Bu çalışmanın amacı; eğitim öğretimde kullanılan
kağıt-kalem sınavlarına alternatif olarak uygulanan çevrimiçi (online)
sınavların değerlendirmesine yönelik bir görüş anketi hazırlamaktır. Araştırma,
Türkiye’nin doğusunda yer alan yakın zamanda kurulmuş orta büyüklükteki bir
üniversitede yapılmıştır. Çevrimiçi sınav uygulaması Fen Bilgisi Öğretmenliği
Bölümünde öğrenim gören Bilgisayar I dersini alan 80 öğrenci ile yapılmıştır.
Uygulama sonucu, anket için cronbach alfa güvenirlik katsayısı α=0.87 olarak hesaplanmıştır. Anket üç alt faktörden
oluşmaktadır. Alt faktörler için cronbach alfa güvenirlik katsayıları; (1)
pratiklik ve kullanışlılık α=0.89 (8 Madde), (2) duyuşsal etki faktörü α=0.82
(6 Madde), (3) güvenirlik α=0.82 (3 Madde) olarak hesaplanmıştır. Anket, çevrimiçi
sınavlarının öğrenci görüşlerine göre belirtilen alt faktörler boyutunda
değerlendirilmesinde kullanılabilir niteliktedir. Farklı çevrimiçi sınav
uygulamalarında kullanılarak genel geçerlik ve güvenirliğinin değerlendirilmesi
önerilmektedir.
The purpose of this study is to develop a new survey
for evaluating online examination which is use as an alternative to paper-pencil
exams. Study was conducted in medium-sized university which was located in east
part of Turkey and it was established recently. The implementation was
conducted with 80 students enrolled in Computer I course in Department of
Science Education. After the online examination the cronbach alfa index was
calculated as α=0.87 for scale. Online examination scale has three sub-factors.
cronbach alfa index for all three sub-factors were calculated (1) practicality-suitability
α=0.89 (8 Items), (2) affective factors α=0.82 (6 Items), (3) reliability
α=0.82 (3 Items). The survey can be use, depend on students’ views, to evaluate
online examination with specific factors. Additionally, the survey needs to implement
in different online examination to evaluate general validity and reliability.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 15, 2016 |
Submission Date | March 5, 2017 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 3 Issue: 3 |