Research Article
BibTex RIS Cite

ANNELERİN ANNE SÜTÜ VE EMZİRME HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE EĞİTİMİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Year 2017, Volume: 2 Issue: 1, 1 - 13, 18.09.2017

Abstract

ÖZET



Amaç: Anne sütü ile beslenme,
bebeklerin  büyüme ve gelişmelerine uygun,
tüm beslenme şekillerinden en ideal beslenme şeklidir. Bu çalışma annelerin
anne sütü ve emzirme hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemek ve eğitimin
etkinliğini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür.



Metod: Bu
çalışma özel bir hastanenin çocuk polikliniğe 1 Haziran- 30 Ağustos 2015
tarihleri arasında herhangi bir nedenle başvuran, 1-24 aylar arası bebeği olan 120
anne ile görüşülerek yürütüldü. Veriler bilgi formu kullanılarak toplandı.
Annelere anne sütü ve emzirmenin önemi, gerekliliği konusunda eğitim verildi.
Eğitim öncesinde ve sonrasında bilgi formu annelerin  tümüne uygulandı.



Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre
annelerin %46.7’sinin ilkokul mezunu, %86.7’sinin ev hanımı olduğu, %33.3’ünün
24-28 yaş grubunda bulunduğu, %66.7’sinin de ilk besin olarak anne sütü verdiği
saptandı. Eğitim sonrası fark istatistiksel olarak  anlamlı bulundu (p<0.001).



Sonuç: Verilen eğitim uygulamasıyla annelerin anne
sütü ve emzirmenin önemi ile ilgili farkındalık düzeylerinin arttığı
belirlenmiştir.



Klinik katkı: Emzirmeye başlama
alışkanlığı ülkemizde yaygın olmasına karşın, ek gıdaların erken dönemde
verilmesi önemli bir sorundur. Ailelere anne sütü ve emzirmenin önemi hakkında
bilgi verilmesi son derece önemlidir.



Anahtar Kelimeler: Anne sütü, emzirme, eğitim.



 



 



 



 



 



 



Abstract



The determination of the knowledge level
related to human  milk and breastfeeding
and effectiveness of education



Objective: Breastfeeding
is the best and optimum nutrition for an infant’s growth and development.
This study was carried out to determine the
knowledge level related to human  milk
and breastfeeding and effectiveness of education.



Method: The
study  was administered  to 120 mothers of infants between 1-24 months
and admitted private hospital of child policlinic between 1 June- 30 August
2015 for any reason. The data was obtained by using informational form.  The mothers evaluated were given an education
about the importance and necessity of human milk and breastfeeding. Prior to
and following the education mother groups were asked to give the filled
informational forms and back to the investigator.



Results: According
to the results of the study, 46.7% of the mothers were graduates of primary
school, 86.7% of them were housewives and, 33.3% of them were between 24-28
years old, the human milk initiation as the first food was 66.7%. Findings were
found to be statistically significant after the education (p<0.001).



Conclusions: It was seen that the mothers became more aware of the importance of breastfeeding and
human milk
with the help of this
educational activity.



Clinical contributions: Breastfeeding is a common practice  in our country, but early introduction of
supplementary foods is an important problem. As a results. it is important that
parents be informed about the importance of breastfeeding and human milk.



Keywords: Human milk, breastfeeding, education.



  



 

References

  • Koç, Z., Sağlam, Z., 2009. Kadınların meme kanseri, koruyucu önlemler ve KKMM ile ilgili bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi ve eğitimin etkinliği. Meme Sağlığı Dergisi. 5(1), 25-33.
Year 2017, Volume: 2 Issue: 1, 1 - 13, 18.09.2017

Abstract

References

  • Koç, Z., Sağlam, Z., 2009. Kadınların meme kanseri, koruyucu önlemler ve KKMM ile ilgili bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi ve eğitimin etkinliği. Meme Sağlığı Dergisi. 5(1), 25-33.
There are 1 citations in total.

Details

Journal Section Original Research
Authors

Zeliha Koç

Tuğba Çınarlı This is me

Zeynep Sağlam

Publication Date September 18, 2017
Submission Date January 26, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Koç, Z., Çınarlı, T., & Sağlam, Z. (2017). ANNELERİN ANNE SÜTÜ VE EMZİRME HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE EĞİTİMİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(1), 1-13.
AMA Koç Z, Çınarlı T, Sağlam Z. ANNELERİN ANNE SÜTÜ VE EMZİRME HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE EĞİTİMİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. JSHS. September 2017;2(1):1-13.
Chicago Koç, Zeliha, Tuğba Çınarlı, and Zeynep Sağlam. “ANNELERİN ANNE SÜTÜ VE EMZİRME HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE EĞİTİMİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 2, no. 1 (September 2017): 1-13.
EndNote Koç Z, Çınarlı T, Sağlam Z (September 1, 2017) ANNELERİN ANNE SÜTÜ VE EMZİRME HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE EĞİTİMİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 2 1 1–13.
IEEE Z. Koç, T. Çınarlı, and Z. Sağlam, “ANNELERİN ANNE SÜTÜ VE EMZİRME HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE EĞİTİMİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”, JSHS, vol. 2, no. 1, pp. 1–13, 2017.
ISNAD Koç, Zeliha et al. “ANNELERİN ANNE SÜTÜ VE EMZİRME HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE EĞİTİMİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 2/1 (September 2017), 1-13.
JAMA Koç Z, Çınarlı T, Sağlam Z. ANNELERİN ANNE SÜTÜ VE EMZİRME HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE EĞİTİMİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. JSHS. 2017;2:1–13.
MLA Koç, Zeliha et al. “ANNELERİN ANNE SÜTÜ VE EMZİRME HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE EĞİTİMİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 1, 2017, pp. 1-13.
Vancouver Koç Z, Çınarlı T, Sağlam Z. ANNELERİN ANNE SÜTÜ VE EMZİRME HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE EĞİTİMİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. JSHS. 2017;2(1):1-13.

22657

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).