Abstract
Harmful substances in foods cover a broad range, from natural toxins and environmental contaminants to agrochemicals and many more. Most food-borne illnesses are preventable if food protection principles are followed from production to consumption. Children are most vulnerable population, as they have a weak immunesystem. The problem of childhood poisonings especially in developing countries, asfor adults, reflects availability. There are many foods on the market today that arespecifically manufactured for infants and young children aged between 1 and 3 years. Adequate education for health care workers particularly physicians on food-borne illnesses is critical not only for proper treatment of food-borne illnesses in patients, but also for on time reporting to health authorities.We have reviewed methods of epidemiology, diagnosis,protection and prevention of food poisonings in childrenwith the intent of helping health-care professionals to recognize and reduce the risk of food-borne poisonings.
Öz
Gıdalardaki zararlı bileşikler doğal toksinler ve çevresel kirleticilerden tarım ilaçları ve daha birçok bileşiğe kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle en savunmasız grup çocuklardır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde yetişkinlerde olduğu gibi çocukluk çağı zehirlenmeleri de sorun teşkil eder.Günümüzde piyasadaki birçok gıda özellikle 1-3 yaş arası çocuklar ve yenidoğanlara yönelik üretilmektedir. Gıda kaynaklı zehirlenmeler ile ilgili başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının yeterli eğitime sahip olması, sadece hastalardaki gıdakaynaklı hastalıkların uygun tedavisi için değil, aynı zamanda sağlık yetkililerini zamanında bilgilendirmek açısından da kritik öneme sahiptir. Gıda zehirlenmeleri konusunda riski tanımak ve azaltmak için sağlık çalışanlarına yardımcı olacağı düşüncesiyle, çocuklarda gıda zehirlenmelerinin epidemiyolojisi, tanı, korunma ve önleme yöntemlerini derledik.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | makale |
Authors | |
Publication Date | May 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 9 Issue: 3 |