BibTex RIS Cite

Çanakkale Koşullarında Yetiştirilen Keten Genotiplerinin Tohum Verimi ve Bazı Kalite Özelliklerinin İncelenmesi

Year 2011, Volume: 8 Issue: 3, 1 - 7, 01.09.2011

Abstract

References

  • Anonim, 1980. ICC Standard No: 105/1. Method for the Determinations of Crude Protein in Cereals and Cereal Products for Food and for Feed. Standard Methods of the International Association for Cereal Chemistry (ICC). Verlag Moritz Schafer. Detmold.
  • Anonim, 1982. Crude fat in grain and stock feeds, Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists; AACC: St. Paul, Method 30-20.
  • Anonim, 1994. ICC Standard No: 104/1. Determination of Ash in Cereal and Cereal Products. Standard Methods of the International Association for Cereal Chemistry (ICC). Verlag Moritz Schafer. Detmold.
  • Anonim, 2009. Çanakkale İli Meteoroloji İl Müdürlüğü, İklim Verileri.
  • Anonim, 2011. Plant Gene Resources of Canada, http://pgrc3.agr.gc.ca/acc/search-recherche_e.html adresinden.
  • Awasthi, S. K. and S.S. Rao, 2005. Selection parameters for yield and it's components in linseed (Linum usitatissimum L.), The Indian Journal of Genetics and Plant Breeding, 65(4):323-324.
  • Ayaz, A., 2008. Yağlı tohumların beslenmemizdeki yeri, T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, Yayın No:727, ISBN: 978-975-590-243-2, Ankara.
  • Carter, J. F., 1993 Potential of flaxseed and flaxseed oil in baked goods and other products in human nutrition. American Association of Cereal Chemists Inc.
  • FAO, 2009. FAO Statistical Database, www.fao.org adresinden.
  • Gerhardt, P., R. G. E. Murray, W. A. Wood and N.R. Krieg, 1994. Methods for General and Molecular Bacteriology, ASM, Washington DC. ISBN 1-55581- 048-9, p 518.
  • Gencer, O. 1993. Genel Tarla Bitkileri (Endüstri Bitkileri). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını. Adana.
  • Gilbertson, H.G. 1993. U.K Seed flax fibre. Agriculture progress., 65, 25-35.
  • Kurt, O., 1996. Bazı Keten Çeşitlerinin (Linum usitatissimum L.) Tohum Verimi ve Verim Unsurları ile Bazı Tarımsal Karakterleri Üzerinde Bir Araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1): 87-92.
  • Kurt, O., H. Doğan ve A. Demir, 2006. Samsun Ekolojik Koşullarına Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma, OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 21(1):1-5. Keten Çeşitlerinin
  • Madhusudhan, B., 2009. Potential Benefits of Flaxseed in Health and Disease - A Perspective, Agriculturae Conspectus Scientificus,74:(2)67-72.
  • Oomah, B.D. and G. Mazza, 1997. Effect of Dehulling on Chemical Composition and Physical Properties of Flaxseed, Lebensm.-Wiss. u.-Technol., (30): 135–140.
  • Rubilar, M., C. Gutiérrez, M. Verdugo, C. Shene and J. Sineiro, 2010. Flaxseed As A Source Of Functıonal Ingredıents, J. Soil Sci. Plant Nutr. 10 (3): 373 – 377.
  • SAS Inst., 1999. SAS V8 User Manual, SAS Institue, Cary NC.
  • Tunçtürk, M., 2007. Van Koşullarında Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerinin Verim ve Bazı Verim Öğelerinin Belirlenmesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 13(4):365-371.

Çanakkale Koşullarında Yetiştirilen Keten Genotiplerinin Tohum Verimi ve Bazı Kalite Özelliklerinin İncelenmesi

Year 2011, Volume: 8 Issue: 3, 1 - 7, 01.09.2011

Abstract

Son yıllarda meydana gelen iklimsel değişimler yeni bitki türlerinin tarımsal üretimde yaygınlaştırılmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu konuda ülkemizde sınırlı alanlarda yetiştiriciliği yapılan keten önemli bir alternatif ürün olma niteliğindedir. Bu çalışmada sekiz keten genotipinin, tohum verimi, kalite özellikleri ve yaklaşık enerji değerleri bakımından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Denemeler 2007 ve 2008 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Dardanos Araştırma ve Uygulama Birimi’nde tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan genotiplerin tek bitki verimi (g), protein (%), yağ (%), karbonhidrat (%), kül (%) ve kuru madde (%) oranının yanı sıra yaklaşık enerji değerleri (kcal) belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, tek bitki verimi bakımından Flanders (1,20 g/bitki), yağ oranı bakımından Midin (% 38,6) ve yaklaşık enerji değeri bakımından Norman (454,9 kcal), karbonhidrat ve kül içeriği bakımından McGregor (% 9,62 ve % 4,23) genotipleri diğer genotiplerden üstün bulunmuştur. İncelenen özelliklerden bazıları arasında istatistikî açıdan önemli ilişkiler tespit edilmiş ve en yüksek korelasyon yağ oranı ile toplam enerji değeri arasında (r=0,89) bulunmuştur

