ÖZET
Amaç: Anne sütü ile beslenme,
bebeklerin büyüme ve gelişmelerine uygun,
tüm beslenme şekillerinden en ideal beslenme şeklidir. Bu çalışma annelerin
anne sütü ve emzirme hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemek ve eğitimin
etkinliğini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür.
Metod: Bu
çalışma özel bir hastanenin çocuk polikliniğe 1 Haziran- 30 Ağustos 2015
tarihleri arasında herhangi bir nedenle başvuran, 1-24 aylar arası bebeği olan 120
anne ile görüşülerek yürütüldü. Veriler bilgi formu kullanılarak toplandı.
Annelere anne sütü ve emzirmenin önemi, gerekliliği konusunda eğitim verildi.
Eğitim öncesinde ve sonrasında bilgi formu annelerin tümüne uygulandı.
Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre
annelerin %46.7’sinin ilkokul mezunu, %86.7’sinin ev hanımı olduğu, %33.3’ünün
24-28 yaş grubunda bulunduğu, %66.7’sinin de ilk besin olarak anne sütü verdiği
saptandı. Eğitim sonrası fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.001).
Sonuç: Verilen eğitim uygulamasıyla annelerin anne
sütü ve emzirmenin önemi ile ilgili farkındalık düzeylerinin arttığı
belirlenmiştir.
Klinik katkı: Emzirmeye başlama
alışkanlığı ülkemizde yaygın olmasına karşın, ek gıdaların erken dönemde
verilmesi önemli bir sorundur. Ailelere anne sütü ve emzirmenin önemi hakkında
bilgi verilmesi son derece önemlidir.
Anahtar Kelimeler: Anne sütü, emzirme, eğitim.
Abstract
The determination of the knowledge level
related to human milk and breastfeeding
and effectiveness of education
Objective: Breastfeeding
is the best and optimum nutrition for an infant’s growth and development. This study was carried out to determine the
knowledge level related to human milk
and breastfeeding and effectiveness of education.
Method: The
study was administered to 120 mothers of infants between 1-24 months
and admitted private hospital of child policlinic between 1 June- 30 August
2015 for any reason. The data was obtained by using informational form. The mothers evaluated were given an education
about the importance and necessity of human milk and breastfeeding. Prior to
and following the education mother groups were asked to give the filled
informational forms and back to the investigator.
Results: According
to the results of the study, 46.7% of the mothers were graduates of primary
school, 86.7% of them were housewives and, 33.3% of them were between 24-28
years old, the human milk initiation as the first food was 66.7%. Findings were
found to be statistically significant after the education (p<0.001).
Conclusions: It was seen that the mothers became more aware of the importance of breastfeeding and
human milk with the help of this
educational activity.
Clinical contributions: Breastfeeding is a common practice in our country, but early introduction of
supplementary foods is an important problem. As a results. it is important that
parents be informed about the importance of breastfeeding and human milk.
Keywords: Human milk, breastfeeding, education.
Journal Section | Original Research |
---|---|
Authors | |
Publication Date | September 18, 2017 |
Submission Date | January 26, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 2 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).