Abstract
Introduction: Aging of population has spurred efforts to increase chronic diseases andto make health services unique to this age group. Nutrition has been shown in the literature to be an important factor affecting mortality and morbidity in elderly patients. Geriatric care is required because themajority of individuals receiving home care are over 65 years of age. In our study, we aimed to evaluate the nutritionalstatus of nursing home patients over 65 years of age.
Method: The files of the patients who were served from Şişli Hamidiye Etfal Education Research Hospital Home CareUnitfiliated to the Family Physician were scanned by retrospective screening method in 2016. Age, gender, Mini-Nutrition Test (MNT) scores and Body Mass Index (BMI)were entered into statistical programs and analyzed with appropriat estatistical methods. P value ≤0.05 was consideredstatistically significant.
Result: 299 patients were included in the study and 66.2%(n = 198) were females. Mean age was 82.21 ± 7,79 (min:65, max: 104). There was a significant relationship between age groups and sex. As the age increased, the female gender increased. The mean of BMI was 23.85 ± 4.41 kg / m2;age, sex, and BMI (p> 0,05). Patients were in the group withnormal BMI. Those who had BMI under 22 were 36.8% (n= 110). The mean MNT scores were 19.93 ± 4.67. Malnutrition was not at risk with a maximum of 44% (n = 132). Asage increases, MNT score and BMI decrease; Likewise, MNTand BMI of women were higher than men. However, there was no significant relationship between age and genderand MNT and BMI (p> 0.05). When the relationship between BMI and MNT was examined, MNT scores increa-sed with increasing BMI, and a significant correlation wasfound (r = 0,312; p = 0,000).
Conclusion: Homecare patients are more at risk of malnutrition due to the limitations of their daily living activities. Fort his reason, assessment of nutritional status is essential.
Öz
Giriş: Nüfusun yaşlanması kronik hastalıkların artışına ve sağlık hizmetlerinin buyaş grubuna özgü hale getirilme çalışmalarına hız getirmiştir. Beslenme yaşlı hastalarda hem mortalite hem morbiditeyi etkileyen önemli bir faktör olduğu literatürler de gösterilmiştir. Evde bakım alan bireylerin çoğunluğu 65 yaş üstü olması nedeniyle geriatrik bakımın yapılması gerekmektedir. Çalışmamızda 65 yaş üstü evde bakım hastalarının beslenme durumlarını değerlendirmeyi amaçladık.
Yöntem: 2016 yılı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi Aile Hekimliğine bağlı Evde Sağlık Ünitesinden hizmet almış hastaların dosyalarını geriye dönük tarama yöntemi ile taranarak veriler alınmıştır. Yaş, cinsiyet, Mini Nütrisyonel Test (MNT) skorları ve Vücut Kitle İndeksi (VKİ) verileri tam olanhastaların verileri istatistik programlarına girilerek uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. P değeri ≤0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bulgular: 299 hasta çalışmaya alınmış olup %66,2 (n=198)’i kadındır. Yaş ortalaması 82,21±7,79’dir (min:65; max:104).Yaş grupları ile cinsiyet arasında anlamlı ilişki saptanmış olup; yaş arttıkça kadın cinsiyet artmaktaydı. VKİ’lerinin ortalaması 23,85±4,41 kg/m2 olup; yaş, cinsiyet ile VKİ arasında ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Hastalar en fazla normal VKİ’li grubundaydı. 22 altında VKİ’si olanlar %36,8(n=110) kişiydi. MNT skorları ortalamaları 19,93±4,67’dur. En fazla %44(n=132) ile malnütris-yon risk altında olma çıkmıştır. Yaş arttıkça MNT skoru ile VKİ azalmaktadır; aynı şekilde kadınların MNT ve VKİ’leri erkeklere göre yüksek saptanmıştır. Ancak yaş ve cinsiyet ile MNT ve VKİ aralarında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). VKİ ile MNTarasındaki ilişkiye bakıldığında VKİ arttıkça MNT skor puanı artmakta olup anlamlı ko-relasyon saptanmıştır (r=0,312; p=0,000).
Sonuç: Evde bakım hastaları günlük yaşam aktivitelerindeki kısıtlılık nedeniyle dahaçok malnütrisyon riski altındadır. Bu nedenle beslenme durumlarının değerlendirilmesi elzemdir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | makaleler |
Authors | |
Publication Date | September 23, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 10 Issue: 5 |