yapan kurutma makineleri mevcuttur. Kurutma nedeniyle çeltikte çatlamalar meydana gelmekte ve kırıksız pirinç randımanı düşmektedir. Bu araştırmada çeltik üreticisi tarafından en çok ekilen Baldo ve Osmancık çeşitlerinden maksimum randıman alabilmek için hasat nemi ile maksimum randıman arasında bir ilişki olup olmadığı konusu üzerine denemeler yapılmıştır. Farklı nemlerdeki çeltik örnekleriyle kurutma denemeleri yapılmıştır ve maksimum randımanın çeltik hasat nemine bağlı olduğu belirlenmiştir. Buna göre Baldo çeşidi için maksimum randıman elde etmede en uygun hasat nemi içeriği %19-22, Osmancık çeşidi için %23-24 ‘ tür. Osmancık çeşidinden ortalama %59,9 maksimum randıman elde edilirken Baldo çeşidinden ortalama elde edilen maksimum randıman oranı %56,3 ‘tür
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2006 |
Submission Date | November 2, 2014 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 3 Issue: 3 |