Abstract
Çalışmanın Amacı: Bu çalışma, tipik dağlık bir havza içeresinde 135441.0 ha alanda 1987 ve 2013 yılı orman amenajman planı verilerine ve nüfus dinamiğine bağlı olarak arazi kullanımında oluşan değişimlerin izlenmesi için yapılmıştır. Aynı zamanda bu çalışma arazi kullanım sınıfının (LUC) şeklindeki zamanla oluşan değişimleri incelemektedir.
Materyal ve Yöntem: Arazi kullanım değişikliklerin zaman ve mekan boyutunda izlenmesi için, 1987 ve 2013 yılı orman amenajman planlarından yararlanılmıştır. Ayrıca, çalışma alanındaki arazi kullanım değişimi için yerleşim alanları etrafında 1000 m zonlama içerisinde incelenmiş ve aynı alanlardaki nüfusun azalması ile ilişkilendirilmiştir. Nüfus dinamikleri (artış veya azalma) orman arazileri üzerindeki kullanım şekillerini de etkilemiştir.
Sonuçlar: 1987 ile 2013 yılları arasında; verimli orman arazileri (saf iğne yapraklı, saf geniş yapraklı ve karışık orman) alanlarında artış olurken, tarım ile kumlu arazilerde azalma meydana gelmiştir. Verimli orman alanlarındaki parça sayılarının artması çoğunlukla bozuk veya verimsiz orman alanlarının ağaçlandırılma çalışmalarından gerçekleşmiştir. Bu artışın nedenleri insanların kentlere göç etmesi ve bakım faaliyetleridir.
Araştırma vurguları: Alucra Orman Planlama Biriminde orman kaynaklarının artmasının en önemli nedenlerinden birinin sosyal yapının zaman içinde önemli ölçüde değişimi olduğu söylenebilir. Ayrıca çalışma alanındaki 1987 ve 2013 yılları arasında ormancılık faaliyetleri de bu artışta önemli bir faktör olmuştur.