Amaç: Bu araştırmada, COVID-19 pandemisi sırasında birinci basamakta görev yapan filyasyon ekiplerinin yaşamış oldukları sorunlar, deneyimler ve önerilerini ortaya koymak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan bu çalışma, filyasyonda çalışan 124 katılımcı ile yürütülmüştür. Veriler, Mart-Ağustos 2021 tarihleri arasında sosyodemografik özellikler ile çalışma yaşamına ilişkin bilgileri içeren anket formu ile toplanmıştır. Ayrıca filyasyon ekibindeki bireylerin yaşadığı olumlu ve olumsuz deneyimler ile öneriler açık uçlu sorular aracılığıyla değerlendirilmiştir.
Bulgular: Filyasyonda görev yapan bireylerin %73.4’ünün çalışma saatlerinde değişim olmuş, %52.4’ü fazla mesai yapmıştır. Filyasyon çalışması oryantasyonu için %42.7’si deneyimli bir personel ile birlikte çalışmış, %40.3’üne herhangi bir alıştırma eğitimi yapılmamıştır. Filyasyonda çalışan bireylerin %70.2’si çalışma-bekleme-dinlenme alanlarının olmaması, %68.5’i beslenme problemleri, %57.3’ü hizmet verdiği toplumdan uygun olmayan taleplerin olması, %53.2’si çalışma saatlerinde değişim ve %41.9’u filyasyon çalışmalarının raporlandırılması problemleri yaşamıştır. Daha az problem yaşanan konular ise toplumun sağlık personeline karşı kaygılı yaklaşımı (%38.7), toplumun filyasyon ekiplerine yaklaşımı (%35.5), çalışma alanlarına ulaşım (%35.5), çalışma ekibiyle uyum (%19.4), koordinasyon ekibiyle iletişim (%25.0) ve kişisel koruyucu ekipmanlara ulaşımdır (%14.5).
Sonuç ve Öneriler: Filyasyon ekibindeki bireylerin pandemi sürecinde çalışma koşullarına ve toplumla iletişimine ilişkin birçok problem yaşadığı belirlenmiştir. Pandemi gibi olağanüstü durumlarda sağlık hizmeti sunan, toplumla yakın ilişki içerisinde bulunan filyasyon ekiplerinin çalışma-bekleme-dinlenme alanlarının olmaması, beslenme problemleri ve çalışma saatlerinin değişimi gibi problemlerine ilişkin müdahalelerin gerekli olduğu düşünülmektedir.
Çalışmaya katılan ve katılamayan tüm filyasyon ekibi üyelerine teşekkür ederiz.
Amaç: Bu araştırmada, COVID-19 pandemisi sırasında birinci basamakta görev yapan filyasyon ekiplerinin yaşamış oldukları sorunlar, deneyimler ve önerilerini ortaya koymak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan bu çalışma, filyasyonda çalışan 124 katılımcı ile yürütülmüştür. Veriler, Mart-Ağustos 2021 tarihleri arasında sosyodemografik özellikler ile çalışma yaşamına ilişkin bilgileri içeren anket formu ile toplanmıştır. Ayrıca filyasyon ekibindeki bireylerin yaşadığı olumlu ve olumsuz deneyimler ile öneriler açık uçlu sorular aracılığıyla değerlendirilmiştir.
Bulgular: Filyasyonda görev yapan bireylerin %73.4’ünün çalışma saatlerinde değişim olmuş, %52.4’ü fazla mesai yapmıştır. Filyasyon çalışması oryantasyonu için %42.7’si deneyimli bir personel ile birlikte çalışmış, %40.3’üne herhangi bir alıştırma eğitimi yapılmamıştır. Filyasyonda çalışan bireylerin %70.2’si çalışma-bekleme-dinlenme alanlarının olmaması, %68.5’i beslenme problemleri, %57.3’ü hizmet verdiği toplumdan uygun olmayan taleplerin olması, %53.2’si çalışma saatlerinde değişim ve %41.9’u filyasyon çalışmalarının raporlandırılması problemleri yaşamıştır. Daha az problem yaşanan konular ise toplumun sağlık personeline karşı kaygılı yaklaşımı (%38.7), toplumun filyasyon ekiplerine yaklaşımı (%35.5), çalışma alanlarına ulaşım (%35.5), çalışma ekibiyle uyum (%19.4), koordinasyon ekibiyle iletişim (%25.0) ve kişisel koruyucu ekipmanlara ulaşımdır (%14.5).
Sonuç ve Öneriler: Filyasyon ekibindeki bireylerin pandemi sürecinde çalışma koşullarına ve toplumla iletişimine ilişkin birçok problem yaşadığı belirlenmiştir. Pandemi gibi olağanüstü durumlarda sağlık hizmeti sunan, toplumla yakın ilişki içerisinde bulunan filyasyon ekiplerinin çalışma-bekleme-dinlenme alanlarının olmaması, beslenme problemleri ve çalışma saatlerinin değişimi gibi problemlerine ilişkin müdahalelerin gerekli olduğu düşünülmektedir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Primary Health Care |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 26, 2022 |
Submission Date | May 12, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 4 Issue: 2 |