Çiğ ve fiziksel muameleye (ıslatılmış ve kavrulmuş)
tabi tutulmuş adi fiğin (Vicia sativa L.)
etlik piliç rasyonlarına %20 oranında katılmasının performans, kesim ve bazı
kan parametreleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülen çalışmada,
200 adet bir günlük Ross-308 etlik civciv şansa bağlı olarak 4 gruba ayrılmış
ve 1. grup bazal yemle(K), 2., 3. ve 4. gruplar ise sırasıyla %20 çiğ (ÇF),
ıslatılmış (IF) ve kavrulmuş fiğ (KF) katılarak oluşturulan rasyonlarla 6 hafta
süreyle beslenmişlerdir. Rasyonlar hayvanların besin madde ihtiyacını
karşılayacak şekilde izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmış ve ad-libitum düzeyde verilmiştir. Deneme
süresince performans kriterleri için haftalık tartımlar yapılmış ve kan
analizleri için kesim öncesi kan örnekleri alınmıştır. Deneme sonunda her
gruptan ortalama besi sonu canlı ağırlığa en yakın 5 hayvan seçilerek bazı kesim
özellikleri belirlenmiştir. Grupların ortalama günlük canlı ağırlık artışları
sırasıyla 47.92, 46.65, 48.12, 47.30 g; ortalama günlük yem tüketimleri 110.34,
100.51, 104.31, 105.25 g; yemden yararlanma oranları (kg yem/kg CA) 2.32, 2.26,
2,17, 2.22 olarak saptanmıştır. Canlı ağırlık artışı üzerine muamelenin etkisi
önemsiz bulunmuştur. Gruplar arasında mortalite bakımından önemli bir fark
görülmemiştir. HDL, LDL ve kolesterol hariç diğer kan serum parametreleri ile
kesim özellikleri muameleden etkilenmemiştir. Sonuç olarak, IF ve KF ile
beslenen grupların bazal yem (K) ve çiğ fiğ içeren rasyonla beslenen gruplarla
performans ve kesim özellikleri bakımından paralellik arz etmesi, mortalitenin ise söz konusu gruplarda K ve ÇF
gruplarına göre daha düşük olması, %20 düzeyine kadar ıslatılmış ve kavrulmuş
fiğin protein kaynağı olarak etlik piliç rasyonlarına katılabileceğini
göstermektedir.
This study was conducted to investigate the
effects of inclusion of raw or physical treated (water-soaked and roasted)
common vetch seed into broiler diets on performance,
slaughter traits and some blood parameters. A total of 200 Ross- 308 broiler
chicks, one day of age, were randomly allocated to four groups. Treatment
groups were fed with basal diet (C) or
diets containing of basal diet plus 20% raw vetch seed (RV), basal diet
plus 20% water-soaked vetch seed (SV), basal diet plus 20% roasted vetch seed
(RV) for 6
weeks. Diets were formulated isonitrogenous and isocaloric with all other
nutrients recommended NRC requirements for broilers and given ad-libitum to treatment groups. During
the trial, live weights and feed consumptions were
weekly determined for performance traits, and blood samples were taken for
analysis before slaughter. At the end of the experiment, 5 chicken were
selected from each group to determine slaughter traits. Average daily live
weight gain(g), daily feed intake(g) and
feed efficiency (kg feed / kg of weight gain) were
47.92, 46.65, 48.12, 47.30; 110.34,
100.51, 104.31, 105.25; 2.32, 2.26, 2.17, 2.22 for
the K, ÇF, IF and KF groups, respectively. The effect of treatment on
performance traits was insignificant (P>0.05). No significant differences
were found among the groups in mortality (P> 0.05). Cholesterol, HDL and LDL
from blood serum parameters were affected by treatment, but the effect of
treatment on the other blood parameters and
slaughter traits were not significant in present study. Consequently,
the results from the
present study indicated that soaked and roasted common vetch seed may be
added up to
20% as a protein source in broiler diets without
a negative effect on performance, slaughter traits and
blood parameters.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | February 9, 2018 |
Submission Date | February 23, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 15 Issue: 1 |