This study was conducted to evaluate the effect of different levesl of dietary soybean oil and acidulated sunflower oil soapstock on performance, egg quality and fatty acid profile of egg yolk in laying hens, . A total of 75, 44-week-old Hy-Line W36 laying hens were distributed into five treatments according to a completely randomized experimental design, consisting of soybean oil, acidulated sunflower oil soapstock (ASS) dietary inclusion levels (25, 50, 75 and 100 %), with five replicates of three birds each. The experiment was lasted in 84 days. Dietary treatments had no significant effect on body weight change, egg production, feed intake, feed conversion ratio, egg weight and egg mass. The dietary inclusion of ASS i had no significant effect on egg specific gravity, egg shell breaking strength, egg shell weight and egg shell thickness, egg shape index, albumen index, yolk index, albumen pH, yolk pH but haugh unit L, a, b color value. . The inclusion of different levels of soybean oil and ASS in the diet of laying hens had no significant effect on palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, linoleic and linolenic acid contents of egg yolk. It is concluded that the soybean oil can be replaced by ASS without any adverse effect on performance and egg quality in laying hen diets.
Bu çalışma, yumurta tavuğu rasyonlarında kullanılan soya yağı, ayçiçek asit yağı ve farklı seviyelerdeki kombinasyonlarının, performans, yumurta kalitesi ve yumurta sarısı yağ asidi kompozisyonuna etkisini belirlem ek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 44 haftalık yaşta, toplam 75 adet, Hy-Line W36 yumurta tavuğu, tesadüfi olarak, soya yağı, ayçiçek asit yağı ve farklı seviyeleriyle (%25, 50,75) oluşturulan rasyonlarla beslenecek grupları oluşturmak üzere, beş tekerrürlü(her bir alt grupta 3 hayvan) olacak şekilde 6 deneme grubuna ayrılmışlardır. Deneme 84 gün sürmüştür. Deneme sonucunda muamele gruplarının, canlı ağırlık değişimi, yumurta üretimi, yem tüketimi, yem değerlendirme oranı, yumurta ağırlığı ve yumurta kitlesi etkilenmemiştir. Yumurta tavuğu rasyonlarına ayçiçek asit yağ ilavesi, yumurta özgül ağırlığı, yumurta kabuğu kırılma direnci, yumurta kabuğu ağırlığı ve kabuk kalınlığı, yumurta şekil indeksi, ak ve sarı indeksi, ak ve sarı pH’sını etkilemezken, h augh birimi, L, a, b renk kriterlerini etkilemiştir (P<0.05). Farklı seviyelerde soya yağı ve ayçiçeği asit yağının rasyona ilavesi, yumurta sarısı palmitik, palmitoleik, stearik, oleik, linoleik ve linolenik yağ asidi kompozisyonunu etkilememiştir(P>0.05). Sonuç olarak; yumurta tavuğu rasyonlarında performans ve yumurta kalitesinde herhangi bir olumsuz etki olmaksızın soya yağı yerine ayçiçek asit yağının ikame edilebileceği söylenebilir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Other ID | JA37NC42CT |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 12 Issue: 1 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services