Review
BibTex RIS Cite

Food-Borne Hazards in Childhood

Year 2017, Volume: 9 Issue: 3, 1 - 11, 15.05.2017

Abstract

Abstract

Harmful substances in foods cover a broad range, from natural toxins and environmental contaminants to agrochemicals and many more. Most food-borne illnesses are preventable if food protection principles are followed from production to consumption. Children are most vulnerable population, as they have a weak immunesystem. The problem of childhood poisonings especially in developing countries, asfor adults, reflects availability. There are many foods on the market today that arespecifically manufactured for infants and young children aged between 1 and 3 years. Adequate education for health care workers particularly physicians on food-borne illnesses is critical not only for proper treatment of food-borne illnesses in patients, but also for on time reporting to health authorities.We have reviewed methods of epidemiology, diagnosis,protection and prevention of food poisonings in childrenwith the intent of helping health-care professionals to recognize and reduce the risk of food-borne poisonings.

References

  • Kaynaklar 1.Per H, Kurtoğlu S, Yağmur F, Gümüş H, KumandaşS, Poyrazoğlu H. Calcium carbide poisoning via foodin childhood. J Emerg Med 2007; 32: 179-80. 2.http://www.buzzle.com/articles/food-poisoning-in-children.html. (Erişim tarihi: Şubat 2016). 3.http://www.sifamarket.com/saglik/dogal-besin-tok-sinleri.html. (Erişim tarihi: Şubat 2016). 4.Ayaz A, Yurttagül M. Besinlerdeki Toksik Öğeler-I.Ankara: Sağlık Bakanlığı Yayınları, 2008: Yayın No:727. 5.Solanine poisoning. BMJ 1979; 2: 1458-59. 6.Christy C. Foodborne diseases: fruits and vegetab-les. Pediatr Infect Dis J 1999; 18: 911-12. 7.Cody SH, Glynn MK, Farrar JA, et al. An outbreakof Escherichia coli O157:H7 infection from unpas-teurized commercial apple juice. Ann Intern Med1999; 130: 202-209. 8.Hutin YJ, Pool V, Cramer EH, et al. A multistate, fo-odborne outbreak of hepatitis A. N Engl J Med 1999;340: 595-602. 9.Kartal ED. Gıda Kaynaklı İnfeksiyonlar. Türkiye Zoo-notik Hastalıklar Sempozyumu 2006, Ankara. 10.Scholze B, Lischke J, Hübner D, Meyer RA, SchaferR. Fluoride poisoning caused by rhubarb fruit jui-ce-case report. Offentl Gesundheitswes 1991; 53:181-83. 11.Johnson D. Food-borne poisoning. Australas EmergNurs J 1999; 2: 19-20. 12.Sahingöz SA, Sahin H. Consumer awareness on foodpoisoning. Pakistan J Nutrition 2009; 8: 1218-23. 13.Hızel S, Şanlı C. Çocuklarda beslenme ve kurşun et-kileşimi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi2006; 49: 333-38. 14.Ayvaz A, İçağasıoğlu D, Nur N, Çetinkaya S, Bay-sal A. Orta Anadolu Bölgesi Sivas’ta çocukluk çağımantar zehirlenmeler: 79 olgunun özellikleri. AdnanMenderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2009;10: 3-51. 15.Hocaoğlu N, Kalkan Ş, Tunçok Y. Dokuz Eylül Üni-versitesi Tıp Fakültesi İlaç ve Zehir Danışma Mer-kezine bildirilen mantar zehirlenmeleri. Turk JEmerg Med 2010; 10: 119-25. 16.Sümer V, Güler E, Karanfil R, ve ark. Çocuk acil ser-visine başvuran zehirlenme olgularının geriye dönükolarak değerlendirilmesi. Türk Pediatri Arşivi 2011;46: 234-40. 17.Kondolot M, Akyıldız B, Görözen F, Kurtoğlu S, Patı-roğlu T. Çocuk acil servisine getirilen zehirlenme ol-gularının değerlendirilmesi. Çocuk Sağlığı ve Hasta-lıkları Dergisi 2009; 52: 68-74. 18.Unluoğlu I, Alper Çevik A, Bor O, Tayfur M, ŞahinA. Mushroom poisonings in children in Central Ana-tolia. Vet Hum Toxicol 2004; 46: 134-37. 19.Ergüven M, Çakı S, Deveci M. Mantar zehirlenme-si: 28 vakanın değerlendirilmesi. Çocuk Sağlığı veHastalıkları Dergisi 2004; 47: 249-53. 20.Eren ŞH, Oğuztürk H, Korkmaz İ, Varol O. 2004 yılıiçerisinde Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi AcilTıp Anabilim Dalı’na başvuran mantar zehirlenme-si vakalarının değerlendirilmesi. Cumhuriyet Üniver-sitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2005; 27: 15-18. 21.http://www.who.int/water_sanitation_health/diseases/campylobacteriosis/en/ (Erişim tarihi: Mayıs 2016). 22.Özen M, Celiloğlu C. Çocuklarda salmonella en-feksiyonları. Türkiye Klinikleri J Pediatr Sci 2007;3: 12-17. 23.Yafet Aji D. Besin Zehirlenmeleri. İ.Ü Cerrahpaşa Sü-rekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Yaz İshalleri-Besin Zehir-lenmeleri Sempozyumu. 1. Baskı. İstanbul: Deomed Me-dikal Yayıncılık, 1998: 153-62. 24.Yılmaz HL, Derme T, Yıldızbaş D, Alhan E. Çukuro-va Bölgesi’ndeki çocukluk çağı zehirlenme olgula-rının değerlendirilmesi. Nobel Med 2009; 5: 35-44. 25.Çelik T, Daldal N, Karaman Ü, Aycan ÖM, Atam-bay M. Malatya ili merkezinde üç ilköğretim okuluçocuklarında bağırsak parazitlerinin dağılımı. Tür-kiye Parazitoloji Dergisi 2006; 30: 35-38. 26.Lee JW, Kim HJ, Yoon Y, et al. Manufacture of icecream with improved microbiological safety byusing gamma irradiation. Radiat Phys Chem 2009;78: 593-95. 27.Kuplulu O, Sarimehmetoğlu B. Isolation and iden-tification of Brucella spp. in ice cream. Food Con-trol 2004; l15: 511-14. 28.http://dherbs.com/articles/ice-cream-52.html (Erişimtarihi: Mayıs 2016). 29.Alişkan H, Colakoğlu S, Turunç T, Demiroğlu YZ, Ya-zic AC, Arslan H. Evaluation of diagnostic value ofBrucellacapt test in brucellosis. Mikrobiyol Bul2007; 41: 591-95. 30.Abuhandan M, Güzel B, Çakmak A, Çiçek A. Çocuk-larda bruselloz: 82 olgunun retrospektif olarak de-ğerlendirilmesi. J Pediatr Inf 2012; 6: 74-78. 31.Çelebi S, Hacımustafaoğlu M, Demirtaş F, Salı E, GülÜ, Özel M. Çocukluk çağında bruselloz. J Pediatr Inf2011; 5: 59-62. 32.Sancak YC, Boynukara B, Yardımcı H. The existen-ce and lifetime of Brucella species in Van herby chee-se. Veterinarium 1993; 4: 1-3. 33.Tuçbilek M. Ankara piyasasında satılan taze beyazpeynirlerin brucellosis riski yönünden incelenmesi.Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bi-limleri Enstitüsü, 1992. 34.Nahcivan NÖ. Bir ilköğretim okulundaki öğrenciler-de süt tüketim durumu. Sted 2006; 15: 38-44.35.Kocatepe D, Turan H. Su ürünleri alerjisi. MehmetAkif Ersoy Üniv Fen Bilim Enst Derg 2012; 3: 46-51. 36.Hossny E, Ebraheem Z, Rezk A. Sea food allergy.Eygpt J Pediatr Allergy Immunol 2010; 8: 49-54. 37.Sampson HA. Update on food allergy. J Allergy ClinImmunol 2004; 113: 805-19. 38.Thong BY, Cheng YK, Leong KP, Tang CY, ChangHH. Immediate food hypersensitivity among adultsattending a clinical immunology/allergy center in Sin-gapore. Singapore Med J 2007; 48: 236-40. 39.http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2012/chap-ter-2-the-pre-travel-consultation/food-poisoning-from-marine-toxins.htm (Erişim tarihi: Mayıs 2016). 40.Şahin AS, Topal M, Öztürk NK, Karslı B. Olgu su-numu: Deli bal zehirlenmesi. CausaPedia 2013; 2:233. 41.Başgül A. Deli bal zehirlenmesi. Yoğun Bakım Derg2003; 3: 33-36. 42.Kabak B. Aflatoxin M1 and ochratoxin A in baby for-mulae in Turkey: Occurrence and safety evaluation.Food Control 2012; 26: 182-87. 43.Baydar T, Erkekoğlu P, Sipahi H, Şahin G. Aflato-xin B1, M1 and ochratoxin A levels in infant formu-lae and baby foods marketed in Ankara, Turkey. JFood Drug Anal 2007; 15: 89-92. 44.Gürbay A, Girgin G, Sabuncuoğlu SA, et al. Ochra-toxin A: Is it present in human breast milk samplesobtained mothers from Ankara, Turkey? J Appl To-xicol 2009; 30: 329-33. 45.Şahin G, Ünüvar S, Baydar T. Patulin: Toksisitesi vebebek beslenmesinde kullanılan ürünlerde olası bu-laşma. Türk Pediatri Arşivi 2011; 46: 275-79. 46.http://uzem.rshm.gov.tr/halka-yonelik-bilgiler/45-botulismus-zehirlenmesi.html. (Erişim tarihi: Ma-yıs 2016). 47.Sobel J, Tucker N, Sulka A, McLaughlin J, Maslan-ka S. Foodborne botulism in the United States, 1990-2000. Emerg Infect Dis 2004; 10: 1606-11. 48.Baytop T. Türkiye’de Zehirli Bitkiler - Bitki Zehirlenme-leri. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları, 1989: Ya-yın No: 3560, 43-44. 49.Şen TA. Kayısı çekirdeği yenildikten sonra orta-ya çıkan akut siyanür zehirlenmesi. Türkiye ÇocukHastalıkları Dergisi 2009; 3: 38-41

