) ile beslendiği kaydedilmiştir. Tespit edilen doğal düşmanların birçoğu Tekirdağ faunası için ilk kayıttır. Bu türler içerisinde, yapılan gözlemler ve el edilen bulgulara göre; Armut kaplanı ile beslenen S. pyri ve C. ciliata ile beslenen Orius türlerinin diğer doğal düşmanlara göre daha önemli olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle ileriye yönelik çalışmalarda, öncelikle bahsi geçen bu türlerin laboratuvar ve/veya arazi koşullarında biyolojileri ve etkinliklerinin araştırılması daha uygun olacaktır.
Tingidae Predatör Parazitoit Odunsu bitkiler Tekirdağ Türkiye
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi - NKÜBAP
NKUBAP.00.24.DR.12.02
Bu çalışma Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından NKÜBAP tarafından NKUBAP.00.24.DR.12.02 numaralı proje ile desteklenmiştir.
This study was carried out to determine the natural enemies and distribution of Tingidae family species in Malkara, Saray, Süleymanpaşa, and Şarköy districts in Tekirdağ. Surveys were conducted on woody plants in 2011-2012. Field surveys were carried out at 10-day intervals between the beginning of April and the end of October. Visual inspection and shaking methods were used for sample collection. As a result of the surveys, as a natural enemy of Tingidae family species belonging Coleoptera order from the Coccinellidae family; Coccinella septempunctata (Linnaeus, 1758), Exochomus quadripustulatus (Linnaeus, 1758), Oenopia conglobata (Linnaeus, 1758), Stethorus gilvifrons (Mulsant, 1850), Hemiptera order from Anthocoridae family; Anthocoris nemoralis (Fabricius, 1794), Orius niger (Wolff, 1811), Orius vicinus (Ribaut, 1923), from Miridae family; Deraeocoris lutescens (Schilling, 1837), Stethoconus pyri (Mella, 1869) and Neuroptera order from Chrysopidae family; Chrysoperla carnea (Stephens, 1836), a total of 10 predatory species were identified. Erythmelus panis (Enock, 1909) from Mymaridae family of Hymenoptera order was determined as egg parasitoid. Stethoconus pyri was the most common species in Tekirdağ province, followed by C. septempuctata while A. nemoralis and S. gilvifrons were the least common species, respectively. The distribution of natural enemies was almost similar to the rate of their presence. It has been determined that all natural enemies in the province feed on Stephanitis pyri (Fabricius, 1775) (Pear lace bug). O. conglobata with Monosteira unicostata (Mulsant & Rey, 1852), except the Pear lace bug; A. nemoralis, O. niger and O. vicinus were also recorded to feed on Corythuca ciliata (Say, 1832). Many of the detected natural enemies are the first record for Tekirdağ fauna. Among these species, according to the observations and the data obtained, S. pyri feeding on Pear lace bug and Orius species feeding on C. ciliata are thought to be more important than other natural enemies. Therefore, in future studies, it would be more appropriate to investigate the biology and activities of these species in laboratory and/or field conditions.
NKUBAP.00.24.DR.12.02
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | NKUBAP.00.24.DR.12.02 |
Early Pub Date | May 8, 2023 |
Publication Date | May 22, 2023 |
Submission Date | March 13, 2023 |
Acceptance Date | April 8, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |