Abstract
Amaç: Ürolitiyazis, pediatrik hastalarda kalıcı böbrek fonksiyon bozukluğuna ve ciddi klinik semptomlara yol açabilen önemli bir hastalıktır. Bu çalışmada, rijit üreteroskopi ve Holmiyum YAG lazer litotripsi sonuçlarımızı sunmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Nisan 2018 ile Aralık 2019 tarihleri arasında Sütçü İmam Üniversitesi, Çocuk Cerrahisi kliniğinde ürolitiyazis tanısı ile opere olan çocuk hastaların ultrasonografi bulguları ve tıbbi kayıtları geriye dönük olarak değerlendirmeye alındı.
Bulgular: Bu çalışmaya ürolitiyazis tanısı almış 61 çocuk hasta (E/K=38/23) alındı. Ortalama yaş 6.7±4.9 yıl (3 ay-17 yıl) idi. On üç (%34.2) erkek hastanın acil girişim (rijit üreteroskopi ve Holmiyum YAG lazer litotripsi) ihtiyacı olurken, kız hastalarda bu sayı 4 (%17.4) idi. Bu konuda iki cinsiyet arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.156). Otuz iki erkek hasta (%84.2) ve 12 (%52.2) kız hastada işlem (rijit üreteroskopi ve Holmiyum YAG lazer litotripsi) başarılı bir şekilde sonuçlandı. Erkek hastalardaki bu başarı oranı kız hastalardan istatistiksel olarak anlamlı yüksek idi (p=0.019). Sağ tarafta taşı olan kız hasta oranı, erkek hastaların oranlarından daha anlamlı olarak yüksekti (p<0.001). Küçük yaştaki çocuklar (<3 yaş) ile diğer yaştaki çocuklar (>3 yaş) arasında cinsiyet, taşın tarafı, işlem başarısı ve acil cerrahi gereksinimi açısından fark yoktu (p>0.05). Regresyon analizinde, kız cinsiyetinin girişimin başarısızlığı açısından risk faktörü olduğu saptandı (OR=-0.313, %95 CI: 0.052-0.528; p=0.0018).
Sonuç: Mini üreteroskopi ve holmiyum lazer, çocukluk yaş grubundaki ürolitiyazis vakalarında güvenli ve etkili tedavi seçeneğidir. Ancak özellikle kız hastalarda bu tedavi seçeneği değerlendirilirken alternatif tedavi yöntemleri olan fleksibl veya perkutan nefrolitotomi tercih edilebilir.