Çocukluk Çağında Gıda Kaynaklı Tehlikeler

Year 2017, Volume: 9 Issue: 3, 1 - 11, 15.05.2017

Abstract

Öz

Gıdalardaki zararlı bileşikler doğal toksinler ve çevresel kirleticilerden tarım ilaçları ve daha birçok bileşiğe kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle en savunmasız grup çocuklardır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde yetişkinlerde olduğu gibi çocukluk çağı zehirlenmeleri de sorun teşkil eder.Günümüzde piyasadaki birçok gıda özellikle 1-3 yaş arası çocuklar ve yenidoğanlara yönelik üretilmektedir. Gıda kaynaklı zehirlenmeler ile ilgili başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının yeterli eğitime sahip olması, sadece hastalardaki gıdakaynaklı hastalıkların uygun tedavisi için değil, aynı zamanda sağlık yetkililerini zamanında bilgilendirmek açısından da kritik öneme sahiptir. Gıda zehirlenmeleri konusunda riski tanımak ve azaltmak için sağlık çalışanlarına yardımcı olacağı düşüncesiyle, çocuklarda gıda zehirlenmelerinin epidemiyolojisi, tanı, korunma ve önleme yöntemlerini derledik.

References

  • Kaynaklar 1.Per H, Kurtoğlu S, Yağmur F, Gümüş H, KumandaşS, Poyrazoğlu H. Calcium carbide poisoning via foodin childhood. J Emerg Med 2007; 32: 179-80. 2.http://www.buzzle.com/articles/food-poisoning-in-children.html. (Erişim tarihi: Şubat 2016). 3.http://www.sifamarket.com/saglik/dogal-besin-tok-sinleri.html. (Erişim tarihi: Şubat 2016). 4.Ayaz A, Yurttagül M. Besinlerdeki Toksik Öğeler-I.Ankara: Sağlık Bakanlığı Yayınları, 2008: Yayın No:727. 5.Solanine poisoning. BMJ 1979; 2: 1458-59. 6.Christy C. Foodborne diseases: fruits and vegetab-les. Pediatr Infect Dis J 1999; 18: 911-12. 7.Cody SH, Glynn MK, Farrar JA, et al. An outbreakof Escherichia coli O157:H7 infection from unpas-teurized commercial apple juice. Ann Intern Med1999; 130: 202-209. 8.Hutin YJ, Pool V, Cramer EH, et al. A multistate, fo-odborne outbreak of hepatitis A. N Engl J Med 1999;340: 595-602. 9.Kartal ED. Gıda Kaynaklı İnfeksiyonlar. Türkiye Zoo-notik Hastalıklar Sempozyumu 2006, Ankara. 10.Scholze B, Lischke J, Hübner D, Meyer RA, SchaferR. Fluoride poisoning caused by rhubarb fruit jui-ce-case report. Offentl Gesundheitswes 1991; 53:181-83. 11.Johnson D. Food-borne poisoning. Australas EmergNurs J 1999; 2: 19-20. 12.Sahingöz SA, Sahin H. Consumer awareness on foodpoisoning. Pakistan J Nutrition 2009; 8: 1218-23. 13.Hızel S, Şanlı C. Çocuklarda beslenme ve kurşun et-kileşimi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi2006; 49: 333-38. 14.Ayvaz A, İçağasıoğlu D, Nur N, Çetinkaya S, Bay-sal A. Orta Anadolu Bölgesi Sivas’ta çocukluk çağımantar zehirlenmeler: 79 olgunun özellikleri. AdnanMenderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2009;10: 3-51. 15.Hocaoğlu N, Kalkan Ş, Tunçok Y. Dokuz Eylül Üni-versitesi Tıp Fakültesi İlaç ve Zehir Danışma Mer-kezine bildirilen mantar zehirlenmeleri. Turk JEmerg Med 2010; 10: 119-25. 16.Sümer V, Güler E, Karanfil R, ve ark. Çocuk acil ser-visine başvuran zehirlenme olgularının geriye dönükolarak değerlendirilmesi. Türk Pediatri Arşivi 2011;46: 234-40. 17.Kondolot M, Akyıldız B, Görözen F, Kurtoğlu S, Patı-roğlu T. Çocuk acil servisine getirilen zehirlenme ol-gularının değerlendirilmesi. Çocuk Sağlığı ve Hasta-lıkları Dergisi 2009; 52: 68-74. 18.Unluoğlu I, Alper Çevik A, Bor O, Tayfur M, ŞahinA. Mushroom poisonings in children in Central Ana-tolia. Vet Hum Toxicol 2004; 46: 134-37. 19.Ergüven M, Çakı S, Deveci M. Mantar zehirlenme-si: 28 vakanın değerlendirilmesi. Çocuk Sağlığı veHastalıkları Dergisi 2004; 47: 249-53. 20.Eren ŞH, Oğuztürk H, Korkmaz İ, Varol O. 2004 yılıiçerisinde Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi AcilTıp Anabilim Dalı’na başvuran mantar zehirlenme-si vakalarının değerlendirilmesi. Cumhuriyet Üniver-sitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2005; 27: 15-18. 21.http://www.who.int/water_sanitation_health/diseases/campylobacteriosis/en/ (Erişim tarihi: Mayıs 2016). 22.Özen M, Celiloğlu C. Çocuklarda salmonella en-feksiyonları. Türkiye Klinikleri J Pediatr Sci 2007;3: 12-17. 23.Yafet Aji D. Besin Zehirlenmeleri. İ.Ü Cerrahpaşa Sü-rekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Yaz İshalleri-Besin Zehir-lenmeleri Sempozyumu. 1. Baskı. İstanbul: Deomed Me-dikal Yayıncılık, 1998: 153-62. 24.Yılmaz HL, Derme T, Yıldızbaş D, Alhan E. Çukuro-va Bölgesi’ndeki çocukluk çağı zehirlenme olgula-rının değerlendirilmesi. Nobel Med 2009; 5: 35-44. 25.Çelik T, Daldal N, Karaman Ü, Aycan ÖM, Atam-bay M. Malatya ili merkezinde üç ilköğretim okuluçocuklarında bağırsak parazitlerinin dağılımı. Tür-kiye Parazitoloji Dergisi 2006; 30: 35-38. 26.Lee JW, Kim HJ, Yoon Y, et al. Manufacture of icecream with improved microbiological safety byusing gamma irradiation. Radiat Phys Chem 2009;78: 593-95. 27.Kuplulu O, Sarimehmetoğlu B. Isolation and iden-tification of Brucella spp. in ice cream. Food Con-trol 2004; l15: 511-14. 28.http://dherbs.com/articles/ice-cream-52.html (Erişimtarihi: Mayıs 2016). 29.Alişkan H, Colakoğlu S, Turunç T, Demiroğlu YZ, Ya-zic AC, Arslan H. Evaluation of diagnostic value ofBrucellacapt test in brucellosis. Mikrobiyol Bul2007; 41: 591-95. 30.Abuhandan M, Güzel B, Çakmak A, Çiçek A. Çocuk-larda bruselloz: 82 olgunun retrospektif olarak de-ğerlendirilmesi. J Pediatr Inf 2012; 6: 74-78. 31.Çelebi S, Hacımustafaoğlu M, Demirtaş F, Salı E, GülÜ, Özel M. Çocukluk çağında bruselloz. J Pediatr Inf2011; 5: 59-62. 32.Sancak YC, Boynukara B, Yardımcı H. The existen-ce and lifetime of Brucella species in Van herby chee-se. Veterinarium 1993; 4: 1-3. 33.Tuçbilek M. Ankara piyasasında satılan taze beyazpeynirlerin brucellosis riski yönünden incelenmesi.Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bi-limleri Enstitüsü, 1992. 34.Nahcivan NÖ. Bir ilköğretim okulundaki öğrenciler-de süt tüketim durumu. Sted 2006; 15: 38-44.35.Kocatepe D, Turan H. Su ürünleri alerjisi. MehmetAkif Ersoy Üniv Fen Bilim Enst Derg 2012; 3: 46-51. 36.Hossny E, Ebraheem Z, Rezk A. Sea food allergy.Eygpt J Pediatr Allergy Immunol 2010; 8: 49-54. 37.Sampson HA. Update on food allergy. J Allergy ClinImmunol 2004; 113: 805-19. 38.Thong BY, Cheng YK, Leong KP, Tang CY, ChangHH. Immediate food hypersensitivity among adultsattending a clinical immunology/allergy center in Sin-gapore. Singapore Med J 2007; 48: 236-40. 39.http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2012/chap-ter-2-the-pre-travel-consultation/food-poisoning-from-marine-toxins.htm (Erişim tarihi: Mayıs 2016). 40.Şahin AS, Topal M, Öztürk NK, Karslı B. Olgu su-numu: Deli bal zehirlenmesi. CausaPedia 2013; 2:233. 41.Başgül A. Deli bal zehirlenmesi. Yoğun Bakım Derg2003; 3: 33-36. 42.Kabak B. Aflatoxin M1 and ochratoxin A in baby for-mulae in Turkey: Occurrence and safety evaluation.Food Control 2012; 26: 182-87. 43.Baydar T, Erkekoğlu P, Sipahi H, Şahin G. Aflato-xin B1, M1 and ochratoxin A levels in infant formu-lae and baby foods marketed in Ankara, Turkey. JFood Drug Anal 2007; 15: 89-92. 44.Gürbay A, Girgin G, Sabuncuoğlu SA, et al. Ochra-toxin A: Is it present in human breast milk samplesobtained mothers from Ankara, Turkey? J Appl To-xicol 2009; 30: 329-33. 45.Şahin G, Ünüvar S, Baydar T. Patulin: Toksisitesi vebebek beslenmesinde kullanılan ürünlerde olası bu-laşma. Türk Pediatri Arşivi 2011; 46: 275-79. 46.http://uzem.rshm.gov.tr/halka-yonelik-bilgiler/45-botulismus-zehirlenmesi.html. (Erişim tarihi: Ma-yıs 2016). 47.Sobel J, Tucker N, Sulka A, McLaughlin J, Maslan-ka S. Foodborne botulism in the United States, 1990-2000. Emerg Infect Dis 2004; 10: 1606-11. 48.Baytop T. Türkiye’de Zehirli Bitkiler - Bitki Zehirlenme-leri. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları, 1989: Ya-yın No: 3560, 43-44. 49.Şen TA. Kayısı çekirdeği yenildikten sonra orta-ya çıkan akut siyanür zehirlenmesi. Türkiye ÇocukHastalıkları Dergisi 2009; 3: 38-41
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section makale
Authors

