Research Article
BibTex RIS Cite

Kırklareli Koşullarında Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) – Buğday’ ın (Triticum aestivum L.) Farklı Karışım Oranları ve Biçim Zamanlarının Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi

Year 2017, Volume: 14 Issue: 3, 80 - 85, 10.10.2017

Abstract

Bu araştırma; Kırklareli koşullarında güz dönemi ekilişlerinin yem bezelyesi (Pisum arvense L.) + buğday (Triticum aestivum L.) karışımlarında, karışım oranları ve biçim zamanlarının kuru ot verimi ile kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2011-2012 yıllarında Kırklareli Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde kurulmuştur. Tüm parsellerde kuru ot verimi, ham protein oranı belirlenmiştir. Gübre uygulaması, karışımların kuru ot verimi ve ham protein oranları üzerine önemli bir etki yapmamıştır. Yapılan araştırmada; karışım oranları ve biçim zamanlarının belirlenen özellikler üzerine önemli etkilerde bulunduğu saptanmıştır. Genel olarak; araştırma sonuçlarına göre, en yüksek kuru ot verimi gübresiz % 50 bezelye + % 50 buğday karışım ekiminde ve buğdayın sarı olum döneminde elde edilmiştir. En yüksek ham protein oranı gübresiz  % 100 bezelye yalın ekiminde, bezelyenin çiçeklenme döneminde elde edilmiştir.  


References

  • Acosta YM, Stallings CC, Polan CE, Miller CN (1991). Evaluation of Barley Silage Harvested at Boot and Soft Dough Stages. J. Dairy Sci, 74: 167-176.
  • Alçiçek A, Karaayvaz K (2003). Sığır Besisinde Mısır Silajı Kullanımı. Animalia 20 (3): 18-76.
  • Anonim (2012). Kırklareli Bölgesi Uzun Yıllar Ortalaması (1970-2011 arası) İklim Verileri. Kırklareli Meteoroloji İstasyonu Müdürlüğü Yayınlanmamış Kayıtlar, Kırklareli.
  • Aşık FF (2006). Bezelye (Pisum sativum L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Karışımlarında Karışım Oranları ve Biçim Zamanlarının Otun Verimi İle Kalitesi Üzerine Etkileri. Y. Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa.
  • Carleto A (1971). Influence of Some Cultural Techniques on The Yield of an Annual Forage Crop (horse bean /vetch/oats). Herb Abst. 41, 235,1540.
Year 2017, Volume: 14 Issue: 3, 80 - 85, 10.10.2017

Abstract

References

  • Acosta YM, Stallings CC, Polan CE, Miller CN (1991). Evaluation of Barley Silage Harvested at Boot and Soft Dough Stages. J. Dairy Sci, 74: 167-176.
  • Alçiçek A, Karaayvaz K (2003). Sığır Besisinde Mısır Silajı Kullanımı. Animalia 20 (3): 18-76.
  • Anonim (2012). Kırklareli Bölgesi Uzun Yıllar Ortalaması (1970-2011 arası) İklim Verileri. Kırklareli Meteoroloji İstasyonu Müdürlüğü Yayınlanmamış Kayıtlar, Kırklareli.
  • Aşık FF (2006). Bezelye (Pisum sativum L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Karışımlarında Karışım Oranları ve Biçim Zamanlarının Otun Verimi İle Kalitesi Üzerine Etkileri. Y. Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa.
  • Carleto A (1971). Influence of Some Cultural Techniques on The Yield of an Annual Forage Crop (horse bean /vetch/oats). Herb Abst. 41, 235,1540.
There are 5 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Ulaş Ay

Publication Date October 10, 2017
Submission Date October 6, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 14 Issue: 3

Cite

APA Ay, U. (2017). Kırklareli Koşullarında Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) – Buğday’ ın (Triticum aestivum L.) Farklı Karışım Oranları ve Biçim Zamanlarının Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(3), 80-85.
AMA Ay U. Kırklareli Koşullarında Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) – Buğday’ ın (Triticum aestivum L.) Farklı Karışım Oranları ve Biçim Zamanlarının Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. JOTAF. October 2017;14(3):80-85.
Chicago Ay, Ulaş. “Kırklareli Koşullarında Yem Bezelyesi (Pisum Arvense L.) – Buğday’ ın (Triticum Aestivum L.) Farklı Karışım Oranları Ve Biçim Zamanlarının Ot Verimi Ve Kalitesine Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14, no. 3 (October 2017): 80-85.
EndNote Ay U (October 1, 2017) Kırklareli Koşullarında Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) – Buğday’ ın (Triticum aestivum L.) Farklı Karışım Oranları ve Biçim Zamanlarının Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14 3 80–85.
IEEE U. Ay, “Kırklareli Koşullarında Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) – Buğday’ ın (Triticum aestivum L.) Farklı Karışım Oranları ve Biçim Zamanlarının Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi”, JOTAF, vol. 14, no. 3, pp. 80–85, 2017.
ISNAD Ay, Ulaş. “Kırklareli Koşullarında Yem Bezelyesi (Pisum Arvense L.) – Buğday’ ın (Triticum Aestivum L.) Farklı Karışım Oranları Ve Biçim Zamanlarının Ot Verimi Ve Kalitesine Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14/3 (October 2017), 80-85.
JAMA Ay U. Kırklareli Koşullarında Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) – Buğday’ ın (Triticum aestivum L.) Farklı Karışım Oranları ve Biçim Zamanlarının Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. JOTAF. 2017;14:80–85.
MLA Ay, Ulaş. “Kırklareli Koşullarında Yem Bezelyesi (Pisum Arvense L.) – Buğday’ ın (Triticum Aestivum L.) Farklı Karışım Oranları Ve Biçim Zamanlarının Ot Verimi Ve Kalitesine Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 14, no. 3, 2017, pp. 80-85.
Vancouver Ay U. Kırklareli Koşullarında Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) – Buğday’ ın (Triticum aestivum L.) Farklı Karışım Oranları ve Biçim Zamanlarının Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. JOTAF. 2017;14(3):80-5.