Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2018, Volume: 15 Issue: 2, 73 - 77, 15.05.2018

Abstract

References

  • Adámková, A., L.Kouřimská, M.Borkovcová, M.Kulma ve J.Mlček, 2016. Nutritional values of edible coleoptera (Tenebrio molitor. Zophobas morio and Alphitobius diaperinus) reared reared in the Czech Republic. Potravinarstvo. 10: 663-671.
  • Bosch, G., S.Zhang, D.G.Oonincx, W.H.Hendriks, 2014. Protein quality of insects as potential ingredients for dog and cat foods. Journal of Nutritional Science. 3: 1-4 Charlton, A.J., A.Booth, N.Cook, G.Bruggeman, M.Dickinson, E.Fitches, S.MacDonald, H.Neal, K.Robinson, R.Romero, J.Sissins and M.Wakefield, 2014. Safety and quality considerations of insects for animal feed. Abstract book Conference “Insects to Feed The World” | The Netherlands, 14-17 May 2014. s.44
  • Gecgel U., A.S.Demirci, G.C.Dulger, M.Tasan, M.Arici, O.Ay, 2015. Some physicochemical properties, fatty acid composition and antimicrobial characteristics of different cold-pressed oils., Rivista Italiana delle Sostanze Grasse, 92:187-200.
  • Maurer, V., M.Holinger, Z.Amsler, B.Früh, J.Wohlfahrt, A.Stamer and F.Leiber, 2016. Replacement of soybean cake by Hermetia illucens meal in diets for layers. Journal of Insects as Food and Feed. 2: 83-90.
  • Özsoy, A.N., D.Uysal ve S.Gökgöl, 2017. Rasyon Yağ İçeriğinin Sarı Un Kurdu (Tenebrio molitor L.) Larvalarının Gelişimine ve Vücut Yağ Asitleri Bileşenlerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisiİ 12: 85-91.
  • Rumpold, B.A. and O.K.Schlüter, 2013. Potential and challenges of insects as an innovative source for food and feed production. Innovative Food Science & Emerging Technologies. 17: 1-11.
  • Yang, Y., S.Xie, Y.Cui, W.Lei, X.Zhu, Y.Yang, and Y.Yu, 2004. Effect of replacement of dietary fish meal by meat and bone meal and poultry by-product meal on growth and feed utilization of gibel carp, Carassius auratus gibelio. Aquaculture Nutrition, 10: 289–294.

Bazı Böcek Türlerinin Yemlerde Kullanım Olanakları

Year 2018, Volume: 15 Issue: 2, 73 - 77, 15.05.2018

Abstract

Bu
çalışmada, larva dönemindeki un kurdu (Tenebrio
molitor
), buffalo kurdu (Alphitobius
diaperinus
) ve morio kurdunun (Zophobas
morio
) temel besin madde içerikleri ile yağ asiti metil ester kompozisyonu
gaz kromotografik yöntemlerle incelenerek yemlerde kullanılabilme olanakları
araştırılmıştır.
En yüksek ham protein oranı buffalo kurdunda %63.94 ile saptanmıştır. En
yüksek yağ içeriği ise morio kurdunda bulunmuştur (%39.99). Ham selüloz
oranları %7.07-7.89 arasında değişim göstermiştir.
Araştırmada
kullanılan un kurdu, morio ve buffalo kurtlarının palmitik asit değerleri
%30.453-40.437 arasında değişim göstermiştir. Oleik asit değerleri ise
%36.252-50.545 bulunmuştur. Linoleik asit ise en yüksek değerine %20.349 ile
buffalo kurdunda saptanmıştır. Çalışmada kullanılan kurutulmuş böcek
larvalarının incelenen besin madde parametrelerine göre değerlendirildiğinde
hayvansal protein kaynakları yerine kullanılabileceği düşünülmektedir. Ancak
olası anti besleme etkilerinin saptanabilmesi ve canlı performans değerleri
daha sonraki araştırmalarda ele alınmalıdır.