Yrd. Doç. Dr. Songül Ünüvar

Publication Date May 15, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 9 Issue: 3

Cite

APA Ünüvar, Y. D. D. S. (2017). Çocukluk Çağında Gıda Kaynaklı Tehlikeler. Klinik Tıp Pediatri Dergisi, 9(3), 1-11.
AMA Ünüvar YDDS. Çocukluk Çağında Gıda Kaynaklı Tehlikeler. Pediatri. May 2017;9(3):1-11.
Chicago Ünüvar, Yrd. Doç. Dr. Songül. “Çocukluk Çağında Gıda Kaynaklı Tehlikeler”. Klinik Tıp Pediatri Dergisi 9, no. 3 (May 2017): 1-11.
EndNote Ünüvar YDDS (May 1, 2017) Çocukluk Çağında Gıda Kaynaklı Tehlikeler. Klinik Tıp Pediatri Dergisi 9 3 1–11.
IEEE Y. D. D. S. Ünüvar, “Çocukluk Çağında Gıda Kaynaklı Tehlikeler”, Pediatri, vol. 9, no. 3, pp. 1–11, 2017.
ISNAD Ünüvar, Yrd. Doç. Dr. Songül. “Çocukluk Çağında Gıda Kaynaklı Tehlikeler”. Klinik Tıp Pediatri Dergisi 9/3 (May 2017), 1-11.
JAMA Ünüvar YDDS. Çocukluk Çağında Gıda Kaynaklı Tehlikeler. Pediatri. 2017;9:1–11.
MLA Ünüvar, Yrd. Doç. Dr. Songül. “Çocukluk Çağında Gıda Kaynaklı Tehlikeler”. Klinik Tıp Pediatri Dergisi, vol. 9, no. 3, 2017, pp. 1-11.
Vancouver Ünüvar YDDS. Çocukluk Çağında Gıda Kaynaklı Tehlikeler. Pediatri. 2017;9(3):1-11.