Oxidative stress is a condition that occurs when reactive oxygen species (ROS) exceed their antioxidant prosective effect capacity. DNA, lipid and protein structures are damaged, when antioxidant systems are inadequate, and this speeds up the rate of cancer, cardiovascular and neurodegenerative diseases.Workers are exposed to oxidative stress due to their environment. Exposure to heavy metals, ionizing radiation, high pressure and vibration causes increased oxidative stress. It is of great importance that the diets of those working in heavy and dangerous business are rich in vitamins A, E, C and various antioxidant compounds in order to protect worker health. In this review, the exposure of oxidative stress to workers working in various business lines and the effects of antioxidant compounds on preventing oxidative stress were literature information has been compiled.
Oksidatif stres, reaktif oksijen türlerinin (ROS), antioksidan koruyucu etki kapasitesini geçmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Antioksidan sistemlerin yetersiz geldiği durumlarda DNA, lipit ve protein yapılar zarar görmekte bu durum kanser, kardiyovasküler ve nerodejeneratif hastalıkların ortaya çıkış sürecini hızlandırmaktadır. İşçiler bulundukları ortam sebebiyle oksidatif strese maruz kalmaktadırlar. Ağır metallere, iyonize radyasyona, yüksek basınca ve titreşime maruz kalmak oksidatif stresin artmasına neden olmaktadır. Özellikle, ağır ve tehlikeli iş kollarında çalışanların diyetlerinin, işçi sağlığının korunması amacıyla A, E, C vitaminleri ve çeşitli antioksidan bileşiklerden zengin olması büyük önem arz etmektedir. Bu derlemede çeşitli iş kollarında çalışan işçilerin oksidatif strese maruz kalmaları ve antioksidan bileşiklerin oksidatif stresi engellemedeki etkileri ile ilgili yayınlar derlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Occupational Health and Safety |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2021 |
Submission Date | July 24, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 5 Issue: 1 |