BibTex RIS Cite

Venüs Nektarin Çeşidinin Soğukta Muhafazası

Year 2006, Volume: 3 Issue: 3, 297 - 304, 01.09.2006

Abstract

References

  • Ağar, İ.T., Son, L., Kaşka, N. 1993. Bazı nektarin çeşitlerinin derim sonrası fizyolojileri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9 (2): 1-16.
  • Ağar, İ.T., Son, L., Kaşka, N. 1994. Ülkemiz için Yeni Bazı Şeftali Çeşitlerinin Muhafaza Olanakları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9 (1) 179-194.
  • Anonim, 2003. Frutaş tarım çeşit kataloğu. Seyhan- Adana.
  • Anonymus, 2003. Agricultural statistical database. http://www.fao.org
  • Ayfer, M., Köksal, İ., Türk, R. 1982. Yaş meyve muhafazasının temel ilkeleri. SEGEM. Soğuk Tekniği ve Gıda Sanayinde Uygulanması Simpozyumu 11-13 Ekim, Bursa.
  • Bahar, A. ve Dündar, Ö., 2003. MAP (Modifiye Atmosfer Paketleme) Uygulamasının Bazı Önemli Geççi Nektarin Çeşitlerinde Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Akdeniz Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü, 08-12 Eylül 2003, Antalya, 58-60.
  • Bhullar, J.S., Dhillon, B.S., Randhawa, J.S. 1983. Storage behavior of Flordasun peach fruits. Journal of Research Punjap Agricultural University 20 (1) : 105–107.
  • Brayn, R.A., Phillips, D.J., Badr, S., Aharoni, Y. 1989. Decay control and quality maintenance after most air heat treatment of individually plastic wrapped nectarines. Journal of the American Society for Horticultural Science (1989) 114 (6): 946-949.
  • Crisosto, C.H., Mitcham, E.J., Kader, A.A. 2000. Peaches and nectarines. Department of Pomology, University of California, Davis, CA, 95616, http// www.Postharvest.ucdavis.edu/Produce/producef acts/fruit/necpch.html.
  • Dündar, Ö. 1997. Investigation on cold storage and postharvest physiology of J.H. Hale peach. Proceedings of Fifth International Symposium on Temperature Zone Fruits in the Tropics and Subtropics. Acta 441. p: 411-414.
  • Ertan, Ü., Özelkök, S., Yürektürk, M., Demirören, S. 1982. Marmara bölgesinin muhtelif yörelerinde yetiştirilen bazı standard şeftali çeşitlerinin hasat sonrası fizyolojileri üzerinde araştırmalar: Redhaven. Sert Çekirdekli Meyveler Sonuç Raporu, Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yalova, 134s.
  • Ertan, Ü., Özelkök, S., Kaynaş, K., Demirören, S. 1991. Bazı önemli şeftali çeşitlerinin hasat sonrası fizyolojileri üzerinde araştırmalar Ι: Red Globe. Bahçe, 20 (1-2): 59-74.
  • Ertürk, E. 1994. Samsun ekolojisinde yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinin soğukta muhafaza ve manav koşullarında bekletme sürelerinin araştırılması üzerinde bir araştırma. 19 Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi, Yayınlanmamış), Samsun, 163s.
  • Ertürk, E. ve Özcan, M., 1995. Farklı Ambalaj Malzemelerinin Glohaven Şeftali Çeşidinin Soğukta muhafaza ve manav koşullarında bekleme süresi Üzerine Etkisi. II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana, 121-124.
  • Grierson, W., Wardowski, W.F. 1978. Relative humidity effects on the postharvest life of fruits and vegetables. HortScience 13, 5, 570-574.
  • Gündüz, M. 1993. Yaş meyve ve sebze ihracatında soğuk zincirin önemi ve mevcut yapının incelenmesi. T.C. Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı İgeme, Ankara, 78s.
  • Kader, A.A., Mitchell, F.G. 1989. Peaches, plums and nectarines: Postharvest physiology (Chapter 22). Cooperative Extension, University of California, Division of Agriculture and Natural Resources, Publication 3331.
  • Karaçalı, İ. 2002. Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazara hazırlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, İzmir. 472s.
  • Kaynaş, K., Özelkök, S. 1989. Meyvelerin hasat sonrası fizyolojileri. Meyvecilik Semineri, Yalova, 26s.
  • Koyuncu, M.A. ve Çavuşoğlu, Ş. 2001. Van’da Yetiştirilen Dixired ve Hale Haven Şeftali Çeşitlerinin Derim Öncesi ve Derim Sonrası Fizyolojileri Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5 (1) 147-157.
  • Koyuncu, M.A., Eren, İ., Güven, K., 2003. Elegant Lady ve Red Globe Şeftali Çeşitlerinin Soğukta Muhafazası. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7 (1) 86-91.
  • Kurnaz, Ş. 1989. Bazı önemli şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerinde araştırmalar. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Doktora Tezi, Yayınlanmamış), Adana.
  • Kurnaz, Ş., Kaşka, N. 1993a. Adana’da yetiştirilen bazı fizyolojileri üzerinde araştırmalar. Doğa Türk tarım ve Ormancılık dergisi 17 (1): 39–51.
  • Kurnaz, Ş., Kaşka, N. 1993b. Türkiye için yeni bir şeftali çeşidi olan Flavorcrest’in soğukta muhafaza ve manav koşullarında dayanma durumlarının saptanması üzerinde bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 8 (1): 91–100.
  • Kurnaz, Ş., Ağar, İ.T., Kaşka, N. 1993. Redhaven ve J.H. Hale şeftalilerinde periyodik sıcaklık uygulamalarının yünlüleşme ve diğer bazı kalite özelliklerine etkileri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8 (1): 125-136.
  • Lill, R.E., O’donoghue, E.M., King, G.A. 1989. Postharvest physiology of peaches and nectarines. Hortucultural Reviews 11 : 413–452.
  • Mitchell, F.G., Mayer, G., Maxie, E.C., Coates, W.W. 1974. Cold storage effects on fresh market peaches, nectarines and plums. California Agriculture, 28 (10): 12-14.
  • Mitchell, F.G. 1986. Protecting stone fruits during handling and storage. Deciduous Fruit Grower 36: 199-204.
  • Mitchell, F.G. 1992. Cooling horticultural commodities. In: Postharvest technology of horticultural crops (Ed.: A.A. Kader). Publication 3311 Univ. of California, Division of Agriculture and Natural Resources, California, USA, 53-58.
  • Robertson, J.A., Meredith, F.I., Horvat, R.J., Senter, S.D., 1990. Effects of Cold Storage and Maturity on The Physical and Chemical Characteristics Volatile Constituents of Peaches (cv. Cresthaven). Journal of Agriculturel Food Chemistry 1990, 38, 620-624.
  • Shewfelt, R.L., Myers, S.C., Resurrecion, A.V.A., 1987. Effect of Physiological Maturity at Harvest on Peach Quality During Low Temperature Storage. Journal of Food Quality 10, 9-20.
  • Ulrich, R. 1970. Organıc acids. In: The biochemistry
  • of fruits and their products (Ed.: A.C. Hulme). 1:
  • Academic Press, London, 89–118

