The aim of this study was to evaluate the effect of sex on fattening performance and carcass characteristics of Kivircik lambs. Fifty head weaned Kivircik lambs, half males and half females, were used in fattening period. After weaning, the growth and feed consumption of the male and the female lambs fattened for 56 days were recorded. Average daily weight gain differed significantly (P<0.01) between the males and the females (294.9 and 214.2 g, respectively). A total of 10 lambs (5 males and 5 females) were slaughtered and the left side of the carcasses was cut into five joints. Dressing percentage (hot/cold) based on full weight and empty body weight were lower (P<0.05) for the males than the female lambs. Sex had a significant effect on kidney-knob and channel fat weight, M. longissimus dorsi section area (MLDA) and liquid expelled (P<0.01). Sex primarily affected the quantity of all types of fat deposits. The male lambs had higher muscle, muscle/bone and muscle/total fat ratios than females.
Bu çalışmanın amacı, Kıvırcık kuzularında cinsiyetin besi performansı ve karkas özellikleri üzerine etkisini değerlendirmektir. Besi döneminde yarısı dişi yarısı erkek olmak üzere 50 baş sütten kesilmiş Kıvırcık kuzu kullanılmıştır. Sütten kesimden sonra 56 gün boyunca beslenen erkek ve dişi kuzuların büyüme ve yem tüketimi belirlenmiştir. Ortalama günlük canlı ağırlık kazancı bakımından erkek ve dişi kuzular (sırasıyla 294.9 ve 214.2 g) arasındaki farklılık önemli bulunmuştur (P<0.01). Toplam 10 baş (5 erkek ve 5 dişi) kuzu kesilmiş ve karkasların sol tarafı beş parçaya bölünmüştür. Karkas randımanı (sıcak/soğuk) erkek kuzularda dişi kuzulara göre daha düşük bulunmuştur (P<0.05). Cinsiyetin, böbrek-leğen boşluğu yağları, M. Longissimus dorsi kesit alanı (MLDA) ve su tutma kapasitesi üzerine etkisinin önemli olduğu saptanmıştır (P<0.01). Cinsiyet öncelikle karkastaki her türlü yağ değerleri miktarı üzerinde etkili olmuştur. Erkek kuzuların kas, kas/kemik ve kas/toplam yağ oranları dişi kuzulardan daha yüksek bulunmuştur (P<0.05).
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2021 |
Submission Date | February 11, 2020 |
Acceptance Date | July 18, 2020 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149