BibTex RIS Cite

Gastrointestinal Kanserli Hastalarda Nutrisyonal Durum Taraması

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 21 - 25, 01.08.2016

Abstract

GİRİŞ ve AMAÇ: Malnutrisyon,insan metabolizmasında sistemik inflamasyon ile başlayıp immun yetmezliğe dek uzanan klinik bir süreçtir.Biz bu çalışmada gastrointestinal kanser tanılı hastalarda anket yolu ile tanı anındaki nutrisyon durumunu değerlendirmeyi planladık.YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 52 gönüllü hasta dahil edildi.Hastalar sadece gastrointestinal kanser tanısı konmuş hastalar olup,başka bir sistem kanseri olanlar, tümör ameliyatı geçirenler, neoadjuvan tedavi alanlar çalışma dışı bırakıldı.Tüm hastalara MNA-SF formu uygulanıp vücut kitle indekslerine bakıldı.BULGULAR: Hastalıkların evrelerine bakılacak olursa tanı anında malnütre ve malnütrisyon riski altında bulunan hastalık oranları evre 1 de %50,evre 2 ‘de %77,8, evre 3’de %72 ve evre 4’de %100 olarak saptanmış olup istatistiksel olarak anlamlılık gözlenmemiştir.Yine BMI ile malnütrisyon oranlarını karşılaştıracak olursak, tanı konduğu anda malnütre ve malnutrisyon riski altında olan hastalar; zayıf hastalarda %100, normal hastalarda %75, fazla kilolularda %76,2, obez hastalarda ise % 50 olarak saptanmış olup istatistiksel olarak anlamlılık gözlenmemiştir.(p: 0,222)TARTIŞMA ve SONUÇ: Gastrointestinal sistem kanserleri toplumda çok sık görülen kanserlerdir.Tanı konulunca en kısa sürede nutrisyon durumu taranıp uygun besenme desteği başlanmalıd

Nutritional condition scanning in gastrointestinal cancer patients

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 21 - 25, 01.08.2016

Abstract

INTRODUCTION: Malnutrition is a clinical process that begins with a deficiency in immune system of human metabolism and dispreads through systematic inflammation.. We have planned a nutritional condition scanning with a simple scanning questionnaire for the patients who are diagnosed with gastrointestinal cancer. METHODS: 52 voluntary patients were included in the research. Patients are the patients who had just received the diagnosis of gastrointestinal system cancer. Patients who had received neoadjuvant treatment, who had had a tumor operation and who has another type of cancer were excluded from the study. MNA-SF forms were applied to the patients, and their body mass indexes (BMI), were recorded.RESULTS: When phases of the patients were taken into consideration, rates of illnesses with the risk of malnutrition at the time of diagnosis were 50% for first phase, 77,8% for second phase, 72% for third phase and 100% for fourth phase, and there is not any statistical significance. When we take a look at the comparison between BMI and malnutrition rates, patients who are under the risk of malnutrition; it is designated as 100% for weak patients, 75% for normal patients, 76,2% for over-weight patients and 50% for obese patients, and there is not any statistical significance (p: 0,222).DISCUSSION AND CONCLUSION: Gastrointestinal system cancers are the cancers that are observed very frequently among the society. As soon as diagnosis was received by the patient, their nutritional conditions shall be evaluated with nutritional scanning and most appropriate nutritional support shall be provided for those patients.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA85KN87BF
Journal Section Research Article
Authors

Eyüp Murat Yılmaz This is me

Erdem Barış Cartı This is me

Erkan Karacan This is me

Ethem Bilgiç This is me

Şükrü Boylu This is me

Publication Date August 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Yılmaz, E. M., Cartı, E. B., Karacan, E., Bilgiç, E., et al. (2016). Gastrointestinal Kanserli Hastalarda Nutrisyonal Durum Taraması. Kocaeli Tıp Dergisi, 5(2), 21-25.
AMA Yılmaz EM, Cartı EB, Karacan E, Bilgiç E, Boylu Ş. Gastrointestinal Kanserli Hastalarda Nutrisyonal Durum Taraması. Kocaeli Tıp Dergisi. August 2016;5(2):21-25.
Chicago Yılmaz, Eyüp Murat, Erdem Barış Cartı, Erkan Karacan, Ethem Bilgiç, and Şükrü Boylu. “Gastrointestinal Kanserli Hastalarda Nutrisyonal Durum Taraması”. Kocaeli Tıp Dergisi 5, no. 2 (August 2016): 21-25.
EndNote Yılmaz EM, Cartı EB, Karacan E, Bilgiç E, Boylu Ş (August 1, 2016) Gastrointestinal Kanserli Hastalarda Nutrisyonal Durum Taraması. Kocaeli Tıp Dergisi 5 2 21–25.
IEEE E. M. Yılmaz, E. B. Cartı, E. Karacan, E. Bilgiç, and Ş. Boylu, “Gastrointestinal Kanserli Hastalarda Nutrisyonal Durum Taraması”, Kocaeli Tıp Dergisi, vol. 5, no. 2, pp. 21–25, 2016.
ISNAD Yılmaz, Eyüp Murat et al. “Gastrointestinal Kanserli Hastalarda Nutrisyonal Durum Taraması”. Kocaeli Tıp Dergisi 5/2 (August 2016), 21-25.
JAMA Yılmaz EM, Cartı EB, Karacan E, Bilgiç E, Boylu Ş. Gastrointestinal Kanserli Hastalarda Nutrisyonal Durum Taraması. Kocaeli Tıp Dergisi. 2016;5:21–25.
MLA Yılmaz, Eyüp Murat et al. “Gastrointestinal Kanserli Hastalarda Nutrisyonal Durum Taraması”. Kocaeli Tıp Dergisi, vol. 5, no. 2, 2016, pp. 21-25.
Vancouver Yılmaz EM, Cartı EB, Karacan E, Bilgiç E, Boylu Ş. Gastrointestinal Kanserli Hastalarda Nutrisyonal Durum Taraması. Kocaeli Tıp Dergisi. 2016;5(2):21-5.