Venüs Nektarin Çeşidinin Soğukta Muhafazası

Year 2006, Volume: 3 Issue: 3, 297 - 304, 01.09.2006

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Mersin (Tarsus/Yenice) yöresinde yetiştirilen Venüs nektarin çeşidinin soğukta muhafaza süresi ve manav ömrünün belirlenmesidir. Meyveler, 0°C sıcaklık ve %85-90 oransal nem koşullarında 8 hafta süreyle depolanmıştır. Manav ömrünü belirlemek için depolama sırasında her hafta soğuk hava deposundan 3 yinelemeli olarak çıkartılan meyveler 20°C sıcaklık ve %65-70 oransal nem koşullarında 6 gün bekletilmişlerdir. Soğukta muhafaza sırasında haftalık olarak ve manav koşullarında bekletme sırasında 2 gün aralıkla periyodik olarak alınan meyve örneklerinde, ağırlık kaybı (%), meyve kabuk rengi (L* a* b*), meyve eti sertliği (kg-k), SÇKM (%), meyve suyu pH’sı, titre edilebilir asit (g malik asit/100 ml) içerikleri ile fizyolojik ve mantarsal bozulmalar saptanmıştır. Muhafaza sırasında ağırlık kayıpları artmış ve muhafazanın sonunda %5,0 civarında olmuştur. Meyve eti sertliği azalmış ancak, 8 haftalık muhafaza sonunda 4 kg-k’in üzerinde olmuştur. SÇKM artarken, asitlik oranı azalmıştır. Muhafaza süresi uzadıkça manav ömrü kısalmıştır. Venüs nektarin çeşidinin 0°C sıcaklık ve %85-90 oransal neme sahip depo koşullarında 7 hafta süreyle depolanabileceği ve depolamadan sonra 4 gün manav ömrünün olduğu saptanmıştır

