Orthorexia nervosa (ON), a condition in which people restrict their diet according to the quality of food, means an intense obsession with healthy eating (Bratman, 1997a). Due to the limitations of the measurement tools used to measure ON, 3 measurement tools have been developed recently. This study aims to evaluate the psychometric properties of the Eating Habits Questionnaire (EHQ), the Barcelona Orthorexia Scale (BOS), and the Orthorexia Nervosa Scale (ONS), which were developed to measure the concept of ON by translating them into Turkish. A total of 712 university students (75.3% female, 23.2% male) with a mean age of 21.26 participated in the study. Participants completed the scale set consisting of the EHQ, BOS, ONS, Teruel Orthorexia Scale (TOS), and Just World Belief Scale (JWBS). The factor structures of the scales were tested with factor analysis. The correlations of the scales with the TOS for convergent validity and with the JWBS for divergent validity were examined. Internal consistency coefficients and test-retest reliability coefficients of the scales were calculated. According to the confirmatory factor analysis, since the model fit indices showed that the three measurement tools did not have a good fit, exploratory factor analysis was performed. According to the results of the analysis, EHQ consists of 2 factors, BOS consists of 5 factors, and ONS consists of 2 factors. The internal consistency coefficients of the scales were determined as .90 for EHQ, .96 for BOS, and .87 for ONS. Test-retest reliability and correlation coefficients checked for convergent and divergent validity are within the desired values. In conclusion, it is seen that all three measurement tools can be used reliably and validly to measure ON in our culture.
The necessary ethical approval (dated 15.06.2020 and numbered 35853172-300) was obtained from Hacettepe University Ethics Commission for the implementation of this study.
This article is derived from the first author's doctoral dissertation. Researchers who wish to use the adapted scales (NOS, ONS, and NLS) in academic research for non-commercial purposes are given permission to use.
Kişilerin beslenmelerini yiyeceklerin kalitesine göre kısıtladıkları bir durum olan ortoreksiya nervoza (ON), sağlıklı beslenmeye yönelik yoğun bir takıntı anlamına gelmektedir. ON’yi ölçmede kullanılan ölçüm araçlarındaki kısıtlılıklardan dolayı yakın zamanda 3 ölçüm aracı geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı da ON kavramını ölçmek amacıyla geliştirilmiş olan Yeme Alışkanlıkları Ölçeği (YAÖ), Barselona Ortoreksiya Ölçeği (BOÖ) ve Ortoreksiya Nervoza Ölçeği’ni (ONÖ) Türkçeye çevirip uyarlayarak psikometrik özelliklerini değerlendirmektir. Çalışmaya, yaş ortalaması 21.26 olan toplam 712 üniversite öğrencisi (%75.3’ü kadın, %23.2’si erkek) katılmıştır. Katılımcılar YAÖ, BOÖ, ONÖ, Teruel Ortoreksiya Ölçeği (TOÖ) ve Adil Dünya İnancı Ölçeği'nden (ADİÖ) oluşan ölçek setini doldurmuştur. Ölçeklerin faktör yapıları faktör analizi ile sınanmıştır. Ölçeklerin birleşen geçerliği için TOÖ, ayrışan geçerliği için ise ADİÖ ile korelasyonlarına bakılmıştır. Ölçeklerin iç tutarlık katsayıları ve test-tekrar test güvenirlik katsayıları hesaplanmıştır. Yapılan doğrulayıcı faktör analizlerine göre, uyum indeksleri üç ölçüm aracının iyi bir uyuma sahip olmadığını gösterdiğinden açımlayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre YAÖ 2 faktörden, BOÖ 5 faktörden, ONÖ 2 faktörden oluşmaktadır. Ölçeklerin iç tutarlık katsayıları ise, YAÖ için .90, BOÖ için .96, ONÖ için .87 olarak tespit edilmiştir. Test-tekrar test güvenirlik katsayıları ve birleşen ve ayrışan geçerlik analizleri için kontrol edilen korelasyon katsayıları istenen değerlerdedir. Sonuç olarak, her üç ölçüm aracının da kültürümüzde ON’yi ölçmek adına güvenilir ve geçerli olarak kullanılabileceği görülmektedir.
Bu çalışmanın uygulanması için Hacettepe Üniversitesi Etik Komisyonu’ndan gerekli etik onay (15.06.2020 tarihli 35853172-300 sayılı) alınmıştır.
Bu makale birinci yazarın doktora tez çalışmasından üretilmiştir. Araştırmacılar, uyarlamaları yapılan ölçekleri (BOÖ, ONÖ ve YAÖ) ticari amaçlar dışındaki akademik araştırmalarda kullanma iznine sahiptirler.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Psychology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2023 |
Submission Date | June 6, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 3 |