In this study, the potentiality of using the organic dying material obtained from the tea plant extracts in the wood protection industry is analyzed and the total retention quality and retention proportion in wood is determined. The tea plant extract is obtained in compliance with ISO 1574 -TS 1563and impregnated in compliance with ASTM D 141376. Scotch Pine (Pinus sylvestris L.), Black Pine (Pinus nigra Arn.), Beech wood (Fagus orientalis Lipsky), poplar (Populus nigra), iroko (Milicia excelsa) and European larch (Larix decidua) were used as wooden material. According to the results, the highest retention rate belongs to Beech wood (6.75 %), the lowest to iriko (1.58%). The total value of highest retention belongs to Beech wood (100.65 km m/3) and the lowest to iriko (31.27 km m/3) were obtained. According to the results; The organic material obtained from the tea plant extract is determined to be used as a impregnation material in the wooden materials
Bu çalışmada, çay bitki ekstraktı ile emprenye edilen ağaç malzemede toplam tutunma (retensiyon) miktarları ve % retensiyon oranları belirlenmiştir. Çay bitki ekstraktı ISO 1574 -TS 1563 standartlarına göre elde edilmiş olup, ASTM D 1413-76 (1976) standardına göre emprenye işlemi gerçekleştirilmiştir. Ahşap malzeme olarak; sarıçam (Pinus sylvestrisL.), karaçam (Pinus nigra Arn.), Doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky), Kara kavak (Populus nigra), iroko (Milicia excelsa) ve Avrupa Melezi (Larix decidua) odunları kullanılmıştır. Deney sonuçları göre; en yüksek % retensiyon oranı kayın odununda (% 6.75), en düşük iriko odununda (% 1.58) olurken; en yüksek toplam retensiyon değeri kayın odununda (100.65 kg/m3), en düşük iroko (31.27 kg m/3)’da gerçekleşmiştir. Elde edilen tutunma değerlerine göre; çay bitki ekstraktından elde edilen organik maddenin, ahşap malzemede emprenye maddesi olarak kullanılabileceği belirlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 13 Issue: 2 |