References

  • Ağar, İ.T., Son, L., Kaşka, N. 1993. Bazı nektarin çeşitlerinin derim sonrası fizyolojileri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9 (2): 1-16.
  • Ağar, İ.T., Son, L., Kaşka, N. 1994. Ülkemiz için Yeni Bazı Şeftali Çeşitlerinin Muhafaza Olanakları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9 (1) 179-194.
  • Anonim, 2003. Frutaş tarım çeşit kataloğu. Seyhan- Adana.
  • Anonymus, 2003. Agricultural statistical database. http://www.fao.org
  • Ayfer, M., Köksal, İ., Türk, R. 1982. Yaş meyve muhafazasının temel ilkeleri. SEGEM. Soğuk Tekniği ve Gıda Sanayinde Uygulanması Simpozyumu 11-13 Ekim, Bursa.
  • Bahar, A. ve Dündar, Ö., 2003. MAP (Modifiye Atmosfer Paketleme) Uygulamasının Bazı Önemli Geççi Nektarin Çeşitlerinde Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Akdeniz Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü, 08-12 Eylül 2003, Antalya, 58-60.
  • Bhullar, J.S., Dhillon, B.S., Randhawa, J.S. 1983. Storage behavior of Flordasun peach fruits. Journal of Research Punjap Agricultural University 20 (1) : 105–107.
  • Brayn, R.A., Phillips, D.J., Badr, S., Aharoni, Y. 1989. Decay control and quality maintenance after most air heat treatment of individually plastic wrapped nectarines. Journal of the American Society for Horticultural Science (1989) 114 (6): 946-949.
  • Crisosto, C.H., Mitcham, E.J., Kader, A.A. 2000. Peaches and nectarines. Department of Pomology, University of California, Davis, CA, 95616, http// www.Postharvest.ucdavis.edu/Produce/producef acts/fruit/necpch.html.
  • Dündar, Ö. 1997. Investigation on cold storage and postharvest physiology of J.H. Hale peach. Proceedings of Fifth International Symposium on Temperature Zone Fruits in the Tropics and Subtropics. Acta 441. p: 411-414.
  • Ertan, Ü., Özelkök, S., Yürektürk, M., Demirören, S. 1982. Marmara bölgesinin muhtelif yörelerinde yetiştirilen bazı standard şeftali çeşitlerinin hasat sonrası fizyolojileri üzerinde araştırmalar: Redhaven. Sert Çekirdekli Meyveler Sonuç Raporu, Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yalova, 134s.
  • Ertan, Ü., Özelkök, S., Kaynaş, K., Demirören, S. 1991. Bazı önemli şeftali çeşitlerinin hasat sonrası fizyolojileri üzerinde araştırmalar Ι: Red Globe. Bahçe, 20 (1-2): 59-74.
  • Ertürk, E. 1994. Samsun ekolojisinde yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinin soğukta muhafaza ve manav koşullarında bekletme sürelerinin araştırılması üzerinde bir araştırma. 19 Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi, Yayınlanmamış), Samsun, 163s.
  • Ertürk, E. ve Özcan, M., 1995. Farklı Ambalaj Malzemelerinin Glohaven Şeftali Çeşidinin Soğukta muhafaza ve manav koşullarında bekleme süresi Üzerine Etkisi. II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana, 121-124.
  • Grierson, W., Wardowski, W.F. 1978. Relative humidity effects on the postharvest life of fruits and vegetables. HortScience 13, 5, 570-574.
  • Gündüz, M. 1993. Yaş meyve ve sebze ihracatında soğuk zincirin önemi ve mevcut yapının incelenmesi. T.C. Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı İgeme, Ankara, 78s.
  • Kader, A.A., Mitchell, F.G. 1989. Peaches, plums and nectarines: Postharvest physiology (Chapter 22). Cooperative Extension, University of California, Division of Agriculture and Natural Resources, Publication 3331.
  • Karaçalı, İ. 2002. Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazara hazırlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, İzmir. 472s.
  • Kaynaş, K., Özelkök, S. 1989. Meyvelerin hasat sonrası fizyolojileri. Meyvecilik Semineri, Yalova, 26s.
  • Koyuncu, M.A. ve Çavuşoğlu, Ş. 2001. Van’da Yetiştirilen Dixired ve Hale Haven Şeftali Çeşitlerinin Derim Öncesi ve Derim Sonrası Fizyolojileri Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5 (1) 147-157.
  • Koyuncu, M.A., Eren, İ., Güven, K., 2003. Elegant Lady ve Red Globe Şeftali Çeşitlerinin Soğukta Muhafazası. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7 (1) 86-91.
  • Kurnaz, Ş. 1989. Bazı önemli şeftali çeşitlerinin derim öncesi ve derim sonrası fizyolojileri üzerinde araştırmalar. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Doktora Tezi, Yayınlanmamış), Adana.
  • Kurnaz, Ş., Kaşka, N. 1993a. Adana’da yetiştirilen bazı fizyolojileri üzerinde araştırmalar. Doğa Türk tarım ve Ormancılık dergisi 17 (1): 39–51.
  • Kurnaz, Ş., Kaşka, N. 1993b. Türkiye için yeni bir şeftali çeşidi olan Flavorcrest’in soğukta muhafaza ve manav koşullarında dayanma durumlarının saptanması üzerinde bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 8 (1): 91–100.
  • Kurnaz, Ş., Ağar, İ.T., Kaşka, N. 1993. Redhaven ve J.H. Hale şeftalilerinde periyodik sıcaklık uygulamalarının yünlüleşme ve diğer bazı kalite özelliklerine etkileri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8 (1): 125-136.
  • Lill, R.E., O’donoghue, E.M., King, G.A. 1989. Postharvest physiology of peaches and nectarines. Hortucultural Reviews 11 : 413–452.
  • Mitchell, F.G., Mayer, G., Maxie, E.C., Coates, W.W. 1974. Cold storage effects on fresh market peaches, nectarines and plums. California Agriculture, 28 (10): 12-14.
  • Mitchell, F.G. 1986. Protecting stone fruits during handling and storage. Deciduous Fruit Grower 36: 199-204.
  • Mitchell, F.G. 1992. Cooling horticultural commodities. In: Postharvest technology of horticultural crops (Ed.: A.A. Kader). Publication 3311 Univ. of California, Division of Agriculture and Natural Resources, California, USA, 53-58.
  • Robertson, J.A., Meredith, F.I., Horvat, R.J., Senter, S.D., 1990. Effects of Cold Storage and Maturity on The Physical and Chemical Characteristics Volatile Constituents of Peaches (cv. Cresthaven). Journal of Agriculturel Food Chemistry 1990, 38, 620-624.
  • Shewfelt, R.L., Myers, S.C., Resurrecion, A.V.A., 1987. Effect of Physiological Maturity at Harvest on Peach Quality During Low Temperature Storage. Journal of Food Quality 10, 9-20.
  • Ulrich, R. 1970. Organıc acids. In: The biochemistry
  • of fruits and their products (Ed.: A.C. Hulme). 1:
  • Academic Press, London, 89–118
There are 34 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