References

  • Adámková, A., L.Kouřimská, M.Borkovcová, M.Kulma ve J.Mlček, 2016. Nutritional values of edible coleoptera (Tenebrio molitor. Zophobas morio and Alphitobius diaperinus) reared reared in the Czech Republic. Potravinarstvo. 10: 663-671.
  • Bosch, G., S.Zhang, D.G.Oonincx, W.H.Hendriks, 2014. Protein quality of insects as potential ingredients for dog and cat foods. Journal of Nutritional Science. 3: 1-4 Charlton, A.J., A.Booth, N.Cook, G.Bruggeman, M.Dickinson, E.Fitches, S.MacDonald, H.Neal, K.Robinson, R.Romero, J.Sissins and M.Wakefield, 2014. Safety and quality considerations of insects for animal feed. Abstract book Conference “Insects to Feed The World” | The Netherlands, 14-17 May 2014. s.44
  • Gecgel U., A.S.Demirci, G.C.Dulger, M.Tasan, M.Arici, O.Ay, 2015. Some physicochemical properties, fatty acid composition and antimicrobial characteristics of different cold-pressed oils., Rivista Italiana delle Sostanze Grasse, 92:187-200.
  • Maurer, V., M.Holinger, Z.Amsler, B.Früh, J.Wohlfahrt, A.Stamer and F.Leiber, 2016. Replacement of soybean cake by Hermetia illucens meal in diets for layers. Journal of Insects as Food and Feed. 2: 83-90.
  • Özsoy, A.N., D.Uysal ve S.Gökgöl, 2017. Rasyon Yağ İçeriğinin Sarı Un Kurdu (Tenebrio molitor L.) Larvalarının Gelişimine ve Vücut Yağ Asitleri Bileşenlerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisiİ 12: 85-91.
  • Rumpold, B.A. and O.K.Schlüter, 2013. Potential and challenges of insects as an innovative source for food and feed production. Innovative Food Science & Emerging Technologies. 17: 1-11.
  • Yang, Y., S.Xie, Y.Cui, W.Lei, X.Zhu, Y.Yang, and Y.Yu, 2004. Effect of replacement of dietary fish meal by meat and bone meal and poultry by-product meal on growth and feed utilization of gibel carp, Carassius auratus gibelio. Aquaculture Nutrition, 10: 289–294.
There are 7 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Kübra Melis Sabuncuoğlu This is me

Firdevs Korkmaz Turgud

Hasan Ersin Şamlı

Publication Date May 15, 2018
Submission Date December 12, 2017
Acceptance Date March 27, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 15 Issue: 2

Cite

APA Sabuncuoğlu, K. M., Korkmaz Turgud, F., & Şamlı, H. E. (2018). Bazı Böcek Türlerinin Yemlerde Kullanım Olanakları. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(2), 73-77.
AMA Sabuncuoğlu KM, Korkmaz Turgud F, Şamlı HE. Bazı Böcek Türlerinin Yemlerde Kullanım Olanakları. JOTAF. May 2018;15(2):73-77.
Chicago Sabuncuoğlu, Kübra Melis, Firdevs Korkmaz Turgud, and Hasan Ersin Şamlı. “Bazı Böcek Türlerinin Yemlerde Kullanım Olanakları”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15, no. 2 (May 2018): 73-77.
EndNote Sabuncuoğlu KM, Korkmaz Turgud F, Şamlı HE (May 1, 2018) Bazı Böcek Türlerinin Yemlerde Kullanım Olanakları. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15 2 73–77.
IEEE K. M. Sabuncuoğlu, F. Korkmaz Turgud, and H. E. Şamlı, “Bazı Böcek Türlerinin Yemlerde Kullanım Olanakları”, JOTAF, vol. 15, no. 2, pp. 73–77, 2018.
ISNAD Sabuncuoğlu, Kübra Melis et al. “Bazı Böcek Türlerinin Yemlerde Kullanım Olanakları”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15/2 (May 2018), 73-77.
JAMA Sabuncuoğlu KM, Korkmaz Turgud F, Şamlı HE. Bazı Böcek Türlerinin Yemlerde Kullanım Olanakları. JOTAF. 2018;15:73–77.
MLA Sabuncuoğlu, Kübra Melis et al. “Bazı Böcek Türlerinin Yemlerde Kullanım Olanakları”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 15, no. 2, 2018, pp. 73-77.
Vancouver Sabuncuoğlu KM, Korkmaz Turgud F, Şamlı HE. Bazı Böcek Türlerinin Yemlerde Kullanım Olanakları. JOTAF. 2018;15(2):73-7.