Buğdayın besin madde içeriği başta genetik yapı, çevre şartları ve hasat sonrası depolama koşullarından önemli derecede etkilenebildiğinden, bu tahılın besin madde kompozisyonu diğer tahıllara göre daha çok değişkenlik göstermektedir. Buğdayın zahiri metabolik enerji değeri 8.49 ila 15.9 MJ/kg, ham protein içeriği de iklim, çeşit, toprak ve gübreleme gibi etkenlere bağlı olarak %8 ile %20 arasında değişebilmektedir. Buğday, öncelikle insan gıdası olarak, kümes hayvanları rasyonlarında da yüksek enerji ve düşük selüloz içeriği nedeniyle enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle, kanatlılar için önemli bir yem kaynağı olup kimi zaman etlik piliç bitirme rasyonlarının yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Diğer taraftan, kanatlılarda buğday nişastasının sindiriminin çok yüksek olması ve buğdayın rasyonda kullanımında sağladığı diğer bazı avantajlar nedeniyle gıda fazlası ve fiyatının avantajlı olduğu durumlarda da tercih edilebilmektedir. Buğday çeşitlerinin genetik yapısı, büyüme dönemi, depolama süresi ve şartları, besin maddelerinin sindirilebilirliği, kimyasal kompozisyonu ve yem formu gibi faktörlerin etkisiyle farklı buğday çeşitleri etlik piliçlerin büyüme performanslarında yaklaşık %10 kadar farklılık oluşturabilmektedir. Bu derlemede, buğdayın besin madde komposizyonuna etki eden etmenler ve etlik piliçlerin beslenmesindeki etkileri tartışılmıştır
The nutrient content of wheat is affected by mainly genetic factors, environmental conditions and storage conditions after harvest. So, nutrient composition of this grain can be more variability than other cereals. The apparent metabolizable energy value of wheat is between 8.49 to 15.9 MJ / kg, and its crude protein content can vary between 8% and 20% depending on factors such as soil, fertilizer, climate and wheat varieties. Wheat is primarily used as human food but also it can be used as a good source of energy because of high-energy and low fiber content in poultry rations. Therefore, it is an important feed source for poultry, and sometimes constitutes more than half of all broiler finishing rations. On the other hand, starch digestion of wheat is too high in poultry, and wheat provide some advantageous for poultry nutrition, so, it can be used in rations the prices too low and produce much more than requirements. Different wheat varieties can produce differences in the growth performance of broiler chickens approximately 10%. As the reasons for these differences, genetic structure of wheat, growth period, storage time and conditions, the digestibility of nutrients, the chemical composition and feed form were focused on the in the literature. In this review, the factors that affect the nutrient composition of wheat, and the effects of wheat nutrient variability and broilers were discussed.
Other ID | JA22JV28CY |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 14 Issue: 2 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services