A. E. Özdemir This is me

E. Ertürk This is me

M. Çelik This is me

R. Dilbaz This is me

Publication Date September 1, 2006
Submission Date November 2, 2014
Published in Issue Year 2006 Volume: 3 Issue: 3

Cite

APA Özdemir, A. E., Ertürk, E., Çelik, M., Dilbaz, R. (2006). Venüs Nektarin Çeşidinin Soğukta Muhafazası. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3), 297-304.
AMA Özdemir AE, Ertürk E, Çelik M, Dilbaz R. Venüs Nektarin Çeşidinin Soğukta Muhafazası. JOTAF. September 2006;3(3):297-304.
Chicago Özdemir, A. E., E. Ertürk, M. Çelik, and R. Dilbaz. “Venüs Nektarin Çeşidinin Soğukta Muhafazası”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3, no. 3 (September 2006): 297-304.
EndNote Özdemir AE, Ertürk E, Çelik M, Dilbaz R (September 1, 2006) Venüs Nektarin Çeşidinin Soğukta Muhafazası. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3 3 297–304.
IEEE A. E. Özdemir, E. Ertürk, M. Çelik, and R. Dilbaz, “Venüs Nektarin Çeşidinin Soğukta Muhafazası”, JOTAF, vol. 3, no. 3, pp. 297–304, 2006.
ISNAD Özdemir, A. E. et al. “Venüs Nektarin Çeşidinin Soğukta Muhafazası”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3/3 (September 2006), 297-304.
JAMA Özdemir AE, Ertürk E, Çelik M, Dilbaz R. Venüs Nektarin Çeşidinin Soğukta Muhafazası. JOTAF. 2006;3:297–304.
MLA Özdemir, A. E. et al. “Venüs Nektarin Çeşidinin Soğukta Muhafazası”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 3, no. 3, 2006, pp. 297-04.
Vancouver Özdemir AE, Ertürk E, Çelik M, Dilbaz R. Venüs Nektarin Çeşidinin Soğukta Muhafazası. JOTAF. 2006;3(3):297-304.