References

  • Anonim, 1980. ICC Standard No: 105/1. Method for the Determinations of Crude Protein in Cereals and Cereal Products for Food and for Feed. Standard Methods of the International Association for Cereal Chemistry (ICC). Verlag Moritz Schafer. Detmold.
  • Anonim, 1982. Crude fat in grain and stock feeds, Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists; AACC: St. Paul, Method 30-20.
  • Anonim, 1994. ICC Standard No: 104/1. Determination of Ash in Cereal and Cereal Products. Standard Methods of the International Association for Cereal Chemistry (ICC). Verlag Moritz Schafer. Detmold.
  • Anonim, 2009. Çanakkale İli Meteoroloji İl Müdürlüğü, İklim Verileri.
  • Anonim, 2011. Plant Gene Resources of Canada, http://pgrc3.agr.gc.ca/acc/search-recherche_e.html adresinden.
  • Awasthi, S. K. and S.S. Rao, 2005. Selection parameters for yield and it's components in linseed (Linum usitatissimum L.), The Indian Journal of Genetics and Plant Breeding, 65(4):323-324.
  • Ayaz, A., 2008. Yağlı tohumların beslenmemizdeki yeri, T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, Yayın No:727, ISBN: 978-975-590-243-2, Ankara.
  • Carter, J. F., 1993 Potential of flaxseed and flaxseed oil in baked goods and other products in human nutrition. American Association of Cereal Chemists Inc.
  • FAO, 2009. FAO Statistical Database, www.fao.org adresinden.
  • Gerhardt, P., R. G. E. Murray, W. A. Wood and N.R. Krieg, 1994. Methods for General and Molecular Bacteriology, ASM, Washington DC. ISBN 1-55581- 048-9, p 518.
  • Gencer, O. 1993. Genel Tarla Bitkileri (Endüstri Bitkileri). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını. Adana.
  • Gilbertson, H.G. 1993. U.K Seed flax fibre. Agriculture progress., 65, 25-35.
  • Kurt, O., 1996. Bazı Keten Çeşitlerinin (Linum usitatissimum L.) Tohum Verimi ve Verim Unsurları ile Bazı Tarımsal Karakterleri Üzerinde Bir Araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1): 87-92.
  • Kurt, O., H. Doğan ve A. Demir, 2006. Samsun Ekolojik Koşullarına Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma, OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 21(1):1-5. Keten Çeşitlerinin
  • Madhusudhan, B., 2009. Potential Benefits of Flaxseed in Health and Disease - A Perspective, Agriculturae Conspectus Scientificus,74:(2)67-72.
  • Oomah, B.D. and G. Mazza, 1997. Effect of Dehulling on Chemical Composition and Physical Properties of Flaxseed, Lebensm.-Wiss. u.-Technol., (30): 135–140.
  • Rubilar, M., C. Gutiérrez, M. Verdugo, C. Shene and J. Sineiro, 2010. Flaxseed As A Source Of Functıonal Ingredıents, J. Soil Sci. Plant Nutr. 10 (3): 373 – 377.
  • SAS Inst., 1999. SAS V8 User Manual, SAS Institue, Cary NC.
  • Tunçtürk, M., 2007. Van Koşullarında Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerinin Verim ve Bazı Verim Öğelerinin Belirlenmesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 13(4):365-371.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

O. Arslan This is me

F. Kahrıman This is me

Ö. Topçu Bayram This is me

H. Turhan This is me

Publication Date September 1, 2011
Submission Date November 2, 2014
Published in Issue Year 2011 Volume: 8 Issue: 3

Cite

APA Arslan, O., Kahrıman, F., Bayram, Ö. T., Turhan, H. (2011). Çanakkale Koşullarında Yetiştirilen Keten Genotiplerinin Tohum Verimi ve Bazı Kalite Özelliklerinin İncelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(3), 1-7.
AMA Arslan O, Kahrıman F, Bayram ÖT, Turhan H. Çanakkale Koşullarında Yetiştirilen Keten Genotiplerinin Tohum Verimi ve Bazı Kalite Özelliklerinin İncelenmesi. JOTAF. September 2011;8(3):1-7.
Chicago Arslan, O., F. Kahrıman, Ö. Topçu Bayram, and H. Turhan. “Çanakkale Koşullarında Yetiştirilen Keten Genotiplerinin Tohum Verimi Ve Bazı Kalite Özelliklerinin İncelenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 8, no. 3 (September 2011): 1-7.
EndNote Arslan O, Kahrıman F, Bayram ÖT, Turhan H (September 1, 2011) Çanakkale Koşullarında Yetiştirilen Keten Genotiplerinin Tohum Verimi ve Bazı Kalite Özelliklerinin İncelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 8 3 1–7.
IEEE O. Arslan, F. Kahrıman, Ö. T. Bayram, and H. Turhan, “Çanakkale Koşullarında Yetiştirilen Keten Genotiplerinin Tohum Verimi ve Bazı Kalite Özelliklerinin İncelenmesi”, JOTAF, vol. 8, no. 3, pp. 1–7, 2011.
ISNAD Arslan, O. et al. “Çanakkale Koşullarında Yetiştirilen Keten Genotiplerinin Tohum Verimi Ve Bazı Kalite Özelliklerinin İncelenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 8/3 (September 2011), 1-7.
JAMA Arslan O, Kahrıman F, Bayram ÖT, Turhan H. Çanakkale Koşullarında Yetiştirilen Keten Genotiplerinin Tohum Verimi ve Bazı Kalite Özelliklerinin İncelenmesi. JOTAF. 2011;8:1–7.
MLA Arslan, O. et al. “Çanakkale Koşullarında Yetiştirilen Keten Genotiplerinin Tohum Verimi Ve Bazı Kalite Özelliklerinin İncelenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 8, no. 3, 2011, pp. 1-7.
Vancouver Arslan O, Kahrıman F, Bayram ÖT, Turhan H. Çanakkale Koşullarında Yetiştirilen Keten Genotiplerinin Tohum Verimi ve Bazı Kalite Özelliklerinin İncelenmesi. JOTAF. 2011;8(3):1-7.