Amaç: Kolorektal hastalıklarının tanı ve tedavisi için kolonoskopi işlemi öncesi barsak hazırlığının yeterli olması çok önemlidir. Biz bu çalışmada; kolonoskopi işlemi öncesinde oral ve lavman yoluyla sağlanan kolon temizliğinin etkinliğini ve hastaların uyumunu değerlendirilmeyi amaçladık.
Yöntemler: Çalışmaya kolonoskopi planlanan ve 250 ml Sennozit A-B ve kalsiyum tuzunu içeren solüsyon ve 210 ml sodyum hidrojen fosfat içerikli lavman ile barsak hazırlığı yapılan 400 hasta çalışmaya alındı. Kolonoskopi öncesinde kolonoskopi işlemine hazırlık ve işlem esnasında yaşamış olabilecekleri soruları içeren anket uygulandı. Kolonoskopi işlemi öncesinde hastaların kendilerinden demografik, klinik ve barsak hazırlığına yönelik 14 sorudan oluşan anketin doldurulması istendi. Anketin sonuçları değerlendirildi.
Bulgular: 213 erkek 187 bayan toplam 400 hastanın ortalama yaşı 48.6±12.3 (18-80) idi. Hastaların Boy, kilo ve Vücut Kitle İndeksleri sırasıyla; 158.6±27.5cm (142-197), 76.8±9.7kg (47-152), 27.9±4.2 kg/m² (22-41) olarak bulundu. Kolon Anketi soruları ve sonuçlarından hastaların oral, rektal temizliğe ve diyete uyumlulukları sırasıyla %93.2, %90.5, ve %88.0 olarak bulundu. İşlemden bir gün öncesinde günlük alınan sıvı miktarı ise büyük bir çoğunlukta 3litre ve üzeri olarak bulundu (%71.8). Hastaların kolon temizliği sırasında karşılaştıkları şikayet ve bulguların başında bulantı (%30.3), karın ağrısı ya da kramp (%15.5) ve şişkinlik (%12.8) gelmekteydi. Hastaların yaklaşık %45.5’i işlemin başarısız olması durumunda kolon temizliğinin zor olmasından ve de işlemin kendi zorluğu nedeniyle tekrar yaptırmayacağını bildirdi. Hastaların çoğunluğunun anestezi Skoru ASA I ve kolon temizliği iyi olarak değerlendirildi.
Sonuç: Kolon temizliği için, Sennozit A-B ve kalsiyum tuzunu içeren oral solüsyon ve 210 ml sodyum dihidrojen fosfat ve disodyum hidrojen fosfat içerikli rektal lavman güvenle kullanılabilir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 17 Issue: 1 |